-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Microsoft“ pristatė „Windows 8“ ir leidžia ją išbandyti

Kompanija „Microsoft“ antradienio vakarą oficialiai pristatė naująją operacinę sistemą „Windows 8“. Programuotojai jau gali atsisiųsti jos išankstinę bandomąją (angl. pre-beta) versiją.
„Windows“ padalinio vadovas Stevenas Sinofsky pristato „Windows 8“.
„Windows“ padalinio vadovas Stevenas Sinofsky pristato „Windows 8“. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujoji operacinė sistema atrodo visiškai kitaip, nei ankstesnės „Windows“ versijos: atsisakyta standartinio darbalaukio, įrankių juostos, darbas su bylomis ir programomis vyksta ne atskiruose „languose“, o viso ekrano režimu.

„Windows 8“ valdymu tapo panaši į išmaniesiems telefonams skirtą operacinę sistemą „Windows Phone 7“. Pagrindinis darbalaukis yra vadinamojo „Metro“ stiliaus, jame matomos „gyvos“ programų ikonos: nuolat atnaujinama el. pašto, socialinių tinklų, susirašinėjimo ir kitų programų informacija.

Tiesa, konservatyvūs kompiuterių vartotojai gali naudoti ir įprastą vartotojo sąsają. Mat naująjį „Metro“ patogiau naudoti planšetiniuose kompiuteriuose su lietimui jautriu ekranu.

Veiks skirtinguose įrenginiuose

„Windows“ padalinio vadovas Stevenas Sinofsky antradienį vykusiame pristatyme pabrėžė, kad „Windows 8“ bus pritaikyta įvairiems įrenginiams – planšetiniams, nešiojamiesiems ir staliniams kompiuteriams.

„Microsoft“ nuotr./Taip atrodys „Windows 8“ darbalaukis
„Microsoft“ nuotr./Taip atrodys „Windows 8“ darbalaukis

„Windows 8“ buvo kuriama galvojant apie planšetinius kompiuterius. Tai atspindi ir naujoji „Metro“ vartotojo sąsaja, kurią itin patogu valdyti naudojant įrenginį su lietimui jautriu ekranu.

Esminis skirtumas tas, kad įprasti kompiuteriai ir planšetiniai kompiuteriai naudoja skirtingus procesorius. Planšetėse įdiegti ARM technologiją naudojantys procesoriai, kurie naudoja gerokai mažiau energijos. „Microsoft“ teigia, kad jai pavyko suderinti skirtingas technologijas. Maža to, naujoje operacinėje sistemoje veiks visos programos, kurios veikia „Windows 7“. Tik, žinoma, gerokai greičiau.

Siekdamas tai įrodyti, S.Sinofsky pademonstravo, kaip tokiame pat kompiuteryje veikia abi šios operacinės sistemos be kitų įjungtų programų: „Windows 7“ naudojo apie 400 megabaitų operatyviosios atminties (RAM), o „Windows 8“ – perpus mažiau. Be to, jau anksčiau skelbta, kad „Windows 8“ įsijungs gerokai greičiau, nei ankstesnės operacinės sistemos versijos.

Kitas privalumas – prie kompiuterių su „Windows 8“ bus galima prijungti daugybę skirtingų išorinių įrenginių: klaviatūras, pelytes, spausdintuvus, skenerius, išorinius ekranus, projektorius ir t.t.

Taip pat „Microsoft“ antradienio renginyje pristatė programų parduotuvę, iš kurios bus galima atsisiųsti daugybę skirtingų programų operacinei sistemai „Windows 8“.

Atsisiųsti išankstinę bandomąją „Windows 8“ versiją galima čia (įspėjame – tai nėra galutinė operacinės sistemos versija, ji skirta tik programuotojams, o ne namų vartotojams).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius