Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai karys už artilerijos pabūklus įtakingesnis: kovos mašinos Lietuvoje ir tankistės norvegės

Lietuvos Respublika ir Norvegijos karalystė viena kitos paramą jaučia visą šimtmetį. Tokia apvali diplomatinių santykių užmezgimo sukaktis minima būtent šiais metais. Šios diplomatinių santykių atgaivinimo sukakties proga iš arčiau susipažinkime su NATO priešakiniame batalione Lietuvoje tarnaujančiais Norvegijos kariais ir jų technika.
Tankas „Leopard 2“ su naujuoju pabūklu
Tankas „Leopard 2“ su naujuoju pabūklu / Stopkadras

Leopardų tankai

Šiuo metu Lietuvoje misiją atlieka jau devintoji pusmetinė Vokietijos vadovaujamo NATO priešakinio bataliono rotacija. Joje, be vokiečių, sudarančių kovinės grupės branduolį, tarnauja Norvegijos, Nyderlandų, Čekijos, Belgijos ir Liuksemburgo kariai. Norvegija šiam pusmečiui į Lietuvą delegavo Šiaurės brigados Šarvuotojo bataliono kuopą, kurios pagrindą sudaro tankai Leopard 2 A4 ir vikšrinės pėstininkų kovinės mašinos CV90. Jo skiriamajame ženkle pavaizduota juodosios audinės galva.

Šarvuotasis batalionas – vienas iš dviejų Norvegijos kariuomenėje tokio tipo batalionų. Kito tokio paties dalinio – Norvegijos pietuose dislokuoto Telemarko bataliono kariai taip pat yra tarnavę Lietuvoje. Šių metų rugpjūtį Rukloje Norvegijos karių pamainos pasikeitė, ir namo, į Norvegijos šiaurę išvykusius Šarvuotojo bataliono karius pakeitė jų kovos draugai iš Telemarko bataliono, kurio bazė yra Norvegijos pietvakarinėje dalyje esančiame Renos mieste.

Ryčio Šeškaičio nuotr./Tankas „Leopard“
Ryčio Šeškaičio nuotr./Tankas „Leopard“

Savo dviejuose šarvuotuosiuose batalionuose Norvegija šiuo metu turi kiek daugiau nei 30 tankų Leopard 2 A4, kuriuos prieš kelis dešimtmečius įsigijo iš Nyderlandų. A4 modifikacija yra pora dešimtmečių ankstesnė, nei šiuo metu Vokietijos naudojamų A6 modifikacijos tankų.

Pagrindiniai skirtumai

Pagrindiniai skirtumai matyti palyginus abiejų modifikacijų bokštus ir pabūklus. Abu jie – 120 mm lygiavamzdžiai, gaminami vokiečių įmonės „Rheinmetall“ metalurgijos gamykloje. Tačiau senesniajame A4 tanke vamzdis yra 44 kalibrų ilgio, t. y. 5 metrai 28 cm, o vėlesnėse „Leopard“ versijose jau naudojamas ilgesnis, 55 kalibrų ilgio vamzdis, t. y. 6 metrų 60 centimetrų.

Suprantama, daugiau kaip metru ilgesnis vamzdis padidina pradinį sviedinio greitį ir šūvio nuotolį, padidina taiklumą. A4 modifikacijos tanko bokštas keturkampis, elektroniniai optikos prietaisai paslėpti bokšte, kur akivaizdžiai matoma balistinė ertmė.

O „Leopardo“ versijose, pradedant A5 ir vėlesnėmis, bokštui buvo suteiktas aptakus ir rikošetą sukeliantis deimanto pavidalas, uždėti papildomi prizmės formos šarvų priedai. Vokietijos tankuose A6 ir taikymosi elektroninė optika bei įranga yra pažangesnės. A4 versijoje šiek tiek silpnesnė ir priekinės, ir priekinės šoninės tanko dalių šarvinė apsauga.

STOP kadras/ 15min koliažas/Norvegijos kariai ir artilerija Pabradėje
STOP kadras/ 15min koliažas/Norvegijos kariai ir artilerija Pabradėje

„Mūsų turimi „Leopardai“ skiriasi nuo vokiškųjų keliais dalykais. O vienas jų – pabūklas. Vokiečiai pajėgūs naikinti taikinius tolesniais atstumais. Tačiau mūsų stiprybė – kariai. Ginklų sistemą valdantis karys yra labai svarbus. Be to, jis gali iš esmės pagerinti paties tanko galimybes“, – teigė Ltn. Peter, Norvegijos tankų „Leopard 2 A4“ būrio vadas.

Būtent jo būrys sudaro didžiąją Norvegijos kontingento Lietuvoje dalį. Tiesa, nors Pabradės regiono reljefas ne visada maloningas dėl smėlio, Leitenantas priima tai kaip teigiamą iššūkį, o ir vietos treniruotis, atlikti manevrams čia daug daugiau.

Lenkijos kariuomenės nuotr./Tankai „Leopard“
Lenkijos kariuomenės nuotr./Tankai „Leopard“

Leopard 2 A4 įgulą sudaro keturi kariai: tanko vadas, pabūklo operatorius, kurio paskirtis – naikinti priešą, pabūklo užtaisytojas ir vairuotojas, atsakingas už tanko valdymą ir techninę priežiūrą. Taip pat, kad reikiamoje vietoje būtų atsidurta tinkamu laiku.

Norvegijoje, kaip ir Lietuvoje, įvesta privalomoji karo tarnyba. Skirtumas tas, kad šioje Skandinavijos valstybėje atlikti prievolę valstybei kviečiamos abi lytis – tiek moterys, tiek vyrai.

Daugiau žiūrėkite laidoje „Kare kaip kare“:

VIDEO: Kai karys už artilerijos pabūklus įtakingesnis: kovos mašinos Lietuvoje ir tankistės norvegės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius