Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė IT išradėjas, sukūręs komandas „iškirpti“, „kopijuoti“ ir „įklijuoti“

Pirmadienį, eidamas 75-uosius metus, mirė kompiuterių mokslininkas Larry Tesleris, labiausiai žinomas dėl to, jog sukūrė komandas „iškirpti“, „kopijuoti“ ir „įklijuoti“ (angliškai – cut, copy, paste), rašo „The Verge“.
Lary Tesleris
Lary Tesleris / Creative Commons nuotr.

L.Tesleris gimė 1945 metais Niujorke, kompiuterių mokslą studijavo Stenfordo universitete. Išbandęs savo jėgas dirbtinio intelekto technologijų kūrime jis 1973 metais įsidarbino įmonės „Xerox“ mokslinių tyrimų centre Palo Alte (PARC), kur ir sukūrė „iškirpti“, „kopijuoti“ ir „įklijuoti“ komandas. Vėliau šios jo koncepcijos tapo neatsiejama bet kurios kompiuterinės vartotojo sąsajos dalimi.

Didžiausias PARC dirbusių ekspertų nuopelnas šiuolaikinei kompiuterių kultūrai yra ankstyvieji grafinės vartotojo sąsajos kūrimo darbai, šioje įstaigoje gimė ir kompiuterio valdymas naudojant pelę. „Apple“ įkūrėjas velionis Steve'as Jobsas turėjo galimybę susipažinti su šiomis technologijomis, kurios netrukus tapo įkvėpimu jo „Apple“ kompiuterių sąsajoms. L.Tesleris dalyvavo per kelis S.Jobso apsilankymus bendrovėje „Xerox“ ir apie juos yra papasakojęs vaizdo įrašui.

VIDEO: PARC scientist Larry Tesler recalls Jobs' famous Xerox visits

1980 metais L.Tesleris pats įsidarbino „Apple“ ir šioje bendrovėje dirbo iki 1997 metų. Jis prisidėjo prie įvairiausių produktų kūrimo - „Macintosh“, „Quick Time“, „Lisa“, „Newton“ planšetinio kompiuterio. Beje, būtent „Macintosh“ ir „Lisa“ kompiuteriai buvo pirmieji, kurie išpopuliarino iškirpimo, kopijavimo ir įklijavimo veiksmus. 1993 metais jis buvo paaukštintas iki įmonės vyriausiojo mokslininko pareigų – šiose pareigose buvo dirbęs ir Steve'as Wozniakas.

Palikęs „Apple“, L.Tesleris dirbo bendrovėje „Stagecast“ - mokomosios programinės įrangos startuolyje, atsipumpuravusiame nuo „Apple“. Taip pat jis talkino „Amazon“, „Yahoo“, „23andMe“,

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius