-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje sukurtą e.nosį jau galima užsisakyti pasauliniame tinkle

Trečiadienį pristatomas unikalus technologinis sprendimas, padedantis vartotojams išsirinkti sveikesnį maistą sau ir savo šeimai. Tai – ergonomiškas įrenginys drauge su mobiliąja programėle, skirtas mėsos, paukštienos ir žuvies šviežumui bei kokybei nustatyti.
e-nosies pagalba tikrinamas maisto šviežumas
e.nosimi tikrinamas maisto šviežumas

Šio prietaiso prototipas PERES šiuo metu pristatomas minios finansavimo portale (angl. crowdunding) „Indiegogo“, kurio pagalba tikimasi surinkti lėšas tolimesniam šio produkto vystymui ir prekybai. Per mažiau nei dvi dienas jame lietuviai jau surinko 3 tūkst. dolerių.

Idėja kilo apsinuodijus maistu

Oficialiais duomenimis, Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) iš 76-ių milijonų susirgimų, sukeltų dėl blogo maisto, kiekvienais metais hospitalizuojami 300 tūkst. žmonių.

Šiandieniniame pasaulyje ligos, kurias sukelia blogas maistas, yra milžiniška problema. Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, daugiau negu 200 ligų ir infekcijų plinta būtent per maisto produktus. Oficialiais duomenimis, Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) iš 76-ių milijonų susirgimų, sukeltų dėl blogo maisto, kiekvienais metais hospitalizuojami 300 tūkst. žmonių, o miršta beveik 5 tūkstančiai.

Augustas Alešiūnas, „Ars Lab“ valdybos narys, pasakojo, jog idėja sukurti PERES jam kilo po to, kai patyrė stiprų apsinuodijimą maistu. „Tą dieną pasigaminome maistą namuose taip, kaip įprastai darome kiekvieną dieną. Iš pradžių nieko neįtarėme, bet kai aš ir visa šeima stipriai apsinuodijome, iš karto supratome, kad kažkas buvo negerai su maistu, – sakė Augustas Alešiūnas, – būtent tuomet man pirmą kartą kilo mintis sukurti tokį prietaisą, kuris patikrintų maisto šviežumą“.

Bendradarbiavimas su mokslininkais

PERES sukūrė UAB „Ars Lab“, kurios tikslas kurti inovatyvius produktus ir sprendimus maisto sektoriuje. Įmonė dirbo drauge su mokslininkais iš Kauno technologijos universiteto (KTU) beveik vienerius metus tam, kad sukurtų pirmąjį funkcionalų PERES prototipą. „Mes dirbame su pačiais geriausiais mokslininkais ir tyrėjais, siekdami, jog jau šiais metais mūsų įrenginys pasiektų parduotuvių lentynas ir būtų prieinamas visiems vartotojams“, – pasakojo Augustas Alešiūnas.

Anot KTU Telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto profesoriaus dr. Dariaus Gailiaus, šis, iš pirmo žvilgsnio, gana paprastas prietaisas yra nuoseklių mokslinių tyrimų rezultatas. „Elektroninės nosies veikimas yra pagrįstas dujų jutiklių ir duomenų perdavimo technologijos sąveika. Metalo oksido dujų jutikliai matuoja dujų koncentraciją ore, programinė įranga atitinkamai išanalizuoja šiuos duomenis ir belaidžiu ryšiu (angl. bluetooth) perduoda į mobilųjį įrenginį. Šios technologijos galimybės buvo tiriamos, naudojant specializuotas maisto tyrimų metodikas ir taikant aukščiausius kokybės reikalavimus jos patikimumui. Gauti rezultatai mus tikrai džiugina“, – sakė profesorius.

Vartotojui draugiškas įrenginys

Šio įrenginio naudojimas visiškai paprastas. Tereikia jį nukreipti į maisto produktą ir paspausti mygtuką. Po kelių sekundžių, mobiliosios aplikacijos dėka, šie duomenys greitai, aiškiai ir suprantamai pateikiami vartotojui. Būtent todėl tai yra labai patogus būdas rūpintis vartojamo maisto kokybe. Šios informacijos dėka vartotojas sužino, ar produktas šviežias, ar buvo laikomas tinkamose sąlygose, ar nėra rizikos juo apsinuodyti. „Patikrinę maisto kokybę ir šviežumą, galėsime ramiai ir saugiai valgyti mėsos, paukštienos ar žuvies produktus“, – sako idėjos autorius Augustas Alešiūnas.

Europos Komisijos pateiktais duomenimis kiekvienais metais Europoje išmetama 90 milijonų tonų maisto. PERES kūrėjų komanda tiki, kad elektroninės nosies naudojimas sumažins šį skaičių, nes žmonės turės galimybę patikrinti, ar maistas vis dar šviežias ir tinkamas vartojimui. Atitinkamai padidės ir vartotojų galimybės sutaupyti – elektroninės nosies pagalba jie bus garantuoti, jog maistas, kurį jie įsigyja parduotuvėse, yra kokybiškas, šviežias ir saugus vartoti.

Svarbu ir tai, jog pirkdami pirmuosius PERES vartotojai prisidės prie tarptautinės humanitarinės pagalbos organizacijos „Action against Hunger“ rėmimo – nuo kiekvieno PERES užsakymo bus skiriamos lėšos maisto produktams, taip reikalingiems badaujantiems Afrikos vaikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius