Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių kalba – viena iš tų, kurioms gresia „skaitmeninis išnykimas“

Mančesterio universiteto ekspertų atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad „skaitmeninis išnykimas“ gresia 21 Europos kalbai. Viena iš jų – lietuvių kalba, rašo huffingtonpost.co.uk.
Mobilusis ryšys
Mobilusis ryšys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tyrimo metu nustatyta, kad šioms kalboms sunku prisitaikyti skaitmeniniame pasaulyje, jų neatpažįsta rašybos ir gramatikos klaidų taisymo programėlės, balsu valdomos „Siri“ ar „iPhone“ paslaugos, automatinio vertimo sistemos.

Didžiausia rizika išnykti, pasak mokslininkų, gresia islandų, latvių, lietuvių ir maltiečių kalboms. Taip pat susirūpinimą kelia ir bulgarų, graikų, vengrų ir lenkų kalbų likimas.

Studiją ruošė daugiau nei 200 ekspertų. Jie tyrė kalbų pritaikymą keturiose technologijų srityse: automatiniame vertime, kalbos panaudojime valdant technologijas, teksto analizę bei kalbos šaltinių prieinamumą.

Kai kurios kalbos, pavyzdžiui, islandų, latvių, lietuvių ir maltiečių, surinko mažiausiai balų visose keturiose srityse.

Tuo tarpu anglų kalba pasirodė esanti labiausiai pritaikyta skaitmeniniam bendravimui.

Nuo anglų kalbos nedaug atsiliko ir į „vidutiniškai pritaikytų“ kalbų kategoriją pateko olandų, prancūzų, vokiečių, italų ir ispanų kalbos.

„Fragmentiškai pritaikytomis“ mokslininkai įvertino baskų, bulgarų, katalonų, graikų, vengrų ir lenkų kalbas. Mokslininkų nuomone, šioms kalboms taip pat kyla grėsmė išnykti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius