-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kubilius: Lietuvos tikslas – tapti Šiaurės Baltijos šalių IT centru

Lietuva, pastaruosius pusantrų metų aktyviai siekianti pritraukti į šalį užsienio investicijų ir pirmaujanti pasaulyje pagal ne vieną aukštųjų technologijų parametrą, artimiausiu metu turėtų tapti Šiaurės Baltijos šalių aukštųjų technologijų paslaugų centru, teigia premjeras Andrius Kubilius.
15min.lt konferencijoje Ministras pirmininkas Andrius Kubilius
Ministras pirmininkas Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Viena iš svarbiausių veiklos krypčių buvo ta pati – siekti, kad Lietuva labai sparčiai judėtų modernios ekonomikos kūrimo keliu. Kad pačiu artimiausiu metu ji taptų Šiaurės Baltijos šalių aukštųjų technologijų paslaugų centru. Tam skiriame daug dėmesio, į tai orientuojame užsienio keliones. Šiandien jau turime Lietuvoje puikaus verslo atstovų, gebančių globaliai veikti ir padedančių mums, kad į Lietuvą ateitų tokios įmonės kaip „Barclays“, kad galėtumėme kalbėtis su IBM“, – trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje, kurioje pristatytas birželį Londone vyksiantis Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas, teigė šio renginio globėjas premjeras Andrius Kubilius.

Viena iš svarbiausių veiklos krypčių – siekti, kad Lietuva labai sparčiai judėtų modernios ekonomikos kūrimo keliu ir pačiu artimiausiu metu taptų Šiaurės Baltijos šalių aukštųjų technologijų paslaugų centru.Jis pabrėžė, kad nepaisant to, jog lietuviai „mėgsta save liūdnai vertinti“, kad „esame beveik nelaimės zona“, šalis gali džiaugtis daugybe puikių pasiekimų. „Pasakant keletą skaičių ir keletą faktų pačioms stambiausioms aukštųjų technologijų kompanijoms, tie skaičiai juos įtikina“, – pabrėžė šalies ministras pirmininkas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuva pagal plačiajuosčio interneto kokybę pasaulyje yra ketvirtoji, kad šalyje 40 proc. darbo jėgos turi aukštojo išsilavinimo diplomus.

Vyks Londone

Birželio 22 d. vyksiančiame forume siekiama suburti įtakingiausius pasaulio lietuvius verslininkus ir padėti pritraukti investicijų į perspektyviausias Lietuvos įmones. Kaip spaudos konferencijoje teigė Lietuvos verslo konfederacijos | “ICC Lietuva“ prezidentas Valdas Sutkus, po 15 metų pertraukos praėjusiais metais Vilniuje atgaivintas forumas sulaukė didžiulio visame pasaulyje gyvenančių lietuvių susidomėjimo.

„Praėjusiais metais vykusiame trečiame Pasaulio lietuvių ekonomikos forume dalyvavo 320 verslo atstovų iš 32 pasaulio valstybių. Tas renginys  buvo skirtas žmonėms, kuriems įdomu būti su Lietuva ir vystyti šiuos ryšius, suvienyti“, – sakė V.Sutkus.

Jis pabrėžė, kad forumas davė akivaizdžių rezultatų – tiek verslo, tiek bendražmogiška, tiek informacinių tinklų mezgimo prasme. Šis renginys paskatino lokalių tinklų Anglijoje ir kitose pasaulio valstybės kūrimą, o tai savo ruožtu tapo impulsu „judėti toliau“.

„Šiemet pasirinkome kitokį formatą. Londonas pasirinktas ne veltui. Tai Europos finansų ir ekonominės energijos centras. Čia gyvena ir bene didžiausia bei aktyviausia Europoje lietuvių diaspora“, – teigė V.Sutkus.

Pristatys „sodinukus“

Bene svarbiausias šiųmečio Pasaulio lietuvių ekonomikos forumo tikslas – pristatyti lietuviškas augančias įmones, premjero A.Kubiliaus pavadintas sodinukais, didžiausiems pasaulyje rizikos ir privataus kapitalo bei verslo angelų investuotojams, tarp kurių yra „Nordic Ventures Partners“, „Qualcomm Ventures“, „Angels Den“.

„Jau laikas ne tik prisiminti praeitį, bet ir sodinti tuos sodinukus. Tad labai svarbi renginio dalis – „sodinukų“ pristatymas. Šiuo metu atliekame šių įmonių atranką“, – teigė A.Sutkus.

Pasak jo, Londone prisistatyti norinčios augančios įmonės iki birželio 4 d. turi užpildyti specialią anketą interneto tinklalapyje www.plef.lt/contest. Tuomet vertinimo komisija atrinks keletą įmonių ir pakvies jas vykti į Pasaulio lietuvių ekonomikos forumą prisistatyti „labai rimtiems tarptautiniams investiciniams fondams“.

Atrankoje labiausiai bus orientuojamasi į paslaugų – aukštųjų technologijų, biotechnologijų, medicinos, žaliųjų technologijų ir pan. sektorių – įmones.

Investicijos, keičiančios pasaulį

Nors aptarnauti svetimą intelektualųjį kapitalą valstybei pelninga, daug svarbiau šį kapitalą kurti patiems.Savo ruožtu konferencijoje dalyvavęs ūkio ministras Dainius Kreivys akcentavo, kad Lietuva turi siekti pritraukti ne tik investicijas, bet ypatingai – tapti patrauklia vasltybe rizikos kapitalo investicijoms. „Rizikos kapitalo investicijos – investicijos į inovacijas, yra tai, kas keičia viso pasaulio raidą. Turime turėti tikslą ne tik turėti investicijų, bet ir būti šalis, kuri ateityje keis pasaulio veidą. Tam turime turėti įmonių, kurios keis pasaulio veidą. Nebūtinai jos turi būti didelės, jos gali būti mažos, kurios ilgainiui išaugs į dideles“, – sakė D.Kreivys.

Pasak jo, lankydamasis Silicio slėnyje ir pasiteiravęs, į kokias įmones šis mokslo ir technologijų parkas investuotų, išgirdo vienintelį reikalavimą: į įmonę, kuri turėtų idėją, turinčią potencialą keisti pasaulį.  „Į Londoną vyks daug lietuviškų įmonių. Tikimės, kad tas kapitalas, kuris nebijo investutoti į invoacijas ir rizikuoti, ateis į mūsų šalį“, – vylėsi ministras.

Tikslas – kurti intelektualųjį kapitalą

Tuo tarpu bendrovės „GetJar“ vadovas Ilja Laurs atkreipė dėmesį, kad nors aptarnauti svetimą intelektualųjį kapitalą valstybei pelninga, daug svarbiau šį kapitalą kurti patiems. „Šį kapitalą galime kurti Lietuvoje. Vienas iš pavyzdžių – bendrovė „GeJar“, pirmaujanti savo srityje pasaulyje. Labai didelę reikšmę mūsų augimui turėjo rizikos kapitalas, orientuotas į „sodinukų“ auginimą“, – konferencijoje teigė I.Laurs.

Jis taip pat pažymėjo, kad kartais „protingaisiais pinigais“ vadinamas rizikos kapitalas vadinamas nėra vien finansinis instrumentas savo verslui finansuoti. „Pinigai ateina su didžiule patirtimi, su labai didele pagalba. [...] Jeigu norime priartėti prie pinigų kalno, kuris yra Londone, turime patys kažką daryti, kad mus pastebėtų. Musm reikia būti aktyviems, ieškant galimybių ir pristatant save pasauliui“, – kalbėjo „GetJar“ vadovas.

Šių metų Pasaulio lietuvių ekonomikos forumo tema – „Moderniųjų technologijų inovacijos ir investicijos: nuo vietinio prie globalaus“. Londone rinksis žinomų bendrovių atstovai, tarp kurių: „IBM Corporate Technology & Intellectual Property“, „Strategic Staffing Solutions“, „Barclays Global Retail Banking Technology“ ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius