Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išrink 2012 metų įvykį: pažangiausios inovacijos

Technologijos – viena tų sričių, kuriose snausti nėra kada. Ne vienai kompanijai teko skaudi pamoka, kad neinvestuojant į inovacijas ilgai lydere nebūsi. Todėl visai nenuostabu, kad vis daugiau įdomių sprendimų pateikia būtent technologijų kompanijos.
Technologijos
Technologijos / 123rf nuotr.

Šiais metais jų buvo išties daug, o Mokslas.IT išrinko keletą labiausiai stebinančių, intriguojančių ir naudingų inovacijų, kurios gali pakeisti mūsų ateitį. Ar bent padaryti ją įdomesnę ir šiek tiek patogesnę.

„Google“ nuotr./„Google“ papildytosios realybės akinių prototipas
„Google“ nuotr./„Google“ papildytosios realybės akinių prototipas

„Google Project Glass“

Interneto paieškos milžinė „Google“ nusprendė, kad išmanieji telefonai nėra patys patogiausi įrenginiai, todėl nusprendė imtis sau neįprastos veiklos – gamybos. Kompanija paskelbė kurianti papildytosios tikrovės akinius (tiksliau, tai veikiau bus „rėmelis šalia akies“) ir pažadėjo jau netrukus juos išleisti į prekybą. Bent jau ribotam skaičiui pirkėjų.

Beje, panašių idėjų turi ir kitos kompanijos (pvz., „Microsoft“), tik jos gaminių stadijos dar nepasiekė.

Bendravimas mintimis

Vienas garsiausių pastarojo meto mokslininkų, 70-metis Stephenas Hawkingas jau seniai bendrauti ir reikšti mintis gali tik naudodamas specialią kompiuterinę programą ir įrenginį, fiksuojantį veido trūkčiojimus. Tačiau šis būdas yra labai lėtas, be to, ligai progresuojant taip bendrauti darosi sudėtinga.

Todėl Stenfordo universiteto mokslininkai sukūrė įrenginį „iBrain“, kuris fiksuoja smegenų elektroninį aktyvumą. Tikimasi, kad ateityje pavyks šiuos signalus paversti žodžiais ar frazėmis.

Enabletalk.com nuotr./Studentai iš Ukrainos sukūrė nebyliams skirtas pirštines „EnableTalk“, kurios gestų kalbą verčia į šnekamąją.
Enabletalk.com nuotr./Studentai iš Ukrainos sukūrė nebyliams skirtas pirštines „EnableTalk“, kurios gestų kalbą verčia į šnekamąją.

Gestų kalbos pirštinės

Ateityje bendrauti bus lengviau ne tik S.Hawkingui, bet ir nebyliams. Štai ukrainiečiai studentai sukūrė nebyliams skirtas pirštines „EnableTalk“, kurios gestų kalbą verčia į šnekamąją. Jos turi lankstumo bei lytėjimo daviklius, taip pat pirštinėse integruoti giroskopai bei akselerometrai – prietaisai, skirti atpažinti įvairiais rankų judesiais perduodamą informaciją.

Ši sistema „Bluetooth“ ryšiu yra prijungiama prie išmaniojo telefono. Jame ir vyksta gestų kalbos vertimas pirmiausia į rašytinę, o vėliau ir šnekamąją kalbą. Išversta kalba yra perduodama per telefone įmontuotus garsiakalbius.

Tiesioginis šnekos vertėjas

Dar viena su bendravimu susijusi naujovė – „Microsoft“ tiesioginis šnekamosios kalbos vertėjas, kuris, uždelsdamas vos kelias sekundes, sugeba išversti žmogaus ištartus žodžius į kitą kalbą ir pasakyti juos kita kalba, jo paties balsu. Be kita ko, kompanijos tyrėjams pavyko pagerinti sistemos tikslumą – jei naudojant kitas priemones klaidų skaičius siekia 20–25 proc., tai pritaikius naujas technologijas, kurios tiksliau atpažįsta garsą, šį skaičių pavyko sumažinti iki maždaug 15 proc.

„Microsoft“ kūrinys buvo pademonstruotas viešai, verčiant anglų kalba ištartus sakinius į kinų kalbą.

Disp.duke.edu nuotr./JAV mokslininkų sukurta kamera „Aware2“ gali fiksuoti nuotraukas, kurių raiška siekia 50 mlrd. tšk.
Disp.duke.edu nuotr./JAV mokslininkų sukurta kamera „Aware2“ gali fiksuoti nuotraukas, kurių raiška siekia 50 mlrd. tšk.

50 mlrd. tšk. raiškos fotoaparatas

Naujovių būta ir fotografijos srityje, o vieną įspūdingiausių išradimų pademonstravo JAV Šiaurės Karolinos Djuko universiteto inžinieriai. Jie sukūrė vaizdo kamerą, galinčią fiksuoti neįtikėtinai detalias nuotraukas, kurių raiška siekia 50 mlrd. tšk. – per tūkstantį kartų daugiau, nei pažangiausių šiuolaikinių fotoaparatų.

Šiame įrenginyje sumontuotos 98 miniatiūrinės kameros, kurios individualiai fiksuoja vaizdą, o vėliau nuotraukos sujungiamos į vieną. Manoma, kad „milijardinės“ raiškos kameros pirkėjams taps prieinamos per artimiausius penkerius metus.

Itin jautrūs ekranai

„Microsoft“ taikomųjų mokslų komanda pademonstravo lietimui jautrų ekraną, kurio vėlavimo laikas yra vos 1 milisekundė – 100 kartų mažesnis, nei šiuolaikinių lietimui jautrių ekranų. Naudojant dabartinius ekranus piešimo programoje linija tarsi „vejasi“ pirštą. „Microsoft“ sukurta technologija šį vėlavimą sumažina tiek, kad linija prie piršto „prilimpa“.

Deja, šios technologijos pritaikymo masinei rinkai gali tekti palaukti bent keletą metų.

„Panasonic“ nuotr./„Panasonic“ 145 colių įstrižainės televizorius su įspūdinga 7680 x 4320 tšk. raiška.
„Panasonic“ nuotr./„Panasonic“ 145 colių įstrižainės televizorius su įspūdinga 7680 x 4320 tšk. raiška.

8K televizorius

Šįmet kompanija „Panasonic“, bendradarbiaudama su korporacija „NHK“, pristatė 370 cm įstrižainės plazminį ekraną su įspūdinga 8K raiška. Šis formatas, pavadintas „Super Hi-Vision“, leidžia atkurti vaizdą, kurio raiška siekia 7680 x 4320 taškų. Palyginimui, šiandien visuotinai priimto „Full HD“ raiška yra 1920 x 1080 tšk.

Skamba juokingai, bet Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga 8K standartą patvirtino tik praėjus keliems mėnesiams po to, kai buvo pademonstruotas šis televizorius. Kitaip sakant, technologijos eilinį sykį aplenkė biurokratų stalčius...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius