Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV sukūrė naujas roges Kalėdų Seneliui – technologijos pritrenkia

Jungtinių Valstijų karinių oro pajėgų tyrimų centras sukūrė naujų Kalėdų Senelio rogių koncepciją. Šis orlaivis nėra toks greitas kaip tikrosios Kalėdų Senelio rogės, bet jis yra beveik nematomas radarams ir jam nereikia elnių.
„Hiperrogės“
„Hiperrogės“ / JAV karinių oro pajėgų nuotr.

„Hiperrogės“ turi itin aptakią formą, pasižyminčią STEALTH savybėmis. Tiesa, Kalėdų Seneliui kol kas to nereikia – radarai ir taip nefiksuoja jo rogių. Šios rogės pasiekia 5 kartus už garso greitį didesnį greitį, o Kalėdų Senelis gali jas saugiai pilotuoti iš vienos iš dviejų kabinų.

„Hiperrogės“ turi tiesiasrovį reaktyvinį variklį, pritaikytą itin greitiems skrydžiams (scramjet). Oro pajėgos taip pat paminėjo, kad naudojamas „žalias“ kuras. Kitos technologijos taip pat įdomios. Šios rogės turi įtraukiamas pavažas, o apatinė orlaivio dalis yra dengta karščiui atspariomis plokštėmis. Panašu, kad „Hiperrogės“ galės leistis ir ant vandens.

Kita įdomi detalė – permatomas aliuminis, panaudotas kabinos gaubtams. Kas tai? Pavadinimas pasiskolintas iš „Žvaigždžių kelio“ serialo, tačiau taip dabar vadinamas aliuminio oksinitridas – keramika, sudaryta iš aliuminio, deguonies ir azoto. Ši medžiaga yra nepaprastai kieta, tvirta ir atspari karščiui.

Tačiau Kalėdų Senelis artimiausiu metu „Hiperrogėmis“ nesusidomės – jos yra per lėtos. Žinoma, gerai sėdėti viduje ir išvengti nelaukto karinių oro pajėgų naikintuvų dėmesio, bet Kalėdų Senelio darbas reikalauja žymiai didesnio greičio. Teoriškai scramjet technologija leidžia pasiekti 17 machų greitį, tačiau mokslininkai skaičiuoja, kad Kalėdų Senelis įprastai lekia net 3000 machų greičiu, kad suspėtų aplankyti visus pasaulio vaikus. Kita vertus, galbūt visas tokių orlaivių spiečius ir padėtų. Ypač turint omenyje, kaip pažengusios yra autonominės orlaivių pilotavimo technologijos.

Tikrąsias Kalėdų Senelio roges į priekį tempia elniai. Didžiausią triukšmą kelia pats Kalėdų Senelis ir pakinktus puošiantys varpeliai. Galite tik įsivaizduoti, kokį triukšmą sukeltų hipergarsinis orlaivis. Taigi, bent jau kol kas „Hiperrogės“ liks tik koncepcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius