Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV sunerimo, kad rusai gali nupjauti svarbius interneto laidus

Rusijos povandeniniai ir žvalgybiniai laivai agresyviai veikia netoli labai svarbių povandeninių laidų, kurie atsakingi beveik už visas tarptautines komunikacijas. JAV pareigūnai sunerimo, kad rusai esant įtemptai geopolitinei situacijai juos galėtų nupjauti, rašo „The New York Times“.
Rusijos žvalgybinis laivas „Yantar“
Rusijos žvalgybinis laivas „Yantar“ / Scanpix nuotr.

Dar Šaltojo karo laikais buvo baiminamasi, kad rusai ims šnipinėti laidais perduodamą informaciją. Šiandien pavojus kur kas didesnis: Rusijos išpuolis prieš JAV galėtų būti šviesolaidžio kabelių nupjovimas sunkiai prieinamose vietose, tokiu būdu sutrikdant nuolatines komunikacijas, nuo kurių priklausomos Vakarų vyriausybės, ekonomikos ir gyventojai. Teigiama, kad povandeniniais laidais pernešama 95 proc. kasdieninių komunikacijų.

Povandeniniais laidais pernešama 95 proc. kasdieninių komunikacijų

Nors tiesioginių įrodymų apie galimą tokį išpuolį nėra, nerimą JAV kelią Rusijos ginkluotųjų pajėgų aktyvumas pasaulyje. Tuo pat metu vidiniai debatai Vašingtone iliustruoja, kad į kiekvieną Rusijos veiksmą žiūrima su nepasitikėjimu.

Pentagone ir JAV žvalgybos agentūrose Rusijos karinio jūrų laivyno veiksmai nėra aptariami detaliai – JAV pareigūnai taip pat viešai nekalba ir kaip jie stebi Rusiją ar ir kokių alternatyvų imtųsi, jei laidai būtų nupjauti.

Tačiau aibė pareigūnų „The New York Times“ patvirtino, kad Rusijos žvalgybinių laivų plaukimas maršrutais netoli laidų sulaukia daug dėmesio.

Praėjusį mėnesį Rusijos žvalgybinis laivas „Yantar“ praplaukė Rytine JAV pakrante pakeliui į Kubą, kur driekiasi vienas pagrindinių laidų. JAV karinio jūrų laivyno pareigūnai sako, kad „Yantar“ ir jo plukdomi povandeniniai laivai kabelį galėtų nupjauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius