-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 03 /15:15

Nemirštanti „Windows XP“: ketvirtadalis Lietuvos smulkių ir vidutinių įmonių ją naudos ir nutraukus palaikymą

Turbūt daugelis esamų ar buvusių „Windows XP“ naudotojų vis dar prisimena šią montažo viršuje pavaizduotą kalvą. Apačioje – ta pati vynuogynu virtusi kalva, kuri, pasak „Microsoft“ atstovų, simbolizuoja XP pabaigą. Tačiau ne visi nori susitaikyti su XP mirtimi – net 27 proc. Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo įmonių ir po balandžio 8 dienos, kai bus nutrauktas „Windows XP“ palaikymas, ketina ja naudotis ir nesibaimina perspėjimų apie didėsiančias saugumo spragas.
Montažo viršuje - Windows XP ekrano užsklanda, apačioje - vynuogynu virtusi kalva
Montažo viršuje - Windows XP ekrano užsklanda, apačioje - vynuogynu virtusi kalva

Pasaulyje „Windows XP“ vis dar naudojasi maždaug 28 proc. interneto vartotojų. Lietuvoje, „Microsoft“ teigimu, šis skaičius gerokai mažesnis – tyrimų bendrovei „Gemius“ priklausančio tinklalapio ranking.lt duomenimis, kuriuos ketvirtadienį spaudos konferencijoje žurnalistams pateikė „Microsoft Lietuva“, „Windows XP“ naudojasi 18 proc. interneto vartotojų.

27 proc. Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo įmonių naudoja „Windows XP“ ir nežada sistemos atnaujinti po balandžio aštuntosios.

O smulkus ir vidutinis verslas pereiti prie naujesnių operacinių sistemų neskuba – rinkos tyrimų bendrovės „Ipsos MORI“ duomenimis, 27 proc. Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo įmonių naudoja „Windows XP“ ir nežada sistemos atnaujinti po balandžio aštuntosios. 43 proc. smulkaus ir vidutinio verslo vadovų, atsinaujinusių operacines sistemas į „Windows 7“ ar „Windows 8“ sakė, kad jų kompiuterių saugumas padidėjo.

Įdomu ir tai, kad net 44 proc. Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo įmonių nė nežinojo, kad balandžio 8 – ąją palaikymas. Iš 12 – os šalių pagal šį rodiklį lietuvius aplenkė tik prancūzai, iš kurių 46 proc. smulkaus ir vidutinio verslo įmonių nenutuokė apie palaikymo nutraukimą.

„Paprastiems vartotojams operacinės sistemos palaikymo nutraukimas reiškia, kad sauga stipriai krenta. Jau dabar „Windows XP“ turi 6,5 karto daugiau spragų nei modernios OS ir po balandžio 8 d. vartotojai jausis dar mažiau saugūs, – pasakojo „Microsoft“ rinkodaros vadovas Baltijos šalims Aleksandras Golodas. – Taip pat mažės ir programų suderinamumas. Jau dabar didelė dalis programinės ir techninės įrangos nebepalaiko „Windows XP“.“

Be to, vartotojams nebebus teikiama ir pagalba telefonu.

A.Golodas, pristatydamas „Microsoft“ OS pokyčius nuo XP atsiradimo taip pat prisiminė, kad dar prieš atsirandant „Windows XP“ buvo visokiausių nuomonių dėl naujos operacinės sistemos – kai kam nepatiko „Start“ mygtukas, kiti gyrė naują dizainą, o treti nesėkmingai mėgino „nulaužti“ naująją operacinę sistemą.

Atsiradus „Windows XP“ internetą turėjo vos 2,5 proc. Lietuvos namų ūkių, o juo reguliariai naudojosi 7,5 proc. lietuvių, Lietuvos įmonės nesirūpino savo duomenų saugumu ir vos 60 proc. iš jų naudojosi mobiliaisiais telefonais.

„Windows XP“ buvo sukurti 2001 m. spalio mėnesį yra trim kartom nutolusi nuo naujausios „Windows“ operacinės sistemos „Windows 8“, kuri buvo sukurta 2012 m. spalį.

Bankomatams skirta „Microsoft“ operacinės sistemos versija „Windows XP Embedded“ vis dar naudojasi 95 proc. bankomatų. Jiems įrangos palaikymas už papildomą mokestį bus pratęstas iki 2015 m. liepos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius