Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokia yra didžiausia socialinių tinklų problema?

„Draugų grupavimas yra didžiausia socialinių tinklų problema“, – teigia „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas.
Saugumo specialistai pastebi, kad žmonės internete atskleidžia pernelyg daug asmeninės informacijos.
Socialinis tinklas „Facebook“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Be jokios abejonės, Markas yra teisus. Jo sukurtas socialinis tinklas šiuo metu turi daugiau nei 800 mln. vartotojų. Tai yra didžiausia, tačiau tuo pačiu ir pati padrikiausia bendruomenė visų laikų istorijoje.

Vidutinis vartotojas turi apie 130 draugų, tarp jų gali būti ir buvusi mergina, tolimas giminaitis bei žmonės „iš matymo“. Tokioje situacijoje informacijos dalinimasis (angl. sharing) tampa galvos skausmu ir didžiule atsakomybe.

Galbūt jūs norėtumėte pasidalinti liūdna nuotaika ant „Sienos“, tačiau nenorite, kad ją matytų ir viršininkas (tarkime, jis yra susijęs su jūsų nuotaika)? Galbūt jūs norėtumėte pasidalinti nuotrauka iš paskutinio vakarėlio, tačiau nenorite, kad ją matytų tėvai?

Vieniems problema, kitiems galimybė

Kadangi „Google+“ sugebėjo dalinai šią problemą išspręsti sukurdama funkciją „Apskritimai“ (angl. circles), „Facebook“ buvo sunerimusi ir visą mėnesį „šlifavo“ savo draugų sąrašus (angl. lists).

Pranašumą prieš „Facebook“ turi ir kiti, veikiau nišiniai socialinai tinklai, tokie kaip „LinkedIn“ (darbo kontaktai) ar „FourSquare“ (lokacijos žymėjimas). Be to, kuriasi ir nauji mini socialiniai tinklai, antai „Instagram“, „GroupMe“ ar „Path“.

„Didžiausias socialinis tinklas primena užterštą upelį, kurį visi ir toliau šiukšlina. Jeigu jūs turite daug „draugų“, esate priverstas gyventi šiukšlyne. Mes dalijimąsi padarysime prasmingu reiškiniu“, – teigia „Google+“ viceprezidentas Bradley Horowitzas.

Didžiausias socialinis tinklas primena užterštą upelį, kurį visi ir toliau šiukšlina.

„Google+“ strategija – leisti vartotojams rūšiuoti santykius taip, kaip jiems tai patinka. Tokiu būdu bus sukurtas jaukesnis socialinis tinklas. Taip pat, B.Horowitzas užsimena, tai paskatins „kokybiškesnį informacijos dalinimąsi“.

Kai kurie mano, kad „Google+“ „apskritimai“ yra prastas sprendimas. Kaip jau minėjome, jis tik dalinai išsprendžia problemą, nes santykiai dažnai atsinaujina ir tenka žmones pergrupuoti į kitus „apskritimus“.

Davidas Morinas, bendrovės „Path“ įkūrėjas ir vadovas, siūlo paprastą sprendimą – savo draugų sąraše galima turėti iki 150 draugų. JAV verslo žargone toks sprendimas būtų pavadintas „priverstiniu sustojimu“ (angl. hard stop).

„Mūsų tikslas yra sukurti socialinį tinklą, kuris būtų netriukšmingas ir jaukus, – neseniai teigė D.Morinas vienoje konferencijoje. – Tikriausiai pamenate, kad pirmieji socialiniai tinklai – AOL, „MySpace“, „Facebook“, „Twitter“ – iš pradžių buvo jaukūs, kur galėjai surasti tik „savus“. Tačiau ilgainiui šie tinklai tapo masiniai ir beveidžiai. Mes siekiame sukurti tokią platformą, kuriame visuomet jaustumėtės jaukiai ir žinotumėte, kad nebūsite kažkieno teisiami.“

Bendravimas nenatūralus, saviraiška ribota

B.Horowitzas atkerta, kad teisti „apskritimų“ funkcija dar anksti. „Google+“ komanda yra numačiusi daugybę atnaujinimų, vienas jų išspręs D.Morino iškeltą problemą, t. y. santykių būklę bus galima lengvai atnaujinti.

Davidas Morinas, bendrovės „Path“ įkūrėjas ir vadovas, siūlo paprastą sprendimą – savo draugų sąraše galima turėti iki 150 draugų.

Tačiau dėl vieno dalyko sutaria visų socialinių tinklų vadovai – informacijos dalinimasis internete ir draugų išrikiavimas yra problema, kurią būtinai reikės išspręsti.

„GroupMe“ įkūrėjas ir vadovas Jaredas Hechtas teigia: „Problema ta, kad turime didžiulius srautus, tinklus, kurie komunikaciją paverčia nežmogišką, o saviraišką – apribotą.“

J.Hechtas socialinį tinklą „GroupMe“ įkūrė vos prieš metus, tačiau ši paslauga tapo tokia populiari, kad „Skype“ susigundė ir įsigijo bendrovę už 85 mln. dolerių. Pagrindinis paslaugos konkurencinis pranašumas, lyginant su „Facebook“ ar „Google+“, yra tas, kad sukurti grupę yra labai paprasta – nereikia ieškoti žmonių visame sąraše, kuris kartais siekia net keletą tūkstančių žmonių.

Dar vienas paslaugos privalumas yra tai, kad „Facebook“ siūloma susikurti grupę, bet gali jos atsisakyti (savanoriškas veiksmas), „Google+“ tiesiog „verčia“ tave sukurti grupes, o „GroupMe“ ši veikla yra paprasta ir patogi. Visai kaip realiame gyvenime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius