Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtinis miestas: kaip buvo sukurti gatvių neturinčios Venecijos „Google Maps“ žemėlapiai

Nors sakoma, kad Venecija – tai miestas be gatvių, tačiau jos gatvės virtualiems keliautojams jau netrukus bus prieinamos. „Google“ artimiausiu metu pristatys ant vandens pastatyto miesto virtualius žemėlapius, skelbia „Daily Mail“.
Venecijoje gatves teko įamžinti vaikštant pėsčiomis.
Venecijoje gatves teko įamžinti vaikštant pėsčiomis. / Google nuotr.

Šio miesto žemėlapių kūrimas buvo išskirtinis. Daugelyje pasaulio miestų po gatves važinėjo ir jas įamžino „Google“ automobilis, tačiau Venecijoje, kur pagrindinės transporto priemonės yra gondolos ir kitokie laiveliai, darbuotojams teko vaikštinėti pėsčiomis ir su savimi nešiotis kamerą.

Balandį į miestą buvo nusiųsti du darbuotojai, kiekvienas jų nešė 1,2 metro aukščio kuprinę, sveriančią apie 18 kg. Turistai ir miesto gyventojai galėjo išvysti keistuolius, virš kurių galvų kyšo tarsi vabzdžio akis, fiksuojanti aplink esančius vaizdus. Kameros vaizdą fiksuoja kas 2,5 sekundės, nuotraukos vėliau jungiamos.

360 laipsnių kameromis nešini darbuotojai keliavo siauromis miesto gatvelėmis, įamžino aikštes ir kitas turistų mėgstamas vietas. Pirmieji vaizdai internete turėtų atsirasti per artimiausias dvi savaites.

„Jau seniai norėjome tai padaryti, tačiau neturėjome technologijų“, – sakė bendrovės atstovas Garethas Evansas.

„Google“ planuoja miestą įamžinti ir keliaudami kanalais bei kitais vandenimis, ši paslauga bus pavadinta „Google Gondola“.

Įamžino išskirtines vietas

Tokios kameros, kurias naudojo bendrovė, buvo naudojamos fiksuojant tas vietas, kurios prieinamos tik pėsčiomis, pavyzdžiui, įamžinant aukščiausią dangoraižį pasaulyje – Burdž Chalifa Dubajuje. Tokios kuprinės pasitelktos ir fiksuojant pėsčiųjų takus Didžiajame Kanjone, Alhambros rūmus pietų Ispanijoje.

„Google“ nuotr./„Google“ automobilis fiksuoja vaizdus „Street View“ tarnybai
„Google“ nuotr./„Google“ automobilis fiksuoja vaizdus „Street View“ tarnybai

Projektas „Google Street View“ buvo pradėtas 2007 metais ir pradžioje apėmė penkis JAV miestus: San Fransiską, Denverį, Las Vegasą, Majamį ir Niujorką. Užkariavęs JAV, projektas 2008 metais persikėlė į Europą – Italiją ir Prancūziją.

Gatves įamžinantis automobilis naudoja devynias 360 laipsnių kameras, vėliau vaizdai yra „sukabinami“ ir sukuriamas panoraminis efektas.

Ten kur priėjimas itin sudėtingas, kompanija kameras montavo ant triračių transporto priemonių, vežimėlių ar sniego rogių. Šios buvo panaudotos 2010 metų Vankuverio olimpinių žaidynių proga, žemėlapiuose buvo galima išvysti kai kurių kalnų vaizdus.

Šiuo metu naudojantis „Google Street View“ paslauga galima apsilankyti 50 šalių. „Google“ jau yra įamžinę ir Antarktį, „įlindę“ į Baltuosius rūmus, panirę įamžinti Didįjį barjerinį rifą.

Projekto automobiliai šiuo metu darbuojasi Ban gladeše, Peru ir Svazilande, kalbama, kad ir Serbijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius