Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Wikipedia“ įkūrėjas pripažįsta, kad jo kūrinys daugeliui per sudėtingas

Redaguoti „Wikipedia“ esančią informaciją daugeliui žmonių yra per sudėtinga, nepaisant to, kad šis tinklalapis pristato save kaip „nemokamą enciklopediją, kurią redaguoti gali bet kas“, BBC sakė „Wikipedia“ įkūrėjas Jimmy Walesas.
„Wikipedia“
„Wikipedia“ / Ekrano nuotr.

Jis taip pat pažymėjo, kad tinklalapis tikisi sulaukti naujos kartos atstovų, prisidėsiančių prie minėtos enciklopedijos redagavimo, tarp kurių būtų ir daugiau moterų.

Enciklopedijai „Wikipedia“ sausio 15 dieną sukaks dešimt metų. Tai penktasis pagal populiarumą tinklalapis pasaulyje. Dabartinis jo tikslas – iki 2015 metų padidinti savo vartotojų skaičių nuo 400 mln. iki 1 milijardo. Tačiau toks augimas, J.Waleso nuomone, reikalauja naujos sąsajos.

„Mes turime remti savo senuosius administratorius (angl. power user), nes jie sukūrė tinklalapį, – sakė jis. – Tačiau mes taip pat turime sukurti erdvę ir naujiems administratoriams“.

Pasak J.Waleso, daugybė žmonių „bijo“ prisidėti prie „Wikipedia“ redagavimo dėl kartais sudėtingo kodo, žinomo kaip „Wiki“ teksto kalba, reikalingo norint suformatuoti naujus įrašus.

„Jei paspaudžiate ant „redaguoti“, pamatote „Wiki“ sintaksę ir keistos struktūros lentelę – daugelis žmonių to išsigąsta. Jie yra geri žmonės ir nenori ko nors sugadinti“, – aiškino „Wikipedia“ įkūrėjas.

Jis pažymėjo, kad jo bendrovė „Wikia“ kuria paprastus „gauni tai, ką matai“ tipo redagavimo įrankius, kurių dalis bus pritaikyta ir enciklopedijai „Wikipedia“.

Finansinio modelio nekeis

Pasak J.Waleso, daugybė žmonių „bijo“ prisidėti prie „Wikipedia“ redagavimo dėl kartais sudėtingo kodo, žinomo kaip „Wiki“ teksto kalba, reikalingo norint suformatuoti naujus įrašus.J.Walesas taip pat pažymėjo, kad vienas dalykas, kurio jis neplanuoja keisti – tai tinklalapio finansinis modelis. Šiuo metu „Wikipedia“ veikia kaip pelno nesiekianti organizacija, finansuojama „Wikipedios“ vartotojų skiriamomis finansinėmis aukomis.

„Neseniai užbaigėme lėšų rinkimą metams – 16 mln. JAV dolerių surinkome greičiau, nei mums tai pavyko kada nors anksčiau“, – sakė vyras.

Daugeliui J.Waleso veidas yra pažįstamas iš reklamos, kuri gan ilgą laiką buvo skelbiama tinklalapyje „Wikipedia“. Vyras tvirtino norėjęs išvengti jo nuotraukos naudojimo reklamoje, tačiau vartotojų apklausa parodė, kad organizacija surinko daugiau pinigų, reklamoje panaudojusi J.Waleso atvaizdą.

„Wikipedia“ įkūrėjo teigimu, labdaros modelis yra „labai stabilus“, tačiau vyras taip pat pripažino, kad šis modelis „suvaržo“ tinklalappio galimybes.

„Mes neturime labai daug pinigų – turėdamas 408 mln. lankytojų, tinklalapis funkcionuoja vos su kiek daugiau, nei 20 mln. JAV dolerių per metus, – sakė J.Walesas. – Manau, esame pati efektyviausia egzistuojanti labdaros organizacija, turint omenyje žmonių, kuriems darome įtaką, skaičių ir nedidelę pinigų sumą, kurią išleidžiame“.

J.Walesas taip pat akcentavo nesąs sugundytas paversti „Wikipedia“ komerciniu projektu ir taip pritraukti daugiau pinigų.

„Verslo projektai patiria didžiulį spaudimą: reikia pasiekti tam tikrus ketvirčio rezultatus, reikia duoti pelno“, – svarstė J.Walesas.

Jis pripažino, kad tinklalapis galėtų funkcionuoti kaip pelno nesiekianti organizacija, remiama reklamos, tačiau taip pat dar sykį akcentavo, kad šiuo metu nėra jokių planų tinklalapyje daryti kokių nors pokyčių.

„Visuomet buvome įsitikinę, kad bet kada galėsime tai padaryti, jei mums to prireiks“, – akcentavo „Wikipedia“ įkūrėjas.

Nuo „WikiLeaks“ atsiriboja

Duodamas interviu BBC J.Walesas užsiminė ir apie tariamą šios organizacijos sąsają su slaptus dokumentus nutekinančiu tinklalapiu „WikiLeaks“.

„Jų darbo esmė visiškai nesusijusi su „Wiki“. „Wiki“ – tai grupinis redagavimo procesas, tai grupė žmonių, susirenkančių kartu ką nors parašyti. Tai, ką daro „WikiLeaks“ yra dokumentų gavimas ir jų nutekinimas“, – aiškino J.Walesas.

Nepaisant šio skirtumo, kaip sakė vyras, žmonės dažnai susimaišo – tarp jų ir oro uosto apsaugos darbuotojai.

Vis dėlto, abu tinklalapius šis tas sieja. Techniškai bendrovei „Wikia“ priklauso domenai, tarp kurių – wikileaks.net, wikileaks.com ir wikileaks.us.

„Mes perdavėme „WikiLeaks“ šiuos domenus, tačiau jie niekada neužbaigė techninės dalies, – sakė J.Walesas. – Jiems tereikėjo pasirašyti ir užbaigti perdavimą, tačiau jie niekada to nepadarė.“

Vyras sakė, kad šie domenai buvo užregistruoti kaip „gynybinis“ žingnis, kai 2006 metais pradėjo veikti „WikiLeaks“.

„Kai „WikiLeaks“ pradėjo savo veiklą, jie išplatino pranešimą spaudai, kurio pavadinimas skelbė: „Paslapčių „Wikipedia“. Tai būtų buvę prekės ženko pažeidimas. Taigi kažkas užregistravo du ar tris domenus“, – aiškino J.Walesas.

Jo teigimu, nuolatiniai bandymai priminti „WikiLeaks“ įkūrėjui Julianui Assangui užbaigti sandorį neturėjo jokio rezultato. „Girdėjau, kaip kažkas kitas teigė, kad J.Assange'as linkęs sakyti: „Esu užsiėmęs kovodamas su supergaliomis“. Būtent tai jis pasakė ir man“, – sakė „Wikipedios“ įkūrėjas.

Pasak jo, minėti domenai nustos galioję šią savaitę. „Neketinu jų atnaujinti, jie galės būti laisvi“, – akcentavo J.Walesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius