Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV 10 milijonų dolerių vertės dovana Lietuvai: prieštankiniai granatsvaidžiai M-72 LAW

Generolo Silvestro Žukausko pagrindiniame kariuomenės poligone Pabradėje saugomų MILES sistemų pagalba įvyko svarbus renginys. Krašto Apsaugos Savanorių Pajėgų (KASP) atstovams buvo pravesti mokymai, kaip elgtis su nauja, iš Amerikos gauta ginkluote. Dovanos vertė siekia net 10 milijonų dolerių.

Neseniai įvykusio renginio metu buvo mokomi krašto apsaugos savanorių pajėgų puskarininkiai, 8-sios rinktinės kuopininkai, kurie taps atsakingi už naujos ginkluotės sistemos diegimą. Tai – vadinamoji prieštankinė sistema M-72 LAW, iš principo 66 mm raketinė sistema, naudojama prieš šarvuotus taikinius. Tai nebus iki šiol buvusių prieštankinių sistemų pakeitimas, tai bus mūsų karių arsenalo papildymas.

Kare kaip kare (akimirka iš filmavimo)
Kare kaip kare (akimirka iš filmavimo)

Jungtinių Amerikos Valstijų ir dar keliolikos šalių kariuomenėse vienkartinis granatsvaidis M-72 LAW naudojamas nuo pat praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio. Ginklas nuolat buvo tobulinamas, siekiant suteikti jam patikimumo, geresnių kovinių ir eksploatacijos savybių. Lietuvai dovanojami M-72A2 modifikacijos ginklai, trečiosios modifikacijos granatsvaidis. Iš esmės tai yra du sujungti stiklo pluošto vamzdžiai, kurių viduje – kovinis šaudmuo, reaktyvinė granata.

A2 modifikacijoje naudojama reaktyvinė granata gali pramušti iki 30 cm plieno šarvą, ji efektyvi ir prieš įvairius bunkerius ir įtvirtinimus. Efektyvus šūvio nuotolis siekia net 300 metrų. Ginklas parengiamas šūviui staigiu judesiu išskleidžiant teleskopinį vamzdį, tokiu būdu ginklas pailgėja nuo 60 iki 88 centimetrų. Išjungus saugiklį ginklas parengiamas naudoti. Reaktyvinės granatos, arba raketos, kovinės galvutės viduje – vario kūgis. Raketos pirmagalyje esantis detonatorius, pataikius į taikinį, aktyvuoja sprogųjį mišinį, jo veikiamas vario kūgis išsiverčia ir pramuša šarvą. Raketa skrieja varoma sausojo kuro, jos skrydį stabilizuoja šeši uodegos sparneliai.

Kare kaip kare (akimirka iš filmavimo)
Kare kaip kare (akimirka iš filmavimo)

Apie projekto kilmę sutiko pasidalyti užjūrio majoras, JAV ambasados gynybos skiriaus viršininko pavaduotojas Tyler McAnally. Vyras teigia, kad tai iš esmės yra Jungtinių Amerikos Valstijų Gynybos departamento 2019 metais finansuotas projektas, kurio tikslas – sustiprinti KASP kovos prieš judančius taikinius pajėgumus. Lietuvai pateikti maždaug 2800 lengvųjų prieštankinių ginklų M-72 LAW. Užsakymas pateiktas dar 2020 metų pradžioje, krovinys atgabentas į Lietuvą kovo pabaigoje.

Šis ginklas jau daug metų naudojamas Amerikos kariuomenėje ir kitose šalyse. Sukonstruotas dar septintajame dešimtmetyje, tačiau nesyk tobulintas. Ginklai atkeliauja iš Amerikos Jūrų pėstininkų pajėgų arsenalų. Tai nėra naujausi modeliai, tačiau apynaujai.

Bendradarbiavimo programa nukreipta į visas Lietuvos Sausumos pajėgas. Kiekvienais Amerikos biudžetiniais metais, įgyvendinant šią programą, atkreipiamas dėmesį į skirtingą Sausumos pajėgų vienetą. Taigi, 2019-ųjų biudžetiniais metais buvo atėjusi KASP eilė gauti paramą, todėl šios pajėgos ir pasirinktos. Įgyvendinami šį projektą, artimai bendradarbiavome su Sausumos pajėgų štabu ir KASP. Taip buvo pasirinkta ginkluotės sistema ir Savanorių pajėgos ją gavo.

Žiūrėkite visą laidą:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius