Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kirto „Huawei“ per silpną vietą: jokių sandorių su „Google“

Jungtinės Amerikos Valstijos smarkiai eskalavo padėtį savo kovoje prieš Kinijos telekomunikacijų įmonę „Huawei“: bendrovė „Google“ buvo priversta nutraukti „Android“ licencijavimą Kinijos įmonei, rašo „The Verge“. Šis žingsnis skaudžiai kerta per itin jautrią „Huawei“ verslo vietą.
„Huawei“
„Huawei“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Google“ atstovas, komentuodamas šią situaciją, sakė: „Mes tiesiog paklūstame įsakymui ir dabar vertiname jo pasekmes.“ Įsakymas šiuo atveju yra naujausias JAV Komercijos departamento sprendimas įtraukti „Huawei“ į sąrašą bendrovių, kurioms neleidžiama pirkti technologijų iš JAV bendrovių be specialaus JAV vyriausybės leidimo.

„Google“ atstovas naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad dabar „Huawei“ telefonuose jau esančios „Google Play“ ir kibernetinio saugumo „Google Play Protect“ paslaugos veiks ir toliau – šis sprendimas tokių paslaugų nepaveiks. Tačiau susirūpinimą kelia šių paslaugų atnaujinimų diegimas, taip pat – jų diegimas į gaminamus „Huawei“ įrenginius.

Be to, nuo šiol „Huawei“ bus priversti naudoti „Android Open Source Project“ (AOSP) programinę įrangą – šios bendrovės telefonuose negalės būti diegiamos itin svarbios ir dažnai naudojamos „Google“ paslaugos bei programėlės, kurios „Android“ naudotojams yra labai įprastos. O tai reiškia, kad mažės ir „Huawei“ įrenginių kibernetinis saugumas: net ir saugumo naujinius šios bendrovės telefonai gaus tik tada, kai šie pateks į AOSP. Kol kas sunku pasakyti, kaip šis pokytis paveiks visą platų „Huawei“ ir „Android“ integracijų spektrą.

„Huawei“ jau daugelį metų patiria vis didėjantį JAV spaudimą, jį motyvuojant susirūpinimu dėl kibernetinio saugumo. Esą, Kinijos vyriausybė galėtų pasinaudoti „Huawei“ įranga šnipinėjant JAV telekomunikacijų tinkluose. Pirmieji amerikiečių nepasitenkinimo „Huawei“ veikla požymiai pradėjo kilti į viešumą dar 2013 metais, o 2018 metais JAV žvalgybos institucijos rekomendavo šalies piliečiams nesinaudoti „Huawei“ ir ZTE įranga. JAV politikai vadina „Huawei“ „iš esmės Kinijos vyriausybės atšaka“.

Tuo tarpu Kinijos bendrovės atstovai nepaliaujamai kartoja, jog Kinijos vyriausybė neturi jokios galimybės kenkti jų programinei įrangai ir diegti į ją „galines duris“ (angl. backdoor), o savo verslo ateitį dar visai neseniai vertino labai optimistiškai ir ketino išmaniųjų telefonų rinkoje pagal parduodamus telefonus aplenkti „Samsung“. Dabar gi šiai verslo šakai kilo labai didelė grėsmė.

Jau praėjusiais metais sklido oficialiai neigiami gandai, kad „Huawei“ ruošiasi tokiam galimam įvykių posūkiui ir kuria savo operacinę sistemą tam atvejui, jeigu netektų galimybės į telefonus diegti „Google“ ar „Microsoft“ programinės įrangos. Beveik neabejotina, kad tokia kiniška operacinė sistema kiniškuose telefonuose JAV teritorijoje būtų dar labiau nepageidaujama nei amerikietiška programinė įranga kiniškuose telefonuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius