Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pasienio policija: DJI skraidyklės yra Kinijos šnipai

Los Andželo (JAV) Imigracijos ir pasienio policijos biuras vidiniuose tinkluose išplatino žinutę, kuri susilaukė tiek dėmesio, jog išplito ir už šios institucijos ribų: biuro atstovai ganėtinai drąsiai pareiškė savo nuomonę apie Kinijos autonominių skraidyklių gamintojus ir šios rinkos lyderius DJI, rašo engadget.com.
Dronas
Dronas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dar rugpjūčio mėnesį surašyta žinutė teigia, kad pareigūnai „nuosaikiai užtikrinti, kad Kinijos įmonė „DJI Science and Technology“ Kinijos vyriausybei perduoda duomenis apie JAV kritinę infrastruktūrą ir teisėsaugos darbo ypatumus“. Pasienio policininkų biuras taip pat nurodė, kad informacijos pagrindas yra „atviros prieigos ataskaitos ir patikimi šaltiniai nepilotuojamų orlaivių pramonėje, tiesiogiai ir netiesiogiai susiję su aptariamu reikalu“.

Dalyje vidinio naudojimo žinutės aprašomi taikiniai, kurie, pareigūnų manymu, labiausiai domina DJI. „Panašu, kad DJI sekti pasirenkamos paskyros atrenkamos pagal vartotojo gebėjimą sutrikdyti kritinės infrastruktūros darbą“, - rašoma žinutėje. Taip papt rašoma, kad DJI ypatingai domisi geležinkelių ir komunalinių paslaugų infrastruktūra, įmonėmis, kurios tiekia geriamą vandenį, ginklų saugyklomis. Pasienio policijos biuras daro išvadą, kad „su dideliu patikimumu vertina, kad kritinės infrastruktūros ir teisėsaugos atstovai, naudojantys DJI sistema, renka jautrią žvalgybinę informaciją, kurią Kinijos vyriausybė galėtų panaudoti vykdant fizines ar kibernetines atakas prieš JAV ir šios šalies gyventojus“.

Kaltinimas, kad DJI savo bepiločiais orlaiviais šnipinėja JAV ir informaciją apie konkrečias įmones bei įstaigas siunčia Kinijos vyriausybei, atrodo ganėtinai drąsus ir galbūt ne visai pagrįstas. Patys DJI atstovai leidiniui „New York Times“ tvirtino, kad „žinutė pagrįsta aiškiai klaidinančiais ir neteisingais teiginiais“.

Bet tai ne pirmas kartas, kai JAV valdžios institucijos suremia ragus su DJI. Rugpjūtį JAV Kariuomenės vidiniuose tinkluose cirkuliavo kita žinutė, kurioje buvo pateikiamas nurodymas žinutės gavėjams kibernetinio saugumo sumetimais tučtuojau liautis naudoti bet kokius DJI produktus – panašių veiksmų laikinai ėmėsi ir Australijos Krašto apsaugos pajėgos. Netrukus DJI išplatino programinį atnaujinimą, suteikiantį galimybę įjungti vietinį duomenų režimą, kuris leidžia vartotojams visiškai apriboti skraidyklių galimybes jungtis prie interneto. DJI sistemose būta ir tikrų, ganėtinai rimtų saugumo spragų. Tačiau mintis, kad pagrindinis DJI tikslas JAV yra ne komercinis, o žvalgybinis, atrodo tikrai drąsi.

Savo pareiškime apie Pasienio policijos žinutę DJI atstovai teigė: „Kaltinimai žinutėje iš esmės yra tokie faktiškai klaidingi, kad Pasienio policija turėtų pagalvoti šią žinutę atšaukti ar bent jau pataisyti savo niekuo nepagrįstus teiginius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius