-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Minesotos gyventojai už neteisėtą muzikos siuntimąsi internetu skirta 1,5 mln. dolerių bauda

JAV prisiekusiųjų teismas, nagrinėjantis didelį atgarsį sukėlusią skaitmeninio piratavimo bylą, vieną Minesotos gyventoją įpareigojo sumokėti 1,5 mln. dolerių už neteisėtai internetu parsisiųstas 24 dainas.
Doleriai
Doleriai / R.Vilimo/BFL nuotr.

Keturis vaikus auginanti vieniša motina Jammie Thomas-Rasset trečiadienį prisiekusiųjų buvo pripažinta kalta dėl autorių teisių pažeidimo, naudojantis failų dalijimosi sistema „KaZaA“.

Už kiekvieną iš parsisiųstų 24 dainų jai buvo nurodyta sumokėti 62,5 tūkst. dolerių (152,6 tūkst. litų) – iš viso 1,5 mln. dolerių (3,7 mln. litų).

Šią nutartį, kuri buvo jau trečia ilgai nagrinėtoje teismo byloje, pasveikino Amerikos įrašų pramonės asociacija (Recording Industry Association of America, RIAA).

„Dar kartą dėkojame prisiekusiesiems už darbą sprendžiant šia bylą, taip pat už tai, kad buvo pripažintas atsakovės netinkamo elgesio rimtumas, – sakoma RIAA. – Iki šiol paskelbti mums palankūs trys prisiekusiųjų sprendimai ir aiškus ponios Thomas-Rasset tyčinio nusikaltimo pripažinimas mums teikia vilties, kad ji pagaliau pripažins atsakomybę dėl savo veiksmų.“

2009 metų birželė teismas nurodė J.Thomas-Rasset sumokėti 1,92 mln. dolerių (80 tūkst. dolerių už kiekvieną dainą) šešioms muzikos įrašų kompanijoms: „Capitol Records“, „Sony BMG Music", „Arista Records", „Interscope Records", „Warner Bros. Records" ir „UMG Recordings".

J.Thomas-Rasset pirmąkart buvo pripažinta kalta 2007 metų spalį ir įpareigota atlyginti 220 tūkst. dolerių įvertintą žalą, tačiau prisiekusiųjų teismo pirmininkas šią nutartį atmetė ir pareiškė, kad ji yra „visiškai neproporcinga" ir „engianti".

RIAA ir didžiosios įrašų kompanijos dėl neteisėto muzikos failų siuntimosi ir dalijimosi iškėlė bylas tūkstančiams žmonių, tačiau daugeliu atvejų susitarta dėl 3–5 tūkst. dolerių žalos atlyginimo.

Tuo tarpu J.Thomas-Rasset atkakliai neigė savo kaltę ir nenorėjo bylos baigti taikos sutartimi.

2008 metų gruodį RIAA pareiškė nebeteiksianti ieškinių dėl muziką neteisėtai besisiunčiančių asmenų ir sutelksianti dėmesį į interneto paslaugų tiekėjus, kad šie imtųsi atitinkamų veiksmų.

Šis sprendimas buvo svarbus RIAA strategijos posūkis – ši autorių teisių organizacija yra pateikusi ieškinius dėl maždaug 35 tūkst. žmonių internete vykdyto piratavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius