Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek laiko prie telefono yra per daug?

Kiekvieną savaitę „Apple“ į „iPhone“ siunčia „skaitmeninės sveikatos“ ataskaitą. Joje yra užfiksuota viskas – kiekvienas telefono paėmimas, skambutis ir žinutė, tikslus laikas, praleistas skambinant ar naudojantis kitomis telefono programėlėmis.
Kartais išmanusis telefonas gali skaudžiai nuvilti
Kiek laiko prie telefono yra per daug? / 123RF.com nuotr.

Ko „Apple“ trūksta, tai įspėjimų arba kitokių iššokančių langų, kad 18 valandų per dieną „Twitteryje“ yra bent 5 valandomis per daug, arba kad telefono atrakinimas kas tris minutes iš esmės griauna mūsų gyvenimus.

Ataskaita taip pat neleidžia palyginti savęs su kitais. „Apple“ renka asmeninę informaciją apie savo vartotojų elgseną. O pastarieji gauna žinutes, tarkime, praėjusią savaitę telefonu naudojotės 26 proc. mažiau.

Tai gerai, blogai ar vidutiniška? Ir kiek laiko su telefonu jau yra per daug?

Tyrimai konkretaus atsakymo į šiuos klausimus neturi. Otavos universiteto rugsėjį publikuota studija rodo, kad vaikai, kurie per dieną su telefonu praleidžia daugiau nei dvi valandas, turi prastesnę atmintį, kalbų įgūdžius, jiems sunkiau išlaikyti dėmesį. Suaugusiesiems per dažnas telefono naudojimas yra siejamas su depresija ir nerimu.

123RF.com nuotr./Pokalbis
123RF.com nuotr./Pokalbis

Naujų studijų banga kelia iššūkį įsišaknijusiam ortodoksiniam požiūriui, kad technologijų reikia vengti. Kai kurie tikina, kad tai net gali išeiti į naudą.

Londono ekonomikos mokyklos kovą parodytas tyrimas tikina, kad vaikai, kurie vartoja daug skaitmeninio turinio, nebūtinai yra pasmerkti socialinei izoliacijai ir depresijai. Iš tiesų išmanieji telefonai gali netgi sujungti ir suartinti šeimas per, tarkime, įvairias susirašinėjimo programas.

„Supratome, kad tėvų nerimas dėl su technologijomis praleisto jų vaikų laiko yra daug didesnis nei susirūpinimas turiniu, kuriuo vaikai domisi. Aš raginčiau tėvus verčiau mąstyti apie tai, ar vaikai mokosi, pasinaudodami technologijomis, ar tai padeda jiems bendrauti su pasauliu, įsitraukti į jį“, – cituojama viena tyrimo autorių Alicia Blum-Ross.

Vieno instituto Didžiojoje Britanijoje siūlymu nereikėtų prie ekrano per dieną praleisti daugiau nei dvi valandas savo malonumui. JAV rekomenduojama jaunesniems nei 2 metų vaikams apskritai neleisti žiūrėti į ekraną. Vėliau per dieną prie telefono ar planšetės nereikėtų leisti daugiau nei dviejų valandų.

Rekomendacijų, kiek daugiausia laiko reikėtų praleisti suaugusiesiems, nėra. Bet ekspertai turi nuomonę, kas yra per daug.

Pavojaus signalas turėtų suskambėti tuomet, kai žmonės supranta, kad technologijos pradeda trukdyti jų gyvenimui, mano klinikinės psichologijos specialistas Bodas Pattonas.

„Apple“ siunčiama „skaitmeninės sveikatos“ ataskaita gali padėti suklusti tiems, kurie pastoviai naudojasi telefonu be jokios priežasties.

„Mes turime suprasti, kad nereikia naudotis įvairia technologija vien dėl to, kad mes ją turime“, – aiškino jis.

Neprotingas išmaniųjų telefonų naudojimas, ypač tarp paauglių, yra vienas labiausiai ekspertus neraminančių priklausomybės aspektų. Nesenas tyrimas parodė, kad paaugliai internete praleidžia iki 12 valandų per dieną, netikslingai naršydami socialinę žiniasklaidą ir į vieną turinio vienetą nežiūrėdami ilgiau nei dvi sekundes.

„Svarbu, ar naudoji išmanųjį telefoną tam, kam nori, ar tiesiog nesąmoningai naudoji jį visą laiką“, – kalbėjo eksperimentuojantis psichologas Oksforto interneto institute Andrew Przybylskis.

Jis taip pat siūlo panikuoti ne dėl laiko, praleidžiamo prie technologijų, bet susirūpinti tuo, ką su tomis technologijomis veikiame.

„Įsitikinkite, kad jūsų telefonas netrukdo jums dirbti arba užsiimti savo mėgstamais dalykais“, – patarė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius