-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip buvo atrastas piršto atspaudas

Japonijoje sėkmingai įsikūręs ir vietinių kalba laisvai kalbėjęs škotas Henry Fauldas XIX a. pabaigoje dalyvavo archeologiniuose kasinėjimuose Japonijoje. Ant čia aptiktų keraminių dirbinių jis pastebėjo žmonių pirštų atspaudų ir susidomėjo moderniu jų pritaikymu.
Piršto atspaudas
Piršto atspaudas / Scanpix nuotr.

1880 m. žurnale „Nature“ H.Fauldas išspausdino publikaciją, kurioje dalijosi įžvalgomis, kaip pirštų atspaudai galėtų padėti gaudant nusikaltėlius ir kaip jų pirštų atspaudus būtų galima atpažinti panaudojus rašalą.

Grįžęs į Europą, H.Fauldas ne vienus metus bandė įtikinti policijos pareigūnus pasitelkti pirštų atspaudų atpažinimo metodą kriminalistikoje, bet visi mėginimai buvo nesėkmingi – niekas šio pasiūlymo nevertino rimtai. H.Fauldas mirė taip ir nesulaukęs pripažinimo.

Tačiau jo bičiulis, žymusis gamtininkas Charlesas Darwinas paskatino savo pusbrolį Francisą Galtoną ir toliau tyrinėti šią temą. Kur kas nuoseklesnė ir svariais įrodymais paremta F.Galtono studija galų gale įtikino kriminalistus, kad pirštų atspaudai gali praversti ieškant įstatymo pažeidėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius