Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Microsoft“ ekspertas: dirbtinis intelektas jau lygiuojasi su mumis daugelyje sričių

Dirbtinio intelekto sprendimai (DI) ne vienoje srityje jau yra artimi žmogaus galimybėms – tokiu pat lygiu gali atpažinti objektus, kalbą, atlikti vertimus ar perskaityti dokumentą ir vėliau atsakyti į klausimus apie jį. Kaip pastebi praėjusią savaitę didžiausiame Baltijos šalyse ateities tendencijų forume „Innovation Drift 2019“ pranešimą skaitęs „Microsoft“ dirbtinio intelekto ekspertas Dmitry Turchyn, tokį spartų progresą lemia trys pagrindinės priežastys, o netolimoje ateityje DI pakeis ne tik bendrovių darbą, bet ir sukurs darbo vietas, kurių šiandien net neįsivaizduojame.
Innovation Drift 2019
Innovation Drift 2019 / Partnerio nuotr.

„Esminius DI principus turime jau kurį laiką, bet didžiausias progresas pastaruoju metu vyksta DI panaudojime realiame gyvenime. Pavyzdžiui, prieš 16 metų universitete treniravau savo projekto neuroninį tinklą. Tai, ką tuo metu padariau per 8 mėnesius, šiandien galiu atlikti per 3 minutes“, – sako D.Turchyn, praėjusią savaitę viešėjęs Vilniaus inovacijų forume.

Pasak jo, vien „Microsoft“ per kelerius pastaruosius metus pasiekė, kad DI gali tokiu pat lygiu kaip ir žmogus ar net tiksliau atpažinti, apie ką yra kalbama, ir versti tekstus. Be to, DI taip pat gali perskaityti tekstą, suprasti jo kontekstą, trumpai apibūdinti prasmę ar net atsakyti į įvairius klausimus, susijusius su juo.

„Tokį spartų progresą lemia trys pagrindinės priežastys: nuolat tobulėjantys DI algoritmai, milžiniški duomenų kiekiai, reikalingi apmokyti DI sprendimus, bei globalūs kompiuteriai, kaip „Microsoft Azure“, gebantys pasiūlyti bet kokį kiekį reikalingų resursų. Be to, visi šie trys veiksniai yra laisvai prieinami visiems: nuo studentų, namų vartotojų iki visų dydžių organizacijų“, – teigia jis.

Partnerio nuotr./D. Turchyn
Partnerio nuotr./D. Turchyn

DI – lyg magnetinis laukas

D.Turchyn pasakoja, kad artimiausiu metu nebus nė vieno sektoriaus ar organizacijos, kurios vienaip ar kitaip nepaveiktų DI: „Kompiuteriai buvo šviežias vanduo, paskatinęs augimą. Taikant tą pačią analogiją, DI būtų magnetinis laukas, prasiskverbiantis per visus sektorius ar kontinentų ribas. Šiandien DI žmonėms suteikia supergalių: jie gali operatyviai sekti saugumo situaciją tūkstančiuose skirtingų produkcijos linijų, analizuoti ir nuspėti dirvožemio kokybę, padėti klientų aptarnavimo specialistams atsakyti į vartotojų klausimus. Kitaip sakant, DI atlaisvina žmonių rankas ir galvas bei leidžia susitelkti su labiau kūrybiškomis užduotimis, kuriančiomis daugiau vertės.“

Tiesa, minėti pokyčiai vyksta žingsnis po žingsnio – bendrovės pirmiau pradeda nuo vieno ar kelių mažesnių projektų, o didieji pokyčiai prasideda po jų. „DI gali pakeisti ne tik bendrovės sistemas ar procesus, bet ir visą bendrovės verslo modelį. Stebime, kai gamintojai virsta į paslaugų bendroves, prekybininkai transformuoja savo kliento apsipirkimo procesą, o sveikatos apsaugos sektorius pradeda teikti personalizuotą sveikatos priežiūrą. Be to, tai sukuria ir visiškai naujas verslo šakas. Pavyzdžiui, rizikos vertinimo agentūras ar robotinių procesų automatizavimo (RPA) bendroves. Greta dar stebime ir itin sparčiai augančius DI paremtus startuolius“, – pastebi „Microsoft“ ekspertas.

Teks nusibrėžti DI panaudojimo ribas

D.Turchyn nuomone, sparčiai plečiantis DI galimybėmis, visuomenei teks atsakyti į kelis svarbius klausimus: „DI sukuria neribotas galimybes ir visada bus augantis noras DI įtraukti į visas mūsų gyvenimo sritis. Tačiau nebūtinai visi DI panaudojimo atvejai bus geri. Todėl technologijų bendrovės ir lyderiai turi apsibrėžti kertinius DI principus, kad DI paremti sprendimai būtų patikimi, saugūs, privatūs, skaidrūs ir atskaitingi. Būtent šių principų ir laikomės „Microsoft“ viduje, vystydami šią sritį.“

Kalbant apie verslą, pastarojo atstovai, norėdami išlikti sėkmingi, turės pergalvoti savo verslo modelį ir procesus. Visame pasaulyje daugėja tarpusavyje sujungtų įrenginių, kurie galės pateikti vienokių ar kitokių įžvalgų.

„Visa tai bendrovėms sukurs naujus iššūkius ir galimybes. Be to, tiek verslui, tiek valstybėms reikia pergalvoti savo edukacijos procesus, kad jų darbuotojai išliktų kompetentingi ir prisitaikę prie naujo pasaulio su DI. Tai vienu metu ir iššūkis, ir galimybė. Pasaulio ekonomikos forumas prognozuoja, kad vienai darbo vietai, kurią automatizuos technologijos, bus sukurtos dvi naujos, iki šiol neegzistavusios. Pavyzdžiui, mano dabartinės pozicijos, kai aš baigiau universitetą, nebuvo. Tyrimai rodo, kad daugiau nei pusė studentų, šiuo metu baiginėjantys savo mokslus, dirbs darbus, kurie šiandien neegzistuoja“, – sako Dmitry Turchyn.

„Innovation Drift“ – dėmesys eksponentinėms technologijoms

Birželio 13–14 d. Vilniuje vykusiame inovacijų forume pranešimus skaitė daugiau kaip 50 garsiausių pasaulio inovacijų kūrėjų, ekspertų, inovacijų politikos formuotojų ir vykdytojų, siekiančių tiek pristatyti inovacijas, tiek pasitelkti praktinį jų pritaikymą. Jų pasiklausyti susirinko per 2000 dalyvių. Strateginio šalies inovacijų forumo pranešėjai pasidalijo įžvalgomis, kokį pasaulį ir kokią ateitį turėsime per ateinančius 10 metų.

„Innovation Drift“ metu nagrinėtas itin platus technologijų, imituojančių žmogaus protą, t. y. DI panaudojimo spektras. Danų informacinių mokslų profesorius ir robotikos ekspertas H. Scharfe dalijosi mintimis apie robotizacijos ir skaitmenizacijos iššūkius ir ateitį. Vieno didžiausių transliuotojų Europoje EURONEWS vykdomasis direktorius Michael Peters pasakojo apie DI išnaudojimą kuriant asmeninį naujienų srautą. Verslo konsultantas Patrickas Halfordas iš Suomijos, sukaupęs daugiau kaip 20 metų patirtį IBM, o dabar teikiantis verslo plėtros konsultacijas ir prisidedantis prie startuolių akceleravimo Šiaurės šalyse, atskleidė, kaip išnaudoti dirbtinį intelektą verslo ekosistemos stiprinimui Baltijos ir Šiaurės šalyse. Domininkas Virbickas, CUJO AI dirbtinio intelekto įmonės Lietuvoje ISP integracijų viceprezidentas, dalijosi patirtimi, kokią įtaką inovacijos ir DI daro telekomunikacijų sričiai. „Siemens Mobility“ skaitmenizacijos vadovas Felix Lermer analizavo skaitmenizacijos poveikį įveikiant mobilumo iššūkius jau dabar ir ateityje. Valstybinio patologijos centro direktorius prof. Arvydas Laurinavičius tvirtino, kad patologijoje, kaip ir visoje medicinoje, šiuo metu vyksta skaitmenizacijos ir dirbtinio intelekto panaudojimo revoliucija.

Organizatorių nuotr./Henrik Scharfe
Organizatorių nuotr./Henrik Scharfe

Lūžio technologijų, ateities medicinos, ateities visuomenės, kosmoso technologijų, startuolių ir ateities pramonės temas ir ateities iššūkius nagrinėjęs „Innovation Drift“ sulaukė apie 2 tūkst. dalyvių. Renginį organizuoja Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) kartu su LR ekonomikos ir inovacijų ministerija, jis finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Inovacijų forumo informaciniai partneriai: Žinių radijas, 15min.lt ir LRT.LT.

Daugiau informacijos www.innovationdrift.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius