Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką „Microsoft“ darys su „Skype“?

Tai, kad „Microsoft“ kompanija nusipirko „Skype“ už 8,5 milijardo dolerių, jau niekam nebėra paslaptis – ši naujiena pasirodė visose oficialiose ir neoficialiose žiniasklaidos priemonėse per paskutinę parą, tad paties fakto nekomentuosiu. Panerkime giliau ir pasvarstykime – o kas bus toliau? Kokie šio sandorio povandeniniai akmenys ir tikslai? Ką toliau „Microsoft“ darys su „Skype“?
„Microsoft“ generalinis direktorius Steve'as Ballmeris (k.) ir „Skype“ vadovas Tony Batesas.
„Microsoft“ generalinis direktorius Steve'as Ballmeris (k.) ir „Skype“ vadovas Tony Batesas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirkimas: kas, už kiek ir kodėl?

Pradėkime nuo to, kas vyko dar iki pirkimo. Apie „Skype“ galimą pardavimą trimituota jau kelis kartus tai vienur, tai kitur, ir minimi buvo įvairūs pirkėjai, tame tarpe ir gigantai „Facebook“ bei „Google“.

Kokios pardavimo priežastys? Banalu, bet paprasta – kompanija neuždirba pinigų. Praeitais metais netgi patirtas nuostolis. Taigi, manau, kad „Skype“ investuotojai ir įkūrėjai pasielgė tikrai protingai.

Kalbant apie kitus rinkos dalyvius, manau, kad „Google“ ir „Facebook“ pretendavimas į pyragą buvo tiesiog protingas marketingo žingsnis iš „Skype“ viešųjų ryšių skyriaus. Toks šurmulys labai pakėlė kompanijos kainą, ir galiausiai suma pakilo iki 8,5 milijardo dolerių, nors dar prieš kiek laiko buvo gandų lygyje kalbėta vos apie kelių milijardų vertę.

Kita vertus, „Google“ kompanijai nereikia „Skype“, nes jie turi savo „Google Voice“, o „Facebook“ galbūt būtų ir logiškas pirkimas, tačiau nutiko dar geriau: nepamirškime, kad „Microsoft“ turi pusantro procento „Facebook“ akcijų, tad visai įmanoma, kad Markas Zuckerbergas ir kompanija gaus naudos tiesiai per aplinkui.

Ar „Skype“ nebus numarintas?

Kompanija „Microsoft“ jau nuo seno garsėja savo kiek biurokratine santvarka ir sugebėjimu numarinti nupirktas kompanijas. Tačiau šis atvejis, mano manymu, yra kitoks – „Microsoft“ tikrai žino, ką daro. Arba bent jau stengiasi žinoti. Visgi 8,5 milijardo dolerių yra milžiniška suma, ir negali būti taip, kad tokia investicija įvyko neapskaičiavus visko iš anksto ir nesuformulavus aiškios strategijos.

Manau, kad ateityje „Skype“ veidas atsisuks į mobilų pasaulį: naudosime šią sistemą jau nebe kompiuteriuose, o daugiau telefonuose ir per TV, naudodami tokius prietaisus kaip „Kinect“.Kita vertus, „Skype“ yra kompanijos „Microsoft“ šansas grįžti ne tik į pirmuosius naujienų puslapius, bet ir į mobiliųjų technologijų rinką. Kad ir kaip skeptiškai visi atsiliepė apie „Windows Phone 7“ bei partnerystę su „Nokia“, galbūt dabar visa tai turėtų išsidėlioti po lentynas. Manau, kad tai sąmoninga ilgalaikė strategija, kurios realius rezultatus pajausime jau po kelerių metų.

„Microsoft“ turi tikrai nemažai platformų, kur galės integruoti „Skype“ funkcijas: „Kinect“, „XBox“, jau minėtas „Windows Phone 7“ – visa tai yra potencialus kompanijos kelias atgal į rinkos užkariavimą. Taigi, manau, kad „Skype“ projektas tikrai nenumirs, bent jau artimiausiu metu.

Nepamirškime ir to, kad „Microsoft“ perka daugiau ne programinę įrangą, o jos įvaizdį ir auditoriją. Visgi „Skype“ yra pasaulinio lygio sistema, kurią naudoja šimtai milijonų žmonių, o būtent tai ir yra vienas iš pirkimo privalumų. Dauguma neįsigilinusių vartotojų net nežinos, kad „Skype“ priklauso kitai įmonei, arba net jei ir žinos – neprieštaraus ir toliau naudosis.

Kas gresia kitų operacinių sistemų „Skype“ klientams?

Natūralus klausimas. Kadangi sistema funkcionuoja ne tik „Windows“ terpėje, įdomu, kas bus su klientais, skirtais „Linux“, „Android“ ir kitoms sistemoms.

Viena vertus, logiškiausias atsakymas būtų, kad tie klientai nebebus palaikomi. Tačiau pagalvojus giliau, iš „Microsoft“ pusės tai būtų kvailas žingsnis, nes tų operacinių sistemų klientai irgi yra jų auditorija ir potencialūs „Microsoft“ naudotojai kitose sistemose, tad jeigu ir netobulinti, tai bent jau palaikyti tas specifines versijas tikrai vertėtų.

Tą patį kalba ir „Microsoft“ generalinis direktorius Steve‘as Ballmeris: „Microsoft“ ir toliau palaikys ne „Microsoft“ platformas, kadangi tai yra fundamentali komunikacijos dalis“.

Nors, kita vertus, nemanau, kad kompanija investuos daug pinigų į tuos atskirus produktus, tai bus būtent daugiau palaikymas, negu vystymas.

Apibendrinimas: kas iš viso to mums, mirtingiesiems?

Taigi pirkimas įvyko, jį informacinių technologijų bendruomenė dar aktyviai aptarinės artimiausiu metu. Tačiau žiūrint iš paprastų vartotojų pusės, niekas nepasikeitė. Bent kol kas.

Realius „Microsoft“ planus ir veiksmus galėsime stebėti tik po kiek laiko, ir tada po kiekvieno įdomesnio pakeitimo galėsime vertinti, ar žingsniai yra sėkmingi. Manau, kad ateityje „Skype“ veidas atsisuks į mobilų pasaulį: naudosime šią sistemą jau nebe kompiuteriuose, o daugiau telefonuose ir per TV, naudodami tokius prietaisus kaip „Kinect“. Kodėl gi ne, visai graži vizija.

Tik esminis klausimas – ar už visą tą malonumą staiga neteks papildomai mokėti? Apie tai „Microsoft“ diplomatiškai nutyli...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius