-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kokie buitinės technikos patobulinimai svarbiausi vartotojams?

Nors buitinės technikos gamintojai bene kasmet pristato įvairiausių prietaisų patobulinimų, skirtų didinti komfortą ir harmoniją buityje, vartotojai jiems teikia ne vienodą reikšmę.
Moderni orkaitė
Moderni orkaitė

Bendrovės „Electrolux“ iniciatyva šios vasaros pradžioje atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad taupumo aspektą prioritetiniu buitinės technikos patobulinimu laiko vyriausių  – 50-74 m. – respondentų  amžiaus grupė (82 proc.), sumažintą garsą – jauniausia 15-29 m. (25 proc.), o drėgmės funkcijas – vidurinio 30-49 m. (14 proc.) amžiaus grupė.

Didžiausiai daliai, t.y. 71 proc. visų vartotojų svarbiausios yra elektros energiją ir vandenį taupančios programos  šaldytuvuose, indaplovėse, skalbimo mašinose ir kt.

„Vandens ir elektros taupymas Lietuvoje aktualus ne tik  mažesnes, bet ir didesnes nei vidutines mėnesines pajamas gaunančioms šeimoms – šį kriterijų išskyrė net 75 proc. tokių respondentų.  Vadinasi, racionalesnio išteklių vartojimo link einame ne tik dėl finansinių motyvų“, – sako bendrovės „Electrolux“ direktorius Deimantas Kirlys.

Pasak jo, Lietuva nuo kitų vakarų Europos valstybių vis dar atsilieka indaplovių skaičiumi, nors naudojant jas sutaupoma  net 4 kartus daugiau vandens, nei plaunant rankomis, taip pat plovimo priemonių, nekalbant apie sutaupytą laiką, kuris gali sudaryti apie dvi savaites per metus.

Gerokai mažiau, t.y. 15 proc., visų respondentų svarbiausiu patobulinimu laiko maksimaliai sumažintą buitinių prietaisų, pavyzdžiui, dulkių siurblių, indaplovių, trintuvių, plaktuvų ir kt., skleidžiamą garsą. Pasak D.Kirlio, natūralu, kad šis kriterijus aktualiausias didmiesčių gyventojams – jį kaip svarbiausią išskyrė 20 proc. 

Profesionalų itin vertinamos drėgmę išsaugojančios ar ją panaudojančios buitinių prietaisų funkcijos, įdiegtos šaldytuvuose su šaldikliais, orkaitėse, skalbiamosiose arba džiovinimo mašinose, kol kas svarbiausios yra tik 9 proc. Lietuvos gyventojų. D.Kirlio teigimu, šį kriterijų labiau nei kiti respondentai vertino įgijusieji aukštąjį išsilavinimą (13 proc.). Lygiai tokiai pat daliai (13 proc.) pastarųjų svarbiausias maksimalus prietaiso triukšmingumo sumažinimas.

„Prietaisus, kurie specifinių techninių inovacijų dėka gali išsaugoti ar panaudoti drėgmę, išbandę profesionalai ir buitiniai vartotojai pripažįsta, kad šios funkcijos radikaliai keičia rezultatą – pavyzdžiui, produktų drėgmę išsaugantys šaldytuvai ilgiau apsaugo nuo suvytimo bei vitaminų praradimo (tą yra patvirtinę ir nepriklausomos tyrimų institucijos), garų programomis aprūpintos orkaitės išsaugo patiekalų sultingumą, autentišką skonį ir vitaminus, o skalbyklės arba džiovyklės su garais leidžia atšviežinti drabužius neeikvojant vandens ir rečiau naudojantis cheminėmis valyklomis“, – sako D.Kirlys.

Reprezentatyvią 1000 Lietuvos gyventojų nuo 15 iki 74 metų, 100 Lietuvos vietovių, apklausą atliko viešosios nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“. Apklausa vyko 2013 gegužės 23-31 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius