-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV karinis jūrų laivynas nori roboto – didžiausio autonominio karo laivo pasaulyje

Jungtinių Valstijų karinės jūrų pajėgos nori naujo ypatingo laivo ir pramonei jau pateikė standartus, koks tas laivas turėtų būti. Pažangiausi radarai, sonarai, priešlėktuvinė ginkluotė, gebėjimas vykdyti žvalgybos operacijas – kariniam laivynui tai bus tikrai naudingas įrankis. Tiesa, reikia paminėti ir tai, kad įgula jam nebus būtina.
„Sea Hunter“ - kol kas pažangiausias karinio laivo be įgulos prototipas pasaulyje.
„Sea Hunter“ - kol kas pažangiausias karinio laivo be įgulos prototipas pasaulyje. / Office of Naval Research (CC BY 2.0) | commons.wikimedia.org

Jungtinių Valstijų karinis jūrų laivynas ateityje norėtų turėti robotizuotų karinių laivų. Jie atliktų tas užduotis, kurioms žmonių tiesiog nereikėtų, jos būtų per daug pavojingos ar, sakykime, nešvarios. Kitaip tariant, ten, kur būtų galima siųsti robotus, jie ir keliautų. „Large Unmanned Surface Vehicle“ (didelis paviršinis laivas be įgulos, LUSV) bus didžiausias robotizuotas karinis laivas pasaulyje, todėl galės vykdyti pačias įvairiausias užduotis tiek savarankiškai, tiek kartu su įprastais karo laivais.

Tiesa, LUSV bus tik 61-91 metro ilgio. Palyginti su didžiausiais karo laivais, LUSV bus visai nedidelis, tačiau iki šiol bandomas „Sea Hunter“ tėra 40 metrų ilgio ir vis tiek yra pažangiausias robotizuotas karinio laivo prototipas pasaulyje. LUSV galėtų būti valdomas per atstumą arba būti nevaldomas visiškai – šis laivas pats priimtų sprendimus pagal situacijos aplinkybes. Tiesa, planuose numatyta, kad LUSV bus įrengtos ir kajutės nedidelei įgulai, jei to prireiktų. O prireiks, nes LUSV vis tiek bus skirtas daugiausia tik bandymams.

Laivynas norėtų už 400 milijonų dolerių pasistatyti du tokius laivus. Vos pastatyti jie nebus ginkluoti – LUSV yra labiau naujas bandymų etapas nei pajėgus karinis laivas. Kita vertus, LUSV denyje bus galima montuoti skirtingus modulius, kuriuose bus priešlėktuvinės gynybos sistemos, sausumos taikiniams naikinti skirtos raketos ir kita ginkluotė.

Bandymuose LUSV tarnaus kaip eskadrinis minininkas ar kreiseris, tačiau su laiku robotizuoti karo laivai turėtų tapti nauja, atskira karinių laivų kategorija. Jie galės plaukti į žvalgybą, tikrinti laivybos kelius prieš juose pasirodant laivams su įgulomis. Technologijos bus gana universalios – jei LUSV projektas pasiteisins, taip galės būti valdomi ir transportiniai kariniai laivai.

Jei programai bus skirtas finansavimas, LUSV statybos galėtų prasidėti jau kitais metais. Tai yra palyginti nedideli laivai, tačiau jų technologijos yra pakankamai sudėtingos, todėl sunku prognozuoti, kada LUSV pradės savo bandymus. Bet kuriuo atveju, tai yra karybos ateitis, kada nors leisianti operacijas vykdyti šiek tiek saugiau ir efektyviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius