Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuriamas integruojamas lietuvių kalbos gramatikos tikrintuvas

Kitąmet rinkoje pasirodys integruojamas lietuvių kalbos gramatikos tikrintuvas, leisiantis elektroniniuose tekstuose aptikti ir ištaisyti daugiau gramatinių klaidų.
Rašymas
Rašymas / 15min.lt nuotr.
Temos: 1 Lietuvių kalba

Šiuo metu jau sukurtas programinės įrangos prototipas, netrukus bus kuriamas ir testuojamas pats produktas. Darbus atlieka bendrovė „Tilde informacinės technologijos“ („Tilde IT“), kurios viena iš veiklos sričių – kalbinių technologinių plėtojimas. Gramatikos tikrintuvo prototipas kurtas daugiau nei dvejus metus, dar apie pusmetį bus kuriamas pats produktas.

„Tilde IT“ direktorė Renata Špukienė pastebi, kad šiuo metu rinkoje esančios gramatikos klaidų tikrinimo priemonės jau neatitinka vartotojų poreikių. Jos neveikia interaktyvioje interneto aplinkoje, jų negalima integruoti į kai kurias operacines sistemas, neištaiso daugelio aktualių klaidų. Dalis minėtų problemų išnyks sukūrus integruojamą gramatikos tikrintuvą.

Tyrimai rodo, kad rašant tekstus kompiuteriu net 30–60 proc. laiko sugaištama taisant klaidas. Integruojamas gramatikos tikrintuvas leis šį laiką gerokai sutrumpinti, todėl padidės darbo našumas.

Integruojamas gramatikos tikrintuvas analizuos sakinių struktūrą, aptiks nemažai leksikos klaidų, pastebės praleistus ar nereikalingus kablelius, kitus skyrybos ženklus. Labai svarbu, kad gramatikos tikrintuvas bus suderinamas ne tik su „Microsoft Office“ programomis, bet ir su atvirojo kodo programa „Open Office“. Taip pat jis veiks interneto aplinkoje.

Lietuvių kalbos gramatikos tikrinimo priemonė bus įdiegta į naują kitąmet išleidžiamą programų rinkinio „Tildės Biuras“ versiją. Bus svarstoma galimybė integruoti tikrintuvą į kitų gamintojų kuriamas sistemas, teikiamas paslaugas, pavyzdžiui, verslo valdymo sistemas, interneto svetaines, forumus.

Gramatikos tikrintuvo technologija pritaikoma ne tik lietuvių kalbai, bet ir kitoms lotynų kalbos abėcėlę turinčioms kalboms. Taigi bendrovė planuoja sukurti eksportui tinkamą produktą.

Gramatikos tikrintuvo prototipui sukurti buvo panaudota Europos Sąjungos parama iš Europos regioninio plėtros fondo pagal priemonę „Intelektas LT“ – daugiau nei 756 tūkst. Norėdama sukurti tokį produktą, kuriuo galės naudotis ir vartotojai, „Tilde IT“ investuos apie 1,2 mln. litų savų lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius