Ką sumanė „Microsoft“: ar padės reformos ir „Windows 10“?

Ši vasara gali būti bus pati svarbiausia per „Microsoft“ korporacijos pastaruosius dešimt penkiolika metų. Liepos 29 d. pradedama pardavinėti operacinė sistema „Windows 10“, į kurią kompanija deda didžiules viltis.
Pristatoma operacinė sistema Windows 10
Pristatoma operacinė sistema Windows 10 / Scanpix nuotr.

Praėjusią savaitę korporacija parodė blogiausius finansinius ketvirčio rezultatus per savo istoriją. Šiuo metu „Microsoft“ vadovas Satya Nadella baigia korporacijos verslo restruktūrizaciją ir atleidžia dar darbuotojų (šį kartą 7800 žmonių).

Kas nutiko su „Microsoft“ rodikliais?

Neskaičiuojant nuostolių, susijusių su „Nokia“, ketvirtą ketvirtį „Microsoft“ baigė su 6,4 mlrd. dolerių pelnu. 

Išties antrojo 2015 metų finansinio ketvirčio ataskaitoje rašoma, kad bendrovė baigė jį su rekordiniu 3,2 mlrd. dolerių grynuoju nuostoliu. Pagrindine to priežastimi tapo mobiliųjų įrenginių „Nokia“ padalinio 7,5 mlrd. dolerių aktyvų nurašymas, taip pat su tuo susijusios 780 mln. dolerių išlaidos restruktūrizacijai.

Tiesa, dėl „Surface“ planšečių ir žaidimo konsolių „Xbox“ pardavimo augimo, „Microsoft“ ketvirčio pajamos ir pelnas vis vien buvo didesni, nei prognozavo analitikai. Neskaičiuojant nuostolių, susijusių su „Nokia“, ketvirtį „Microsoft“ baigė su 6,4 mlrd. dolerių pelnu. Tą patį praėjusių metų periodą stambiausias programinės įrangos gamintojas baigė su 4,6 mlrd. dolerių pelnu. Nors bendrovė paskelbė tai likus dar porai dienų iki ataskaitos publikavimo, jos kotiravimas vis vien sumažėjo 4 procentais.

Tuo tarpu pagrindinis paskiausio ketvirčio rezultatas tas, kad „Microsoft“ pagaliau gali atsisveikinti su „Nokia“ mobiliųjų įrenginių padaliniu, nešusiu vien nuostolius, ir susitelkę į generalinio direktoriaus, Satya Nadella'os manymu, pagrindines kryptis, pradėti rodyti teigiamus rezultatus. Suomių mobiliųjų įrenginių gamintojo pirkimas įvyko 2013 metais, kai korporacijai dar vadovavo Steve'as Ballmeris, ir tai galiausiai tapo pagrindine jo atsistatydinimo priežastimi.

Sprendžiant pagal pirmą reakciją, akcininkai dabartinį kritimą sutiko ramiai. Jiems daug svarbiau likusi metų dalis: „Windows 10“ pardavimų rezultatai turi viską sustatyti į savo vietas.

Koks S.Nadellos planas?

„Nokia“ nurašymas ir su tuo susijusi vidinė pertvarka – stambaus bendrovės verslo plano dalis. Satya Nadella ne tik atleido iš viso daugiau nei 18 tūkstančių darbuotojų (tiesa, dauguma jų dirbo „Nokia“ mobiliųjų įrenginių padalinyje) ir reorganizavo valdymo struktūrą, bet pakeitė strateginius korporacijos planus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Satya Nadella
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Satya Nadella

Apie savo programą S. Nadella nuodugniai papasakojo žurnalui „Wired“, pasakojimą galima rasti sausio numeryje. Per pastarąjį dešimtmetį, įmonė, palengva užleisdama rinkos lyderio pozicijas, leido „aš irgi galiu“ stiliaus produktus. Po „iPod“ pasirodymo buvo išleistas mp3 grotuvas „Zune“; planšetė „Surface“, vargu ar tapusi geresne už „iPad“; 2010 metais pradėtas pardavinėti telefonas „Kin“, sukurtas socialiniams tinklams.

Mėgdžiojimo strategijos sėkmė buvo permaininga. Vartotojai ėmė masiškai pereiti prie mobiliųjų įrenginių, naudojančių „iOS“ ir „Android“ operacines sistemas. „Microsoft“ taip pat yra išleidusi savo mobiliąją platformą – „Windows Phone“, bet ji nesugebėjo taip išpopuliarėti. 2014 metais pasaulinėje mobiliųjų operacinių sistemų rinkoje „Microsoft“ dalis tebuvo ~4 procentai.

S. Nadella'os manymu, problema ta, kad anksčiau „Microsoft“ buvo apibūdinama kaip autonominių įrenginių ir paslaugų įmonė. Naujasis korporacijos vadovas keičia tai, į pirmą planą išvesdamas platforminį suderinamumą (net jeigu tai konkurentų platforma).

Jau pirmieji žingsniai atrodė revoliuciniai. S. Nadella padarė „Office“ programinę įrangą prieinamą planšetiniuose kompiuteriuose ir išmaniuosiuose „Google“ ir „Apple“ telefonuose, taip pat išleido nemokamus „Windows“ mažesnės nei 9 coliai įstrižainės įrenginiams. Naujasis korporacijos vadovas užmezgė partneriškus santykius su kompanijomis, kurias „Microsoft“ kažkada laikė priešais, ir nemažai laiko praleido su startuoliais, aiškindamasis , kaip veikia inovaciniai verslo modeliai.

Pagrindinis S. Nadella'os tikslas – užimti padorias, atitinkančias pasaulinį „Microsoft“ lygį pozicijas mobiliojoje rinkoje. Korporacijos vadovas neseniai sąžiningai pripažino, kad kompanija neturi gerų flagmano klasės telefonų, bet, jo nuomone, situacija vis dar nėra beviltiška: „Keičiame savo požiūrį į telefonų rinką, nebežiūrime į telefonus kaip kažką atskiro“. Korporacijos mobiliosios strategijos dar paaiškės. Kol kas išleidimo ir gamybos požiūriu, šaltinių teigimu, „Microsoft“ elgsis panašiai, kaip „Apple“ su „iPhone“. Korporacija padalins visus išmaniuosius į tris skirtingas kainų kategorijas ir kasmet išleis „vieną arba du modelius“ kiekvienoje kategorijoje.

Ko laukti iš „Windows“ 10?

Pagal naująją koncepciją, „Windows 10“ turės tapti branduoliu, savotišku atskaitos tašku būsimiems kompanijos produktams ir faktiškai savo pirmtakės klaidų ištaisymu. 

„Windows 10“ – naujos tarpplatforminės strategijos įsikūnijimas. Ankstesnė sistemos versija, „Windows 8“, pasirodė nesėkminga. Ji negalėjo naudotojui suteikti vienodų darbo sąlygas stalo kompiuteriuose ir planšetėse bei gąsdino smarkiais naudotojo sąsajos sprendimais. Dėl to prie „Windows 8“ perėjo labai nedaug naudotojų: per porą metų ši OS sugebėjo užimti vos 13% rinkos. Lyg atlygindama moralinę žalą už ankstesniąją versiją, „Microsoft“ paskelbė, kad „Windows“ 8 licencijos turėtojai galės nemokamai diegtis dešimtąją versiją.

Pagal naująją koncepciją, „Windows 10“ turės tapti branduoliu, savotišku atskaitos tašku būsimiems kompanijos produktams ir faktiškai savo pirmtakės klaidų ištaisymu. Išleisdama naują OS, „Microsoft“ siekia iš karto kelių tikslų – kompanijai būtina grąžinti naudotojų pasitikėjimą, ne tik sukūrus patogią naudojimo sąsają, bet ir visą pačių įvairiausių galinčių be jokių problemų bendrauti tarpusavyje įrenginių ekosistemą.

Naują OS „Microsoft“ nekukliai vadina „labiausiai daugiafunkcine visų laikų platforma“, tuo teigdama, kad „Windows 10“ veiks visų tipų įrenginiuose, priskiriamuose daiktų internetui. Sukurta vieninga kūrimo platforma ir vieninga programėlių parduotuvė: todėl programuotojams nereikės daryti dviejų vienos programos versijų skirtingiems įrenginiams, kaip tai buvo „Windows 8“ ir „Windows RT“ atveju.

Naudotojų lygmenyje naujovių daug, visos jos pristatytos dar sausį.Pavyzdžiui, asmeninių kompiuterių naudotojai gaus balsinį pagalbininką „Cortana“ („Apple“ analogas „Siri“ kol kas veikia tik mobiliuosiuose telefonuose). Be standartinių nuorodų, „Cortana“ galės teikti ir personalizuotą pagalbą, rinkdama duomenis apie naudotoją, bendraudama su juo ir iš esmės tapdama jo asmeniniu asistentu. „Microsoft“ taip pat pasirūpino ir nauja naršykle: ja taps „Spartan“ [„Microsoft Edge“], žadantis pakeisti „Internet Explorer“. Naudojantis „Spartan“, bus galima palikti pastabas lankomuose puslapiuose. Jas galima išsaugoti, taip pat pasidalinti jomis su kitais naudotojais elektroniniu paštu ar socialiniuose tinkluoses. Sugrįš mygtukas „Start“. Pagaliau pradės veikti „Continuum“ funkcija, daranti patogesnį naudojimąsi, leisdama persijungti tarp stalinio kompiuterio ir planšetinio kompiuterio režimų.

Paskutinė opcija, atrodo, įkūnija S. Nadella'os įsivaizdavimą apie idealų būsimą mobilųjį įrenginį. Naudodami „Continuum“, naudotojai galės paversti telefoną visaverčiu kompiuteriu, prijungdami jį prie išorinio monitoriaus, pelės ir klaviatūros. Jau šį rudenį galėsime išvysti „Continuum“ veikimą naujame „Microsoft“ flagmane, o vėliau, kitų metų pradžioje, naudotojų laukia „intelektualūs modeliai“, S. Nadella'os manymu, turintys pakeisti namų kompiuterius. Korporacijos vadovo įsitikinimu, ribos trinasi, ir jau greitai išmaniųjų telefonų rinkos, kurios „Microsoft“ taip ir nepavyko užkariauti, kategorijų pasaulyje neliks: kompanijos uždirbs iš platformų, o ne iš įrenginių. „Windows 10“ pardavimai parodys, ar tokia ateičiai pasirengę vartotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius