-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kriptovaliutų karštinė – milijardai už humoristinę „Dogecoin“

Kriptovaliutų kainų pasiutpolkė taip įsisiautė, kad rinkos dalyviai nebekreipia dėmesio į realybę. Virtualios valiutos „Dogecoin“ šiandieninė vertė rinkoje siekia beveik du milijardus dolerių – ir niekam nerūpi, kad ši kriptovaliuta prieš ketverius metus buvo sukurta juokais ir nuo tada nebuvo vystoma, rašoma svetainėje „Ars Technica“.
Kriptovaliutos
Kriptovaliutos / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Kriptovaliutos

2013-aisiais, kriptovaliutų aušroje, kai dar nedaug kas žinojo apie bitkoinus ir juolab dar niekas neužstatinėjo nekilnojamojo turto, kad galėtų jų nusipirkti, du draugai juokais sukūrė savo kriptovaliutą „Dogecoin“. Ją inspiravo žinomas internetinis memas, kuriame vaizduojamas simpatiškas Shiba-inu veislės šuo, o aplink jį užrašomos numanomos to šuns vidinio monologo mintys – dažniausiai su gramatinėmis klaidomis. Niekas tada netraktavo šios valiutos rimtai – visi suprato, kad tai ironiškas juokelis, pašiepiantis tuometines tendencijas.

dogeicoin.com nuotr./„Dogecoin“ logotipas
dogeicoin.com nuotr./„Dogecoin“ logotipas

Vienas iš „dogekoino“ kūrėjų Billy‘is Markusas tuo metu interviu teigė, kad šios kriptovaliutos kaina neturi reikšmės. Visi suprato, kad po kelių mėnesių ar metų kriptovaliutas su šunimi herbe atguls interneto folkloro kloduose. Savo piką šios virtualios valiutos vertė pasiekė 2014-ųjų pradžioje – kai ji buvo vertinama 90 mln. JAV dolerių, o vėliau prasidėjo jos smukimas.

2017-ųjų pradžioje visos cirkuliuojančios šuniškos „monetos“ kainavo apie 20 mln. dolerių. Praeitų metų pavasarį kitas kriptovaliutos kūrėjas Jacksonas Palmeris sakė interviu, kad „dogekoinas“ nėra tobulinamas ir ateityje tuo niekas neužsiims. „Galiausiai ši valiuta pasens ir ją palaikantis tinklas natūraliai silpnės“, – teigė J.Palmeris.

Visgi atrodo, kad kriptovaliutų rinkos žaidėjai neatkreipė dėmesio į šiuos gan akivaizdžius pasisakymus. Didžiulis kriptovaliutų rinkos sprogimas ir jų vertės augimas, prasidėjęs praeitų metų vasarą, lyg srauni kalnų upė pasigriebė ir šuniškąją valiutą. „Dogekoinų“ vertė pradėjo augti ir besibaigiant 2017-iesiems visos virtualios monetos buvo vertos beveik milijardą dolerių.

Praėjusį šeštadienį „dogekoinų“ bendra vertė paaugo dvigubai ir pasiekė du milijardus dolerių. Ir nors per pastarąsias kelias dienas ši kriptovaliuta kiek atpigo, vis dar ji yra verta 85 kartus daugiau nei praeitų metų pradžioje – apie 1,7 mlrd. dolerių.

J.Palmeris, kuris jau dvejus metus aktyviai nedalyvauja savo sukurtos kriptovaliutos projekte, mano, kad situacija atrodo keistokai. „Kai virtualios valiutos su šuns atvaizdu, kuri nebuvo atnaujinta daugiau nei du metus, rinkos vertė peržengia milijardo dolerių ribą, galima nemažai spręsti apie dabartinę situaciją kriptovaliutų rinkoje“, – interviu sakė J.Palmeris.

Tiesa, „dogekoinų“ kasimo algoritmas nenumato baigtinio virtualių monetų skaičiaus, todėl šiuo metu pasaulyje cirkuliuoja daugiau nei 100 mlrd. šuniškųjų monetų, tad vienas „dogekoinas“ šiandien tėra vertas apie porą centų. Tuo tarpu bitkoinų iš viso galės būti „iškasta“ tik 21 milijonas vienetų, todėl vienas bitkoinas šiandien kainuoja apie 20 tūkst. dolerių, o visų bitkoinų vertė rinkoje viršija 270 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius