-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kompiuterių virusas „CTB-Locker“ toliau šienauja lietuvių kompiuterius

Virusu „CTB-Locker“, kuris užkoduoja vartotojo kompiuteryje esančius duomenis, Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) skaičiavimais, Lietuvoje gali būti užkrėsta jau tūkstančiai kompiuterių. Tarp jų – įmonių ar organizacijų kompiuteriai ar net serveriai.
Kompiuteris
Kompiuteris / Scanpix nuotr.

Kompiuterių virusas „CTB-Locker“ užkoduoja vartotojo kompiuteryje esančias bylas. Mainais už jų atgavimą nusikaltėliai prašo pervesti tam tikrą sumą pinigų. Priešingu atveju vartotojai, jei neturi duomenų duplikato, turi susitaikyti su jų duomenų praradimu ir perrašyti operacinę sistemą.

„Paprastai virusų tikslas yra tykoti kompiuteryje ir dalyvauti vartotojui nematomoje veikloje – platinti virusus, brukalą, vykdyti DdoS atakas. O šis virusas išskirtinis tuo, kad jis pastebimas iškart“, – kalbėjo R.Rainys.

„Yra ir trečiasis variantas – turėti trečiųjų šalių iššifravimo priemones – programinį kodą, – pasakojo RRT Tinklų ir informacijos priežiūros skyriaus vedėjas Rytis Rainys. – Ankstesnėms „CTB-Locker“ versijoms sukurti algoritmai buvo išmėginti, bet nė vienas neveikia tam, kuris dabar plinta Lietuvoje. Antivirusinės įrangos gamintojai dabar kuria iškodavimo algoritmą“.

Pasak R.Rainio, į RRT padalinį jau kreipėsi šimtai nuo viruso nukentėjusių žmonių. Praktika rodo, kad kreipiasi tik maža dalis, taigi nukentėjusiųjų gali būti ir tūkstančiai. Tarp jų yra ir 67 m. Seimo nario Antano Matulo padėjėja.

Kibernetinių incidentų skaičius Lietuvoje ir pasaulyje nuolat auga. Pernai RRT užfiksavo

„TEO LT“ nuotr./RRT Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktorius Rytis Rainys.
„TEO LT“ nuotr./RRT Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktorius Rytis Rainys.

36 tūkst. incidentų, iš kurių didžioji dalis yra smulkūs. Ypatingų atvejų pasitaiko vienas ar keli per mėnesį.

„Toks virusas kaip „CTB – Locker“ nėra dažnas – 99 proc. atvejų virusai veikia tyliai ir surinkinėja informaciją. Jų tikslas yra tykoti kompiuteryje ir dalyvauti vartotojui nematomoje veikloje – platinti virusus, brukalą, vykdyti DDoS atakas. O šis virusas išskirtinis tuo, kad jis pastebimas iškart. Jis padaro labai didelę žalą“, – kalbėjo R.Rainys.

Antradienį išplatintame pranešime RRT padalinys CERT–LT išvardino kompiuterių viruso kenkimo požymius ir pateikė rekomendacijas.

RRT nuotr./Taip atrodo virusu „CTB-Locker“ apkrėstas kpmpiuteris
RRT nuotr./Taip atrodo virusu „CTB-Locker“ apkrėstas kpmpiuteris

Kenkimo kodo požymiai:

- Priklauso išpirkos reikalaujančių virusų šeimai (angl. ransomware).

- Visuose prieinamuose diskuose (standžiuosiuose diskuose, atmintukuose ir tinkliniuose diskuose) pagal tam tikrus plėtinius ieško failų ir vėliau juos užšifruoja.

- Rodo pranešimą anglų kalba, kad failai yra užšifruoti ir kokie turėtų būti tolesni kompiuterio naudotojo veiksmai dėl išpirkos.

- Vienas iš kompiuterio naudotojui nurodomų veiksmų – naudoti „Tor“ naršyklę, su kuria galima jungtis prie sunkiai susekamų tinklalapių sistemos.

- Virusą valdantis serveris (angl. Command-and-Control, C&C) taip pat yra „Tor“ tinkle, o tai smarkiai apsunkina kovą su šios veiklos organizatoriais.

- Išpirką už iššifravimą tenka mokėti bitkoinais (žinomiausia kriptovaliuta).

- Sumokėjus išpirką, failų iššifravimas anaiptol nėra garantuojamas (t. y. naudotojas gali būti apgautas, todėl CERT-LT rekomenduoja nemokėti jokių išpirkų).

CERT-LT rekomenduoja:

-  neatidarinėti įtartinų failų, nuorodų, gautų el. paštu;

- kilus abejonei, patikrinti failą interneto svetainėje www.virustotal.com arba https://www.cert.lt/antivirus/ (atkreipiame dėmesį, kad neretai antivirusinės programos atpažįstą kenkimo kodą praėjus tik kelioms dienoms);

- nuolat daryti atsargines kopijas;

- jei yra galimybė, nedirbti kompiuteriu administratoriaus teisėmis (ypač nenaršyti internete).

Jei kompiuteris buvo užkrėstas „CTB Locker“, reikia:

- žemiau nurodytose nuorodose esančioje instrukcijoje „Windows“ „Local Security Policy“ konsolėje uždrausti „CTB Locker“ vykdomojo (*.exe) failo paleidimą;

- pašalinti surastas „CTB Locker“ vykdomojo failo kopijas;

- jei buvo naudojamos tokios „Windows“ OS funkcijos kaip „Shadow Copy“ arba „Previous Version“, pabandyti atkurti užšifruotus failus iš kompiuteryje esančių atsarginių kopijų;

- jei nėra failų atsarginių kopijų (kompiuteryje ar išorinėje laikmenoje), išsaugoti svarbius viruso užšifruotus failus (jei bus rastas iššifravimo būdas, tikėtina, failus pavyks iššifruoti);

- atlikus šiuos veiksmus, iš naujo įdiegti užkrėsto kompiuterio OS ir įdiegti OS atnaujinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius