-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Klaipėdiečiai pagamino eksperimentinę bangų elektrinę

Po trejų metų bandymų Klaipėdos universiteto išradėjai sako pagaminę nedidelio galingumo bangų elektrinę. Tai pirmoji tokia elektrinė ne tik Baltijos šalyse, bet ir pasaulyje.
Baltijos jūra šią savaitę itin banguota, poilsiautojai įspėjami apie pavojų.
Baltijos jūra / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Vandens energija

Apie 80 kilogramų sverianti konstrukcija išbandyta ant Palangos tilto. Bangų elektrinės kūrėjas klaipėdietis Aleksas Pašilis sako, kad pagaliau bandymas pavyko. Generatorių, kurį galima pritaikyti bangų energetikai, išradėjas sukūrė prieš ketverius metus, tačiau pažaboti bangų vis nesisekė.

„Bangos banguoja, bet jas reikia paversti į tiesiaeigį arba sukamąjį judesį, o tai padaryti ganėtinai sunku, kadangi jūroje yra labai daug faktorių. Tai ir audros, ir štormai. Elektrinė turi visą tai atlaikyti. Tai padaryti ganėtinai sunku ne tik mums, bet, kaip matom, visam pasauliui“, – teigia išradėjo asistentas Audrius Knolis.

„Reikėjo ilgai laužyti galvą, kaip supaprastinti kiekvieną elementą. Dabar ji yra supaprastinta iki minimumo. Mes turime plūdurą, kurį banga kilnoja, lynai magnetinę štangą stumdo, turime atsvarą. Ir dėl šito judesio generatorius gamina elektros energiją“, – sako išradėjas Aleksas Pašilis.

Paklaustas, kiek elektrinė pagamina elektros, pašnekovas sakė, kad prietaisas rodo apie 28 voltus. Tai, pasak bangų elektrinės autoriaus, nėra daug.

Tokią energiją gamina vos 20 centimetrų bangelė. Kuo ji didesnė, tuo – daugiau energijos.

Pasak išradėjo, jo prie konstrukcijų tvirtinama bangų elektrinė – tokia pirmoji ne tik Baltijos šalyse, bet ir pasaulyje, nors panašių projektų gana daug. Esą dalį elektrinių sulaužo štormai.

Išradėjas sako sieksiąs, kad jo bangų elektrinė, kurios kūrimą finansuoja Europos Sąjunga, pirmiausia būtų panaudota Palangos tiltui apšviesti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius