Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip dirbtinis intelektas gali išgelbėti sveikatos apsaugos ateitį?

Pandemijai atskleidus sveikatos apsaugos sistemos pažeidžiamumą, Europos inovacijų ir technologijų bendruomenė „EIT Health“ skatina Europos sveikatos priežiūros paslaugų teikėjus naudotis dirbtinio intelekto ir technologijų teikiamomis galimybėmis ir pradeda dar vieną mokymų etapą, skirtą sveikatos priežiūros profesionalų kvalifikacijos kėlimui dirbtinio intelekto srityje, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Dirbtinis intelektas sveikatos srityje
Dirbtinis intelektas sveikatos srityje / Asmeninio archyvo nuotr.

„EIT Health“ paskelbė idėjų grupės „Think Tank“ sudarytą naują dirbtinio intelekto ataskaitą, kurioje išdėstytas skubus technologinės revoliucijos poreikis popandeminiam laikotarpiui, žmonių ir mašinų sąveikos bei pagrindinių skaitmenizacijos įgūdžių reikmė, siekiant palengvinti sveikatos apsaugos sistemų darbą per ateinantį dešimtmetį.

Be didelių struktūrinių pertvarkų, sveikatos apsaugos sistemos taps netvarios, o Europos pažadui užtikrinti visuotinę sveikatos priežiūrą iškils grėsmė. Dirbtinio intelekto pritaikymas gali padėti išgelbėti sveikatos apsaugos ateitį ir palengvinti šios srities specialistų darbą, automatizuojant pasikartojančias, įprastas ir administracines užduotis, taip atlaisvinant apie 70 proc. jų laiko, šiuo metu skiriamo administraciniams darbams.

Po diskusijų tema „Sveikatos apsaugos darbuotojų ir organizacijų transformacija su dirbtinio intelekto pagalba“, naujojoje „EIT Health“ ataskaitoje nurodomos svarbiausios sritys Europos ir nacionaliniu lygmeniu, kurių sprendimams reikia maksimaliai išnaudoti dirbtinio intelekto bei technologijų galimybes sveikatos apsaugos sektoriuje.

„Dirbtinio intelekto idėjų grupės „Think Tank“ ataskaita mums suteikė aiškius ir nuoseklius nurodymus, kaip skatinti dirbtinio intelekto ir technologijų integraciją Europos sveikatos apsaugos sistemose. Mes jau žinome, kad dirbtinis intelektas gali transformuoti sveikatos apsaugos sistemą, tačiau turime greitai veikti ir bendradarbiauti, kad tai integruotume į dabartines Europos sveikatos priežiūros struktūras. Iššūkiai, su kuriais susidūrėme pandemijos metu, mums neabejotinai padėjo paspartinti dirbtinio intelekto augimą, pritaikymą bei plėtrą, nes suinteresuotosios šalys kovojo už tai, kad priežiūra būtų teikiama greitai ir nuotoliniu būdu. Šį pagreitį reikia išlaikyti tam, kad sveikatos apsaugos sistemos nauda būtų įtvirtinta ilgalaikėje perspektyvoje ir padėtų pasirengti ateičiai, o tai išeis į naudą mums visiems“, – teigia „EIT Health“ generalinis direktorius Jan-Philipp Beck.

Pagrindinės „EIT Health“ rekomendacijos – bendradarbiavimo ir dalinimosi geromis praktikomis įgūdžių tobulinimas visoje Europoje, naudojantis turimais ryšiais ir infrastruktūromis, siekiant sustiprinti dirbtinio intelekto integraciją, švietimo ir įgūdžių vystymas bei vertybinių finansinių modelių, kurie įtrauktų dirbtinio intelekto naudojimą ir pripažintų ilgalaikį išlaidų taupymą, plėtra.

Svarbiausia skirti dėmesį sveikatos apsaugos specialistų kvalifikacijos kėlimui

Ekspertai ir medicinos bendruomenės sutaria, kad į daugumos akademinių medicinos programų planus vis dar nėra įtraukta supažindinimo su revoliucinėmis technologijomis, tokiomis kaip dirbtinis intelektas, tačiau jaunieji specialistai būtų labai patenkinti pažanga šioje srityje. Dirbtinio intelekto ir technologijų pažanga gali būti nepaprastai naudinga dabartinei sveikatos apsaugos sistemai ir suteikti galimybę tiesiogiai su pacientais dirbantiems specialistams skirti daugiau laiko jų priežiūrai.

Remiantis 2020 m. paskelbtais „EIT Health“ ir „McKinsey & Company” duomenimis, dirbtinio intelekto automatizacija padėtų sumažinti darbo jėgos trūkumą, pagreitintų gyvybiškai svarbių gydymo būdų tyrimus ir plėtrą bei sutrumpintų laiką, skiriamą atlikti administracinėms užduotims.

Medicina susijungs su duomenų mokslu, tad atsiras naujų funkcijų.

„Svarbu ne tik skubiai pritraukti, apmokyti ir išlaikyti kuo daugiau sveikatos apsaugos specialistų, bet ir užtikrinti, kad jų laikas būtų išnaudojamas vertingai – rūpinantis pacientais. Kita vertus, dirbtinio intelekto sprendimų diegimas ir vystymas pareikalaus naujų įgūdžių ir veiksmų. Didžiausias iššūkis bus darbuotojų, kurie turi reikiamų įgūdžių sąveikauti su technologijomis ir naudotis dirbtinio intelekto sprendimais sutelkimas. Medicina susijungs su duomenų mokslu, tad atsiras naujų funkcijų ir bus reikalingi profesionalai, kurie specializuojasi žmogaus ir mašinos sąveikoje, priimant klinikinius sprendimus – tai palengvins darbo srautus ir integruos dirbtinį intelektą“, – pabrėžia „EIT Health InnoStars“ RIS programos vadovė Monika Toth.

Anot M.Toth, sveikatos apsaugos specialistai turės praleisti daugiau laiko su technologijomis, pavyzdžiui, dirbti su algoritmais, kad šie taptų tikslesni: „Tai ypač svarbu besivystančiose šalyse, kur inovacijų tempas yra vidutinis, tad kartu su „GE Healthcare“ ir kitais „EIT Health“ partneriais, norime panaikinti šią įgūdžių spragą. Taigi, dar vienerius metus skirsime aprūpinti šimtus sveikatos apsaugos specialistų reikiamomis žiniomis ir praktiniais įgūdžiais, kurie reikalingi dirbant su dirbtiniu intelektu. Programa yra nesudėtinga ir gerai parengta net ir tiems, kurie neturi programavimo ar šiuolaikinės medicinos įgūdžių.“

Jau apmokyta daugiau nei 800 dalyvių

„HelloAI RIS Online“ – tai virtualūs mokymai universiteto studentams ir tyrėjams iš medicinos, inžinerijos ir verslo fakultetų, kurie domisi darbu sveikatos apsaugos srityje ir nori sužinoti daugiau apie dirbtinio intelekto technologijas. Per pastaruosius trejus metus buvo apmokyta daugiau nei 800 dalyvių. Mokymus veda įmonė „GE Healthcare“, o remia Karališkasis technologijų institutas Stokholme ir technikos institutas „Leitat“. Nuo 2021 m., Mastrichto ir Debreceno universitetai bei „HealthVentureLab“ paskatinimo bendruomenė prisijungs prie šios programos ir kartu su „EIT Health“ padės sukurti vertingą ekosistemą, kuri supažindintų su dirbtiniu intelektu susidomėjusius talentus iš Europos.

„Dirbtinis intelektas gali padėti greičiau ir tiksliau nustatyti diagnozes, o tai suteiktų daugiau laiko specialistui, kurį jis galėtų praleisti bendraudamas su pacientu. Vykdant šią misiją, esame pasiryžę paremti naują medicinos specialistų kartą“, – teigė „GE Healthcare“ vyriausiasis medicinos pareigūnas Europoje, Vidurio Rytuose ir Afrikoje, profesorius dr. Mathias Goyen, kuris yra vienas iš pagrindinių programos pranešėjų ir vizionierių.

Ateityje „EIT Health“ planuoja ir toliau atlikti svarbų vaidmenį, keliant kvalifikaciją bei perkvalifikuojant sveikatos apsaugos darbuotojus. Bus siekiama sudaryti palankias sąlygas būtinam skaidrumui ir bendradarbiavimui tarp novatorių ir praktikuojančių gydytojų, kurie prisidės prie sėkmingo dirbtinio intelekto įtvirtinimo Europos sveikatos apsaugos srityje, bei įtraukti politikos formuotojus į teisės aktų pakeitimus.

Norėdami sužinoti daugiau apie „EIT Health Think Tank“ ir perskaityti pilną ataskaitą, apsilankykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius