Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kompensacijas už kūrinių atgaminimą administruos AGATA

Atlyginimą už kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais nuo kovo 1 d. administruos Lietuvos gretutinių teisių asociacija (AGATA).
Kompaktinės plokštelės
Kompaktinės plokštelės / BFL nuotr.
Temos: 1 AGATA

Taip nusprendė prie Kultūros ministerijos veikianti Lietuvos autorių teisių ir gretutinių teisių taryba. Jos sprendimą įsakymu patvirtino kultūros ministras, teigiama pranešime spaudai.

„Atsižvelgiant į tai, kad didesnė dalis surenkamo atlyginimo atitenka atlikėjams, kurių teises administruoja būtent AGATA, toks tarybos sprendimas yra visiškai suprantamas. Turėdami šioje srityje daug patirties ir reikiamų resursų, esame visiškai pasiruošę vykdyti mums pavestus naujus darbus“, – sako AGATA direktorė Agnė Masalskytė.

Nuo tuščių informacijos laikmenų (CD, DVD) pardavimo skaičiuojamą atlyginimą iki šiol rinko Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA). Dalį surinktų lėšų ji tiesiogiai paskirstydavo autoriams, o kitą dalį pervesdavo AGATA, kad ši paskirstytų lėšas atlikėjams.

A. Masalskytės teigimu, AGATA sieks, kad kompensacijų už kūrinių kopijavimą asmeniniais tikslais administravimas taptų efektyvesnis ir labiau suprantamas bei pateisinamas tiek kūrėjams, tiek vartotojams, tiek laikmenų importuotojams ir gamintojams.

„Pirmiausia lauksime konkrečių pastabų iš tų, kurie verčiasi laikmenų prekyba. Kultūros ministerijai ir Vyriausybei siūlysime aiškiau apibrėžti ratą subjektų, kuriems nereikėtų mokėti kompensacijų dėl to, kad laikmenos jų veikloje naudojamos ne kūrinių atgaminimui. Taip pat prašysime Valstybinės duomenų inspekcijos paaiškinti, kiek informacijos galime viešai paskelbti apie kompensacijų gavėjus“, – sako AGATA direktorė.

Pareigą teisingai atlyginti autoriams ir atlikėjams už leidimą kopijuoti jų kūrinius asmeniniais tikslais numato Lietuvos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas, ES teisės aktai. Skirtingai nei daugelyje ES šalių, Lietuvoje kompensacijos renkamos tik už pasenusias laikmenas (CD, DVD ir kt.). Už parduodamus MP3 grotuvus, USB atmintines ir kitos šiuolaikinės laikmenos bei įrenginius atlygis nerenkamas.

Visuomenės apklausos rodo, kad Lietuvoje muziką ir kitus audiovizualinius kūrinius asmeniniais tikslais kopijuoja 32 proc. visų gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius