-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kurios „Android“ programėlės suryją visą atmintį, kokią tik randa?

Išmaniojo telefono resursų naudojimas – bene aktualiausia tema „Android“ telefonų turėtojams. Gamintojai kasmet siūlo vis galingesnius, su talpesnėmis baterijomis ar didesniais nuolatinės bei darbinės atminties (RAM) kiekiais pasižyminčius įrenginius. Dažnai kyla klausimas, kam reikalingi tam tikri pajėgumai ir ar jų mums pakaks mūsų kasdieniams poreikiams.
Snapchat logotipas
Snapchat logotipas / Scanpix nuotr.

Visai neseniai pasiūlėme išsiaiškinti, kiek darbinės atminties jums gali prireikti išmaniajame telefone, o šiandien pažvelkime į programėles, kurios šios atminties naudoja daugiausiai. Kad viskas būtų paprasčiau – pateikiame po penkias programėles, kurios veikia tik jums įjungus, ir tas, kurios veikia visuomet.

Penkios programėles, kurias prieš įjungiant reikėtų apsvarstyti

Darbinė atmintis, akumuliatorius, mobiliojo interneto duomenys – visa tai reikalinga kone visoms „Android“ programėlėms. Tikriausiai niekas nenustebs ir dėl to, jog į tokį sąrašą patenka programėlės, kurios skirtos bendrauti su kitais žmonėmis internetu.

Daugiausiai telefono išteklių naudoja „Snapchat“, todėl jeigu turite žemesnės klasės įrenginį ir ketinate naudotis šia programėle – reikėtų žinoti, jog ji naudoja maždaug 250 MB RAM. Tai taip pat reiškia, jog ši programėlė išnaudoja ir nemažai mobiliojo interneto bei, žinoma, akumuliatoriuje sukauptos energijos.

Antroje vietoje pagal naudojamus išteklius galime rasti „Spotify Music“ programėlę, kuri turbūt yra pats populiariausias įrankis klausytis muzikos. Niekam ne paslaptis, jog ši programėlė naudoja išties nemažai mobiliųjų duomenų bei akumuliatoriaus. Ne išimtis ir RAM, kurios „Spotify“ sunaudoja kiek mažiau nei aukščiau įvardinta programėlė, tačiau taip pat pakankamai daug. Tai taip pat priklauso ir nuo to, ar muzika, kurios klausotės, yra atsisiųsta į jūsų telefoną, ar tiesiogiai gaunama iš interneto.

Labai panašius kiekius jūsų telefono RAM sunaudoja ir tokios programėlės kaip „Amazon Shopping“, „Clean Master“ ir, kaip bebūtų keista, „Google Sheets“.

„Google“ kūrinys gal ir nėra itin populiarus lietuvių išmaniuosiuose telefonuose, bet kitos dvi programėlės tikrai yra naudojamos. Taip pat šiame sąraše vertėtų paminėti ir „Tinder“ programėlę, kuri skirta pažintims.

Penkios programėlės, kurios visada veikia ir eikvoja išteklius

Aukščiau išvardintas programėles jūs įjungiate ir išjungiate patys, o žemiau išvardintos programėlės beveik privalomai ir nuolat veikia, jeigu tik įjungtas telefonas. Jos veikia net tuomet, kai atrodo, jog jų nenaudojate. To priežastis – nuolatiniai pranešimai iš programėlės, duomenų sinchronizavimas ir kiti nuolatinės stebėsenos reikalaujantys procesai.

Prie nuolat veikiančių programėlių galime priskirti ir pačią „Android“ operacinę sistemą, kuriai šiuo metu reikia ne mažiau kaip 832 MB RAM. Nors ji nėra tiesiog programėlė, o operacinė sistema, bet skaičiuojant, kur pradingsta jūsų telefono RAM, ją įvertinti tiesiog būtina.

Na, o daugiausiai jūsų resursų naudojanti tikra programėlė – tai „Facebook“. Tikriausiai sunkiai rasime žmogų, kuris nenaudoja šio socialinio tinklo, tačiau tai yra didžiausias kiek silpnesnių ar senesnių telefonų siaubas. Kodėl? Atsakymas ganėtinai paprastas – „Facebook“ naudoja bene daugiausiai išteklių iš visų „Android“ programėlių. Žinoma, neskaitant žaidimų, kurie šioje trumpoje apžvalgoje nėra vertinami. „Facebook“ naudoja maždaug 480 MB operatyviosios atminties, kas yra beveik dukart daugiau nei „Snapchat“, kurią galite įjungti ar išjungti kada norite. Vertėtų paminėti ir tai, jog „Facebook“ ryja ne tik RAM, bet ir energiją bei duomenis.

Antroje vietoje pagal išnaudojamus išteklius rasime „Google Maps“, kuri naudojama tikriausiai kiekvienos tolimesnės kelionės, ypač jeigu tenka važiuoti nepažįstamais keliais, metu. Nors iš pažiūros gali pasirodyti, jog žemėlapių programėlė daug išteklių ir nenaudoja, tačiau tiesa yra visai kitokia. „Google Maps“ reikalauja maždaug 430 MB operatyviosios atminties.

Trečioje šio sąrašo vietoje rasime taip pat visiems gerai žinomą įrankį – „Instagram“, kuris taip pat sueikvos nemažai jūsų telefono išteklių – jų reikia nuotraukų įkėlimui, peržiūrėjimui, komentavimui. Nors atrodo, jog „Instagram“ yra kiek primityvesnė nei „Facebook“, ji taip pat naudoja pakankamai daug išteklių. Tiesa, „Instagram“ apetitas priklauso nuo naudojimosi intensyvumo. Net kai programėlė, vartotojo manymu, nėra įjungta ir neveikia, ne kartą yra pastebėta, kad jos procesas yra nuolat veikiantis ir slapta naudoja apie 50 MB RAM. Ją aktyvinus, sunaudojamas RAM kiekis padidėja kelis kartus.

Dauguma turbūt nustebs, jog tarp trijų „resursų valgytojų“ nėra „Facebook Messenger“, kuri visai neseniai buvo garsiai apkalbama dėl itin didelio išteklių eikvojimo. Tačiau „Facebook“ problemas išsprendė, o dabar ši programėlė užima tik penktąją poziciją, nusileisdama ketvirtoje vietoje likusiai „Facebook Page Manager“ programėlei, kuri yra puikiai žinoma tarp tų, kurie turi savo „Facebook“ puslapius ir grupes bei administruoja jas per išmanųjį telefoną.

Taigi, lengva suskaičiuoti, jog net nieko per daug nedarant su telefonu, išnaudojamas RAM kiekis greitai perlipa 1 GB ribą, todėl šiais laikais minimalus RAM kiekis telefone – 2 GB.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius