Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl visi tankai turi „važiuojantį kelią“ – vikšrus?

Tankai – tai įspūdingos kovos mašinos, naudojamos nuo pat Pirmojo pasaulinio karo laikų. Jų dizainas, panaudojimo taktika ir esminės technologijos nuolat keitėsi, tačiau vienas bruožas išliko. Visi tankai, nuo pat pirmojo ir paties naujausio, turi vikšrus. Kodėl? Iš tikrųjų priežastis yra visai kita nei daugelis galvoja.
Tankas „Ripsaw“.
Tankas „Ripsaw“. / Howe and Howe Tech nuotr.

Tankai yra labai sunkūs, tačiau norėdami būti sėkmingi karinėse operacijose, jie turi būti labai mobilūs. Kad ir kokius gerus šarvus tankas turėtų, iš jo bus mažai naudos, jei jis bus tik lėtas ir labai didelis taikinys priešui. Kadangi tankai yra labai sunkūs, jie nesunkiai įklimptų šlapioje dirvoje. Ratai nėra geriausias pasirinkimas todėl, kad jie neužtikrina tokio gero pravažumo.

Vikšrai buvo išrasti kaip važiuojantis kelias. Vikšrai yra ilgi ir platūs, svoris ant jų pasiskirsto labai tolygiai, todėl jie mažiau smenga į žemę. Tai reiškia, kad tankas gali išlaikyti mobilumą ir sudėtingose sąlygose. Trumpiau tariant, vikšrai užtikrina geresnes pravažumo savybes, nes didelis tanko svoris tiesios suspaustų įprastus ratus į gruntą.

Kai kurie žmonės mano, kad tiesiog neįmanoma sukurti tokių padangų, kurios atlaikytų tanko svorį. Tai nėra tiesa – tokias padangas tikrai įmanoma sukurti. Jas dar būtų galima sutvirtinti kokiu nors pluoštu (pavyzdžiui, Kevlaru) ir jos būtų pakankamai tvirtos. Tačiau vikšrai gali būti atsparesni pažeidimams, jie lengviau suremontuojami. Visgi nei pravažumas, nei patvarumas nėra tikrosios priežastys, kodėl visi tankai turi vikšrus.

Kas yra tankas? Tai – stipriai šarvuota ir visiškai uždara kovos mašina su bokštelyje, kurį galima pasukti, sumontuotu pabūklu ir vikšrine važiuokle. Toks apibrėžimas yra naudojamas šiais laikais. Jį dar būtų galima išplėsti pridedant ir strateginį tankų vaidmenį, tačiau iš esmės visos pagrindinės tanko konstrukcijos dalys yra minimos. Kitaip tariant, jei tankas neturi vikšrų, jis nėra tankas.

Ką matote šioje nuotraukoje?

„B1 Centauro“ nėra tankas, nes naudoja ratinę važiuoklę ©Causa83 | commons.wikimedia.org
„B1 Centauro“ nėra tankas, nes naudoja ratinę važiuoklę ©Causa83 | commons.wikimedia.org

Tai – itališkas savaeigis pabūklas „B1 Centauro“. Viena iš jo užduočių yra naikinti tankus, todėl jį būtų galima vadinti ir labai paprastai – tankų naikintoju. Kitos „B1 Centauro“ versijos remia pėstininkus, vykdo savaeigės artilerijos, priešlėktuvinės gynybos funkcijas. Vien pažvelgus į nuotrauką galite suprasti, kad „B1 Centauro“ turi šarvus, bokštelį ir pabūklą. Tai kodėl tai nėra tankas? Nes neturi vikšrų.

„B1 Centauro“ nėra labai sunkus, palyginti su šiuolaikiniais tankais – sveria apie 24 tonas. Tačiau istoriškai būta ir lengvesnių kovos mašinų, kurias iki šiol laikome tankais. Kitaip tariant, „B1 Centauro“ tikriausiai būtų vadinamas tanku, jei turėtų vikšrinę važiuoklę. Aišku, „B1 Centauro“ jos nereikia – šis savaeigis pabūklas pasiekia didesnį nei 100 km/h greitį ir dėl savo palyginti nedidelio svorio yra gana pravažus.

Taigi kodėl visi tankai turi vikšrus? Nes jei neturėtų, jie nebūtų tankai. Vikšrai tankams reikalingi dėl tolygaus svorio pasiskirstymo, pravažumo ir patvarumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius