-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 15 /13:06

LANVA nesėkmė: teismas nutraukė „pirmojo interneto pirato Lietuvoje“ bylą ir panaikino baudą

Lietuvos interneto „piratai“ švenčia dar vieną pergalę: Kauno miesto apylinkės teismas nutraukė 2009 metais iškeltą bylą prieš „torrent“ svetainės Tracker.lt serverio savininką, Kauno technologijos universiteto studentą Martyną Radvilą. Jam panaikinta ir 1 tūkst. Lt bauda.
Kompiuteris
Kompiuteris / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Nubaustas pirmasis interneto „piratas“ Lietuvoje“, – dar prieš dvejus metus drąsiai skelbė Lietuvos naujienų portalai. Apie studentui skirtą baudą rašė ir 15min.lt. Tuomet pranešta, kad „pažeidėjo kaltė buvo visiškai įrodyta“, o Kauno miesto apylinkės teismas už pažeidimą skyrė jam 1 tūkst. Lt baudą.

Tačiau paaiškėjo, kad platindama pranešimą spaudai Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) paskubėjo. Kaltinamasis spėjo pateikti apeliaciją.

Kaltės nepripažino

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas šių metų balandį M.Radvilo apeliacinį skundą tenkino iš dalies, panaikino žemesnės instancijos teismo nutarimą ir grąžino bylą pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

Ketvirtadienį byla buvo iš naujo svarstoma Kauno miesto apylinkės teisme.

Teismo nutartyje rašoma, kad dėl filmo „First Sunday“ neteisėto platinimo svetainėje Tracker.lt teisių turėtojams buvo padaryta 756,20 Lt žala. Šis filmas esą buvo neteisėtai parsisiųstas 38 kartus.

M.Radvilas pažeidimo nepripažino ir paaiškino, kad Tracker.lt sukūrė tam, kad vartotojai galėtų dalintis legalia informacija, muzika, filmais. „Vartotojai prisiregistruoja savarankiškai, jis vartotojų pateikiamos informacijos nekontroliavo. Kažkas iš vartotojų įdėjo tą filmą („First Sunday“, – aut. past.) ir parodė puslapyje. Paties filmo serveryje nebuvo, tiesiog buvo to asmens nuoroda į tą filmą“, – rašoma dokumente.

Tyrimą atliko LANVA?

Teismo teigimu, iš administracinio teismo pažeidimo protokolo matyti, kad jame nėra nurodyta, kokias Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo nuostatas pažeidė M.Radvilas. Be to, protokolas grindžiamas tik LANVA surinktais dokumentais. „Visos dokumentų kopijos patvirtintos tik šios organizacijos spaudu, t.y. visą tyrimą atliko visuomeninė organizacija, kuri (...) neturi jokių valdingų įgaliojimų nei tirti pažeidimus, nei rinkti įrodymus. Todėl daryti vienareikšmiškas išvadas, kad šios asociacijos spaudu patvirtinti dokumentai yra teisingi, atitinkantys tikrovę, teismas neturi pagrindo“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismas remiasi anksčiau šįmet Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) priimtu sprendimu, kuriuo buvo išteisintas Linkomanija.net vartotojas S.Bernotas, kaltintas neteisėtai parsisiuntęs ir padaręs viešai prieinama internete operacinę sistemą „Windows 7“. Taip jis esą pažeidė Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymą. LVAT šįmet balandžio mėnesį nusprendė, kad policijos pareigūnai negali remtis LANVA surinktais duomenimis.

Kadangi jokių kitų M.Radvilo kaltės įrodymų Kauno miesto apylinkės teismas byloje neįžvelgė, jis nutarė administracinę bylą nutraukti. Šis nutarimas dar gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui.

Papildyta 12.06 val.: Pirmas blynas prisvilo

LANVA pirmininkės pavaduotojas Vytas Simanavičius apgailestavo, kad viena pirmųjų bylų Lietuvoje, susijusių su piratavimu internete, pakrypo nepalankia linkme.

„Tai buvo pirmosios bylos, o praktika taip ir formuojama. Mes surinkome pirminius įrodymus, policija galbūt kažko papildomai neatliko, nieko nepadarysi. Pirmos bylos galbūt ir prisvyla, žiūrėsime kaip ten viskas yra ir bandysime skųsti“, – sakė V.Simanavičius.

Sprendimą, ar skųsti nutartį, turės priimti policijos pareigūnai.

V.Simanavičius pridūrė, kad naujose bylose prieš interneto piratus LANVA policijos pareigūnams tik pateikia pirminę medžiagą ir rašo pareiškimą, prašydami imtis tyrimo. Taigi ateityje panašių atvejų tikimasi išvengti.

Papildyta 13.06 val.: Nudegė kitoje byloje

15min.lt žiniomis, M.Radvilui buvo iškelta byla ir dėl dar vienos jo sukurtos svetainės Filmai.in, kurioje, kaip paaiškėjo, buvo nelegaliai platinami autorių teisių saugomi kūriniai.

Šiaulių miesto apylinkės teismas kovo mėnesio pabaigoje nagrinėjo bylą, kurioje M.Radvilas buvo kaltinamas 2009 m. birželio – 2010 m. vasario mėnesiais svetainėje Filmai.in patalpinęs beveik 40 tūkst. audiovizualinių kūrinių kopijų. Jų vertė pagal tuometines mažmeninės prekybos kainas siekė 393 tūkst. Lt.

M.Radvilas teisme pripažino, kad svetainės Filmai.in vartotojams sudarė galimybę už tam tikrą mokestį neteisėtas kūrinių kopijas peržiūrėti realiu laiku arba atsisiųsti į savo įrenginius ir tokiu būdu gavo daugiau nei 31 tūkst. Lt neteisėtų pajamų.

Savo kaltę teisme jis visiškai pripažino, atsiprašė, o su nukentėjusiais juridiniais asmenimis – UAB „ACME“ ir UAB „Forum Cinemas“ – sudarė taikos sutartis ir atlygino žalą. Kokią sumą M.Radvilas sumokėjo bendrovėms, neatskleidžiama.

Atsižvelgdamas į aplinkybes, teismas atleido M.Radvilą nuo baudžiamosios atsakomybės ir bylą nutraukė. Jam buvo skirta 60 valandų nemokamų darbų, konfiskuotos lėšos banko sąskaitoje.

Šiuo metu Filmai.in tęsia veiklą, tačiau teigiama, kad svetainė M.Radvilui nebepriklauso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius