Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kaspersky Lab“: kas gresia Vakarams?

„Kaspersky Lab“ ekspertai atliko Vakarų Europos ir Šiaurės Amerikos šalims aktualiausių informacinių grėsmių tyrimą. Jo rezultatai rodo, kad dėl didžiulės interneto plėtros ir aktyvaus europiečių bei amerikiečių naudojimosi tinklo galimybėmis auga kibernetinių nusikaltimų skaičius, o sąlyginė vartotojų apsauga ir elementarios „tinklo higienos“ žinios skatina kenkėjus taikyti naujas technologijas ir socialinės inžinerijos metodus.
Kompiuterinis virusas
Kompiuterinis virusas / 123rf nuotr.

Šiuo metu beveik pusė Vakarų šalių patenka į 20-uką pagal interneto vartotojų skaičių, daugumai jų gyventojų tinklas jau seniai yra ne tik informacijos šaltinis, bet ir bendravimo, apsipirkimo bei atsiskaitymo už paslaugas erdvė. Be to, Europos ir Amerikos gyventojai tradiciškai didesnę santaupų dalį saugo bankuose ir labai aktyviai naudojasi bankinėmis procedūromis realiuoju laiku bei mobiliosiomis technologijomis finansinėms operacijoms atlikti. Savo apsaugai jie paprastai naudoja licencijuotą programinę įrangą, įmontuotas apsaugos priemones, taip pat pasikliauja elementariomis žiniomis apie saugų elgesį tinkle. Minėtuose regionuose pirmąjį 2012 m. pusmetį daugiau nei į pusę kompiuterių (62,4 proc.) buvo įdiegta patobulintų apsaugos mechanizmų operacinė sistema Windows 7.

Tačiau sąlyginė kompiuterių apsauga Vakaruose skatina kenkėjus imtis veiksmų: kurti naujas technologijas ir vartotojų apgavystės metodus. Po reikalingo pirmojo išbandymo šie metodai toliau taikomi ir kituose regionuose. Pagrindinis daugumos kibernetinių nusikaltėlių tikslas – gauti pelną, tad jo siekdami jie naudoja vadinamąsias Trojos arklio virusines programas finansinei informacijai iš vartotojų išvilioti, taip pat įvairius sukčiavimo būdus, tokius kaip netikros antivirusinės programos, suklastoti paieškos rezultatai, blokuotojai ir pan. Be to, sukčiai visada atsižvelgia į vietos specifiką ir konkrečių šalių gyventojų mentalitetą. Pavyzdžiui, Trojos arklio tipo virusas Flashfake, kuris užkrėsdavo kompiuterius, valdomus „Mac OS X“ operacinės sistemos, dažniausiai buvo platinamas Vakarų Europoje ir Šiaurės Amerikoje, kur tradiciškai populiari kompanijos „Apple“ produkcija.

Trojos arklio tipo virusinių programų pasiskirstymas
 

„Kibernetiniai nusikaltėliai pelnosi iš Vakarų Europos ir Šiaurės Amerikos vartotojų vogdami finansinę informaciją, juos apgaudinėdami ir išviliodami pinigus, – komentuoja Jurijus Namestnikovas, „Kaspersky Lab“ vyriausiasis antivirusų ekspertas. – Šiame regione yra daug užkrėstų kompiuterių, kurie surenka finansinius duomenis, platina netikras antivirusines programas ir pakeičia vartotojų srautą. Tai liudija ir skaičiai: daugiau nei 70 proc. Sinowal atakų, daugiau nei 40 proc. SpyEyes atakų, renkančių finansinę informaciją, ir 67 proc. netikrų antivirusinių programų aptikimo atvejų pirmąjį 2012 m. pusmetį užfiksuota būtent šiuose regionuose.“

Visą tyrimo tekstą „Kibernetinių nusikaltimų geografija. Vakarų Europa ir Šiaurės Amerika“ rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius