-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos verslas į IT plėtrą investuos daugiau nei kitos šalys

Trečdalis Lietuvos įmonių informacinių technologijų plėtrai 2012 metais planuoja skirti daugiau lėšų nei pernai, rodo UAB „Baltnetos komunikacijos“ atliktos apklausos rezultatai.
Diagrama
Diagrama / 123rf nuotr.

Daugiau nei ketvirtadalis šių kompanijų savo IT biudžetą ketina didinti 5–20 proc. Tuo tarpu rinkos tyrimų kompanijos „Gartner“ duomenimis, įmonės visame pasaulyje šiemet planuoja vos 0,5 proc. didesnes išlaidas informacinėms technologijoms.

UAB „Baltnetos komunikacijos“ direktorius Mindaugas Pranskevičius atkreipia dėmesį į didelį skirtumą tarp Lietuvos ir užsienio įmonių planuojamo IT biudžetų augimo. „Tokie tyrimų rezultatai džiugina, tačiau jie nereiškia, jog mūsų šalies verslas tampa lyderiu IT vystymo srityje. Tai greičiau iliustruoja besikeičiantį lietuvių požiūrį į verslą. Panašu, kad šiais metais biudžetus intensyviausiai didins 2010–2011 metais juos ženkliai sumažinusios įmonės. Ekonomikos nuosmukis mus privertė suvokti, jog kiekvienas turime daryti tai, ką mokame geriausiai. Taigi ir kai kurių verslo procesų automatizacija yra neišvengiama, o IT sistemų priežiūra vis dažniau patikima profesionalams,“ – sako M. Pranskevičius.

Iš esmės atnaujinti savo technologijas ketina ne tik IT biudžetus 2012-aisiais didinsiančios kompanijos, tačiau ir tos, kurios jų šiemet nekeis arba net mažins.

Tai pagrindžia tyrimo rezultatai – dalis Lietuvos įmonių šiemet planuoja esminius IT infrastruktūros atnaujinimus. Tokius planus atskleidė penktadalis visų apklausos dalyvių. Iš esmės atnaujinti savo technologijas ketina ne tik IT biudžetus 2012-aisiais didinsiančios kompanijos, tačiau ir tos, kurios jų šiemet nekeis arba net mažins. M. Pranskevičius prognozuoja, kad dėl šių tendencijų IT sektoriaus pajamos galėtų pakilti į 2008 metų lygį.

Tyrimas atskleidė, kad mažinti IT skiriamas lėšas labiau linkęs gamybos sektorius, paslaugų sektorius ketina palikti esamas apimtis, o prekybos sektorius – jas didinti. „Nepaisant to, kad, Statistikos departamento duomenimis, pusė mažmeninės prekybos įmonių vadovų pesimistiškai žvelgia į savo ekonominę būklę artimiausiais mėnesiais, vis dėlto mūsų apklausa rodo, kad jie rengiasi didinti IT išlaidas. Ši tendencija patvirtina, kad verslas suvokia automatizacijos naudą. Tai padeda mažinti sąnaudas, o mažėjant pajamoms, tai tampa vieninteliu būdu išlaikyti pelningumą,“ – teigia M. Pranskevičius.

Beveik trečdalis tyrimo dalyvių nurodė šiemet informacinėms technologijoms skirsiantys mažiau lėšų. Vis dėlto planuojama, kad šių įmonių IT biudžetai sumažės nedaug. Daugiausia juos mažinsiančių įmonių ketina nukirpti 5–10 proc. išlaidų. Tuo tarpu reikšmingesnes sumas – daugiau nei trečdalį informacinėms technologijoms skirtų lėšų – atims vos 6 proc. išlaidas apkarpysiančių kompanijų. 40 proc. apklaustųjų nurodė apskritai nenumatę jokių IT biudžetų pokyčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius