Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai kuriose Europos šalyse bus draudžiama prekiauti „Samsung“ telefonais „Galaxy“

Kai kuriose Europos šalyse bus draudžiama prekiauti trimis „Samsung“ išmaniųjų telefonų „Galaxy“ modeliais. Pagal pradinį „Apple“ sumanymą, draudimas turėjo galioti visoje Europoje, tačiau „Samsung“ pažeistas patentas galioja tik keliose Europos šalyse. Lietuvos tarp jų nėra.
Kompanijos „Samsung“ pristatė naujus „Galaxy“ serijos išmaniuosius telefonus.
Kompanijos „Samsung“ pristatė naujus „Galaxy“ serijos išmaniuosius telefonus. / „Samsung“ nuotr.

Tokį nutarimą Hagos teismas Nyderlanduose priėmė po to, kai korporacija „Apple“ padavė ieškinį dėl patentų pažeidimo ir teigė, kad „Samsung“ nusikopijavo „Apple“ priklausančią technologiją, pagal kurią nuotraukos yra išdėstomos mobiliajame telefone. Teismas pripažino, kad „Samsung“ pažeidė šį patentą, tačiau atmetė ankstesnius „Apple“ kaltinimus, esą „Samsung“ pavogė iš korporacijos daugybę jos dizaino idėjų.

Remiantis minėtuoju teismo nutarimu, bus draudžiama prekiauti „Samsung'o“ „Galaxy S“, „Galaxy S II“ ir „Ace“ išmaniaisiais telefonais, tačiau prekybos apribojimai „Galaxy“ planšetiniams kompiuteriams nebus taikomi, nors to „Apple“ taip pat pageidavo.

Patikslinkime, kur galioja šis draudimas. Teismo nutartis apima tas šalis, kuriose galioja Europos programinės įrangos patentas EP 2059868. Formaliai tai yra „įtaiso“ patentas, tačiau faktiškai neatspindi jokios inovacijos aparatinės įrangos požiūriu. Draudimas galioja tik minėtiems trims įrenginiams ir negalios ateityje planuojamiems išleisti gaminiams, jei jie nepažeis patento nuostatų.

Patento galiojimas skirtingose valstybėse taip pat skiriasi. Pagal pradinį sumanymą, jis turėjo galioti 30 Europos patentų organizacijoje esančių šalių ir kai kuriose kitose Europos valstybėse, tokiose kaip Šveicarija, tačiau „Apple“ neatliko kai kurių administracinių ir finansinių įsipareigojimų. Dėl šios priežasties patentas negalioja Austrijoje, Belgijoje, Čekijos Respublikoje, Estijoje, Graikijoje, Islandijoje, Italijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Portugalijoje, Rumunijoje, Slovėnijoje, Slovakijoje ir Ispanijoje. Patentas oficialiai teisiškai įregistruotas tik Vokietijoje, Airijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Nyderlanduose ir Didžiojoje Britanijoje. Šiose šalyse prekybos draudimas galios.

Remiantis BBC cituojamu pranešimu, „Samsung“ pasirengusi modifikuoti savo programinę įrangą ir taip išvengti minėtojo teismo nustatyto pažeidimo. Kompanija pasiryžusi kovoti su „Apple“ ir pabrėžia, jog visos kitos „Apple“ pretenzijos buvusios nepagrįstos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius