-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV užsakė pamainą legendiniams U-2 žvalgybos lėktuvams

Ilgametis JAV Gynybos ministerijos partneris koncernas „Lockheed Martin“ ėmėsi planų kurti naują legendinio žvalgybinio lėktuvo U-2 versiją, kuri bus vadinama TR-X.
Lėktuvo TR-X koncepcija
Lėktuvo TR-X koncepcija

Naujojo lėktuvo konstrukcijoje bus naudojama daug ankstesnių lėktuvų modelių detalių – taip pat ir legendinio U-2 bei naujesnės karto bepiločio Global Hawk.

Nepilotuojamą žvalgybinį lėktuvą TR-X  Lockheed Martin padalinys Skunk Works kurs apie 10 metų. Koncerno atstovai praneša, kad lėktuvo dizainas jau sukurtas, tačiau saugumo sumetimais dar laikomas paslaptyje. Titulinėje iliustracijoje matote anksčiau paviešintą dailininko koncepciją.

Naujojo lėktuvo dizainas apjungs U-2S Dragon Lady ir RQ-4 Global Hawk lėktuvų kėbulo linijas. Kaip rašo Flightglobal, iki 80 proc. kompiuterinių sistemų ir iki 90 proc. jutiklių, avionikos bei kitų vidinių sistemų bus iš jau sukurtų lėktuvų. TR-X perims ir U-2S variklius, kurie, savo ruožtu, yra nematomų bombonešių B-2 paveldas. 

Nors bus naudojama daug jau sukurtų detalių ir sistemų, vis dėlto projektui TR-X reikės ir daug laiko, ir daug lėšų. Lockheed Martin vertinimu, projektas atsieis apie 3,8 mlrd. dolerių. Iš viso planuojama pagaminti 30 naujos kartos žvalgybinių bepiločių lėktuvų. Vadinasi, vienas egzempliorius kainuos apie 126 mln. dolerių. Maždaug tiek kainuoja ir skandalingieji 5-os kartos naikintuvai F-35.

VIDEO: Potential Successor To U-2 Spy Plane Revealed

Ką už 126 mln. dolerių gaus Karinės oro pajėgos? Nepilotuojamą lėktuvą, kuris skraidys 21 km aukštyje ir skenuos aplinką radaru Raytheon ASARS-2B bei multispektriniu sensoriumi MS-177. Tokie sensoriai regi kiaurai debesis, jiems netrukdo ir kiti meteorologiniai reiškiniai. Taigi TR-X galės darbuotis bet kokiu oru.

Pirmą kartą į orą legendinis U-2 pakilo dar tolimų 1955-ųjų rugpjūtį.

Wikimedia commons iliustr./U.S. Air Force/Žvalgybos lėktuvas U-2
Wikimedia commons iliustr./U.S. Air Force/Žvalgybos lėktuvas U-2

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius