Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JPEG nuotraukų formatas paseno – naršyklių kūrėjai ragina jį keisti moderniu

„Google“ ir „Mozilla“ kuria gerai žinomas naršykles „Chrome“ ir „Firefox“. Todėl nestebina jų bendra iniciatyva išpopuliarinti naują naudojimui interneto aplinkoje skirtą nuotraukų formatą. Jis turėtų pakeisti senstantį JPEG formatą, o taip pat ir HEIC, kurį dažniausiai naudoja „Apple“.
„Google“
„Google“ / „Scanpix“/AP nuotr.

„Google“ ir „Mozilla“ yra bendro konsorciumo „Alliance for Open Media“ narės. Konsorciumo tikslas – naujo AV1 nuotraukų formato pritaikymas internete. Kaip rodo ankstyvas testavimas, AV1 rinkmenos yra 15 proc. mažesnės nei HEIC, ir net perpus mažesnės už JPEG, o nuotraukų kokybė yra labai panaši ir kai kuriais atvejais netgi geresnė.

Priminsime, kad JPEG formatas mums yra pažįstamas jau daugiau kaip du dešimtmečius, tačiau jis nesugeba tenkinti šiuolaikinių poreikių. Pavyzdžiui, šis formatas nesupranta skaidrumo (angl. transparent) sąvokos. Be to, jam būdingi šiais laikais nebepatrauklūs spalvos paletės ribojimai.

Prie teigiamų naujojo formato savybių paminėtinas ir stipriai sumažintas duomenų srautas. Tai būtų naudinga vartotojams, kurių interneto prieigos sparta yra ribota, taip pat paslaugų teikėjams, kurių tarnybinėmis stotimis keliauja milžiniški duomenų srautai, o tradiciškai labai reikšmingą šio srauto dalį sudaro paveikslėliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius