Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip internetas demokratizuoja meną

Menas internete? Neseniai šis žodžių derinys apsiribodavo enciklopedine informacija, virtualiais aukcionais, autoritetingų, dažnai šiek tiek snobiškų ir dėl to nuobodžių kultūrinės žiniasklaidos priemonių svetainėmis.
Meno projektas internete
Meno projektas internete / Organizatorių nuotr.
Šiandien kiekvienas gali išreikšti save ir pasirodyti kaip kūrėjas ar bent jau kaip kritikas. Paprasčiau ir meno gerbėjams – visa informacija apie meno pasaulį šiandien ranka pasiekiama vis augančiuose ir įvairėjančiuose interneto kloduose.

Didžiausioje Baltijos šalių interneto konferencijoje „LOGIN 2010“, kuri Vilniaus „Siemens“ arenoje vyks kovo 18 d., bus apdovanoti įdomiausi praėjusių metų lietuviški interneto projektai. Viena iš 12 nominacijų dedikuota meno pasauliui – šalia kitų „geriausių“ bus įvertintas ir geriausias meno projektas internete.

Menininku gali tapti kiekvienas – dabar jau tikrai

Kiekvienais metais internetas pasipildo ne tik naujais kūrėjų darbais, bet ir šviežiomis jų kūrybos formomis. Menas derinamas su žurnalistika, fotografija su garsu, vaizdas su muzika ir t.t. Kelių savirealizacijai – daugybė. „Youtube“, „Flickr“ gali tapti asmeninėmis galerija. Ir kas svarbiausia – visiškai nemokamai. Neliūdi ir tie, kurie savyje suranda meno ekspertą – blogosfera visuomet su nekantrumu laukia malonių atradimų, išskirtinio stiliaus ir charizmatiškų asmenybių.

Tokių kaip „We make money not art“ – tai trys jauni žmonės, reziduojantys trijose skirtingose pasaulio šalyse. Jie pateikia karščiausią medžiagą apie šiuolaikinį meną. Ambicingi tendencijų kūrėjai, kurių sveiką įžūlumą ir tvirtas nuostatas puikiai iliustruoja keli trumpi intro sakiniai svetainėje šalia kontaktų: „Pastaba visiems viešųjų ryšių atstovams: mūsų tai nedomina“.

Pasikeitęs „bohemos“ veidas

Blogų platforma Blogged.com pateikia kelis tūkstančius tinklaraščių, susijusių su menu. Daugiau nei 4500 jų skirta fotografijai – meno rūšiai, kuriai internetas atvėrė bene didžiausias galimybes, kiekvienam suteikdamas šansą bent trumpam pabūti Terry Richardsono ar Antano Sutkaus vietoje. Antroje vietoje pagal Blogged.com – dizainui skirtos virtualios erdvės, kuriose pristatomi įvairūs gražus dalykai, skirti papuošti neretai pilką mūsų kasdienybę.

Bendraminčių stoka meniški žmonės šiais laikais pasiskųsti taip pat nelabai gali. Reikia pavyzdžių? Socialinis meno tinklas „Artreview“ vienija tūkstančius kūrybingų žmonių iš Londono, Paryžiaus, Los Andželo, Berlyno, Niujorko ir kitų „karštųjų“ meno taškų. Čia susikerta šimtai idėjų, gimsta nauji projektai, aptarinėjamos įvairios kultūros naujienos, anonsuojami renginiai. Čia dalinamasi įkvėpimu ir tai įrodo, kad menininko portretą informacinės technologijos nemenkai retušavo – vyną kibirais siurbiančius bohemos atstovus keičia savo miegamuosiuose makbukais meną kuriantys jauni žmonės, turintys tvirtą nuomonę ir ją argumentuojantys darbais, o ne tuščiais postringavimais.

Pasaulinis aukso fondas – per pelės paspaudimą

Internete šiandien rasti galima ne tik naujausius meno stebuklus. Virtualus tinklas puikiai tarnauja kaip didžiulis archyvas, kuriame galima rasti ekskliuzyvinius kultūros pavyzdžius. Dar 2008 m. „The Observer“ žurnalistas išrikiavo 50 įspūdingiausių meno vaizdų „Youtube“. Besidomintiems XX a. kultūra, šis sąrašas – aukso vertės, o ir kitiems nepakenks pamatyti pirmąjį Madonnos pasirodymą ar išgirsti Vladimiro Nabokovo mintis apie jo parašytą „Lolitą”.

Kokių sužavėjusių meninių iniciatyvų pastebėjote lietuviškame internete? Pasidalinkite savo atradimais www.login.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius