JAV kariai dėvės labai lengvus šarvus, kurie nuo smūgių tik stiprės

Jungtinių Valstijų kariuomenė turi rimtų problemų vykdydama operacijas užjūrio valstybėse. Kariams tenka eiti ilgus atstumus ir kovoti su gerai prisidengusiu priešu. Tačiau problemų kelia ne tik aršus ir klastingas priešas, bet ir pačių nešamas svoris.
JAV karys
JAV karys / 123rf.com nuotr.

Visgi su mokslininkų pagalba kario apsaugos priemones pavyks gaminti lengvesnes dėl modernios medžiagos, kuri šūvius ir smūgius atremia ir kaskart tik stiprėja.

Kevlaras
Kevlaras

Skaičiuojama, kad vienam kariui karo sąlygomis nuolat tenka nešiotis 53-54 kg svorio. Žinoma, jie tam pasiruošę ir kūną saugantys šarvai yra absoliučiai būtini. Tačiau net ir patys stipriausi kariai gali paliudyti, kad šis svoris trukdo judėti ir vargina ilgesnių operacijų metu. Dar daugiau – kuo labiau pavargęs karys ir kuo prasčiau jis juda, tuo jam sunkiau apsiginti. Tačiau kaip pagaminti apsaugines priemones, kurios būtų ir tvirtos, ir lengvos? Atsakymas – PUU.

PUU – tai poliuretankarbamidas, kuris idealiai tinka neperšaunamoms liemenėms.

PUU – tai poliuretankarbamidas, kuris, kaip teigia Masačusetso technologijos instituto mokslininkai, idealiai tinka neperšaunamoms liemenėms ir kitoms apsauginėms priemonėms gaminti. Ši medžiaga yra bent 15 kartų stipresnė už plieną, tačiau yra lanksti kaip paprastas audinys. Tiksliau sakant, tai ir yra audinys – poliuretankarbamido pluoštas yra suaudžiamas, suformuojant į viduramžių vielinius šarvus panašią struktūrą.

Bet ar ji gali apsaugoti nuo kulkos? Taip, ši medžiaga yra neperšaunama ir veikia geriau nei dabar naudojami šarvai. Šiuo metu kariai nešioja neperšaunamas liemenes, kuriose yra keraminiai, metaliniai ar kompozitiniai (Kevlaro) užpildai. Šios plokštelės nuo kulkos gali apsaugoti tik kartą ir yra sugadinamos. Tuo tarpu PUU audinys kaskart kulkas atremia, sugeria smūgio energiją susispausdamas kaip spyruoklė, o tuomet atšoka atgal į savo pirminę formą. Dar daugiau – jei apšaudymas būtų stiprus ar šalia įvyktų sprogimas, PUU medžiaga taip susispaustų, kad per sekundės dalį pasidarytų kieta kaip stiklas. Savaime aišku, galiausiai susidėvėtų ir ji, tačiau tik ekstremaliomis sąlygomis nudirbusi savo darbą.

Bent jau tokia teorija. Kariuomenės ekspertai ir MIT mokslininkai vis dar tobulina PUU audinį. Visgi kelios panaudojimo galimybės jau yra žinomos. Svarstoma, kad iš šios medžiagos galima gaminti permatomas veido apsaugas, balistines liemenes, sutvirtinti batus, apsaugoti kojas ir taip toliau. Manoma, kad PUU galėtų dengti iš įprastus Kevlaro šalmus. Smūgiai į šalmą, net jei jo nepažeidžia, dažnai vis tiek sukelia traumas. PUU gali sugerti smūgio jėgą ir apsaugoti karį.

PUU gali sugerti smūgio jėgą ir apsaugoti karį.

Kol kas neaišku, kaip baigsis eksperimentai ir tyrimai.

Tikriausiai artimiausiu metu PUU medžiaga karių dar nesaugos – tam gali prireikti ir metų. Tačiau lengva ir tvirta medžiaga kol kas demonstruoja didžiulį potencialą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius