Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas vyksta žmogaus smegenyse, pavartojus alkoholio?

„YouTube“ kanalas „Reactions“ publikavo aiškinamąjį filmą, kuris parodo, kaip žmogaus smegenys reaguoja į alkoholį.
Smegenų veikla
Smegenų veikla / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Smegenys Alkoholis

Etanolis (arba etilo alkoholis) smegenyse lemia visą biocheminių reakcijų grandinę. Jų metu gaminasi dopaminas – hormonas, sukeliantis apsvaigimą.

Kodėl išgėręs žmogus gali sušalti

Smegenyse dopaminas veikia kaip neuromediatorius (skirtingose smegenų vietose elgiasi skirtingai), aktyvuojantis penkis dopamino receptorius – D1, D2, D3, D4 ir D5. Jis dar vadinamas laimės hormonu, nes yra atsakingas už pasitenkinimo būseną. Dopaminas gaminamas keliose smegenų srityse, kai žmogus patiria skirtingus kūniškus pojūčius, kuriuos sukelia skanus maistas, kvapai, seksas, narkotinės medžiagos.

Taip gimsta klaidingas mitas, kad alkoholis gali sušildyti. Iš tikrųjų, jis suteikia tik šilumos iliuziją.

Dopaminas gali būti naudojamas kaip vaistas, veikiantis simpatinę nervų sistemą, taip padidinant širdies ritmą bei kraujospūdį. Tai paaiškina, kodėl, pavartojus alkoholio, keičiasi kvėpavimo dažnis ir kūno temperatūra.

Būtent dėl to tarp žiemą sušalusių žmonių – nemažai vartojusių alkoholį. Nes šis medžiaga išderina organizmo šilumos pusiausvyrą ir iškreipia mūsų šilumos pojūčius. Taip gimsta klaidingas mitas, kad alkoholis gali sušildyti. Iš tikrųjų, jis suteikia tik šilumos iliuziją.

VIDEO: How Does Alcohol Get You Drunk?

Kas lemia prastą savijautą, pavartojus alkoholio

Alkoholis stabdo deguonies patekimą į smegenis. Užanka daug kapiliarų, dėl to prasideda galvos skausmai, pykinimas, prasta savijauta.

Jis trukdo smegenims siųsti signalus taip, kaip jos įpratusios. Todėl gėrimas paveikia tokias funkcijas, kaip šneka, koordinacija ar sprendimų priėmimas.

„Daily Telegraph“ aprašė kiek anksčiau atliktą Heidelbergo universiteto (Vokietija) klinikos tyrimą, kurio metu bandyta nustatyti, kaip ir kokiu greičiu alkoholis prasiskverbia į smegenis.

Pasiekia smegenis per 1-6 minutes

Eksperimentas atliktas su 8 vyrais ir 7 moterimis. Išgėrus alkoholio, jų smegenys buvo skenuojamos tomografu. Pasiekta, kad alkoholio koncentracija tiriamųjų kraujyje būtų apie 0,05 – 0,06 proc. Toks apsvaigimas dar nesukelia apsinuodijimo, bet trukdo vairuoti.

Alkoholio daromas poveikis smegenims – trumpalaikis. Tačiau, vartojant alkoholinius gėrimus nuolat, prireikia vis daugiau laiko atsistatyti smegenų ląstelėms.

Pirmieji pokyčiai smegenyse buvo užfiksuoti vos po 6 minučių, pavartojus alkoholio. Tiesa, „Reactions“ kanalo kūrėjų teigimu (žiūr. filmą), jei alkoholį vartoja žmogus, kurio skrandis tuščias, reakcija žymiai greitesnė, kartais ji siekia tik minutę.

Mokslininkas Arminas Billeris paaiškino, kad, didėjant alkoholio kiekiui, smegenyse mažėja jas saugančių cheminių medžiagų koncentracija.

Mokslininkų išvada skambėjo taip. Alkoholio daromas poveikis smegenims – trumpalaikis. Tačiau, vartojant alkoholinius gėrimus nuolat, prireikia vis daugiau laiko atsistatyti smegenų ląstelėms.

VIDEO: Kaip alkoholis pakenkia įvairiems organams?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius