Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Moderniam maisto gaminimui: naujausios virtuvės įrenginių tendencijos

Sakoma, kad virtuvė – svarbiausia namų vieta. Tai erdvė, kur norisi susitikti ir pabendrauti su šeima ar draugais, kartu gaminti maistą ir tiesiog gerai praleisti laiką. Todėl visiškai suprantamas noras, kad gaminti būtų ne tik jauku, bet ir praktiška. Tai žinodami, gamintojai stengiasi sukurti tokių prietaisų, kurie maisto gaminimą paverstų ne prievole, o malonumu.
CASO SousVide aparatas leidžia virti žemoje temperatūroje, taip išlaikomos visos maisto savybės
ACME nuotr./CASO SousVide aparatas leidžia virti žemoje temperatūroje, taip išlaikomos visos maisto savybės

Prietaisas, kuris lemia, kaip atrodys virtuvė

Gal tai pastebi ne visi, tačiau virtuvės interjerą pirmiausia nulemia tai, kur ir koks gartraukis yra įmontuotas. Tradiciškai jis įrengiamas prie sienos, vamzdis įmontuojamas į lubas ir „paslepiamas“ spintelėje. Visgi prie sienos esantis gartraukis reiškia ir tai, kad tiek viryklė, tiek visa likusi virtuvės įranga atsidurs greta. Tačiau, pasak „ACC Distribution“ Produktų ir marketingo departamento vadovo Marijaus Miceikos, Vakaruose tokių tradicinių virtuvių sparčiai atsisakoma.

ACME nuotr./CATA gartraukis, įmontuotas į kaitlentę
ACME nuotr./CATA gartraukis, įmontuotas į kaitlentę

„Dauguma šiandien nori vientisos didelės virtuvės erdvės be jokių spintelių. Tokios, kur gaminti, sėdėti ir valgyti kartu su draugais ar šeima galėtum viduryje virtuvės. Todėl visiškai neseniai buvo pristatyti tokie gartraukiai, kurie „išvažiuoja“ tiesiai iš kaitlentės, kuri gali būti įmontuojama bet kurioje vietoje. Ji visiškai atlaisvina erdvę viršuje bei neįpareigoja turėti prisijungimo prie ventiliacijos“, – pasakojo M.Miceika.

Įsigijęs „Novy“ kaitlentę žmogus gali susimontuoti ją bet kur, kur jam patogu, nes gartraukis yra integruotas. Kai jis nenaudojamas, atrodo kaip vientisas stiklo keramikos paviršius, lieka matoma tik nedidelė juostelė

Pašnekovas išskyrė tris kaitlenčių su intergruotais gartraukiais modelius – į geriausią kainos ir kokybės santykį orientuotą „Cata AS 750“ bei išskirtinę kokybę siūlančio gamintojo „Novy“ modelius: „One“ ir „Panorama“.

„Įsigijęs „Novy“ kaitlentę žmogus gali susimontuoti ją bet kur, kur jam patogu, nes gartraukis yra integruotas. Kai jis nenaudojamas, atrodo kaip vientisas stiklo keramikos paviršius, lieka matoma tik nedidelė juostelė. Tai suteikia ypač estetišką vaizdą“, – kalbėjo jis.

Laiką taupantys daiktai, kurie padeda gyventi sveikiau

Iš kitų tendencijų „ACC Distribution“ Produktų ir marketingo departamento vadovas paminėjo žmonių norą gyventi sveikiau ir ekologiškiau. Šis noras gana dažnai prieštarauja šiuolaikinei skubai, todėl daugiafunkciškumas ir paprastumas naudoti įrenginius yra vieni svarbiausių aspektų, į kuriuos gamintojai stengiasi atsižvelgti.

Vienas tokių įrenginių yra „Caso“ vakuumatorius – prietaisas, kuriuo galima ne tik išlaikyti namuose gamintą maistą šviežią gerokai ilgiau, bet ir taupyti vietą namuose.

ACME nuotr./CASO vakuumatorius
ACME nuotr./CASO vakuumatorius

„Šio prietaiso panaudojimas tikrai platus. Pavyzdžiui, juo savaitgalį galima pasiruošti maisto, užvakuumuoti porcijomis ir kasdien valgyti namuose pagamintą maistą, nes jis išlieka šviežias kelis kartus ilgiau, nei laikant įprastuose indeliuose ar plastikiniuose maišeliuose.

Be to, juo galima vakuumuoti sezoninius rūbus, kad šie užimtų mažiau vietos, o plaukiant laivu ar baidare, galima užvakuumuoti tiek maisto produktus, tiek drabužius, kad jie išliktų sausi“, – vakuumatoriaus privalumus paaiškino Marijus Miceika.

Beje, vakuumuotus produktus galima ruošti ir „Caso SousVide Garer SV 300“ aparatu. Tai aparatas, kuriuo lėtai žemoje temperatūroje ruošiami patys įvairiausi produktai. Taip gaminant maistą, atsiskleidžia geriausios jo savybės.

Nors įrenginyje galima ruošti ir nevakuumuotą maistą, suderinus šiuos prietaisus kartu, galima pasiekti rezultatų, prilygstančių restorano šefo gebėjimams.

ACME nuotr./Skanėstai
ACME nuotr./Skanėstai

Viena iš įdomesnių naujovių, kurias paminėjo pašnekovas – trintuvas, kuris kartu gali ne tik smulkinti maistą, bet išvirti sriubą arba padažą.

„Anksčiau trintuvas būdavo vienos funkcijos daiktas, dabar – jis vieno mygtuko paspaudimu gali atlikti keletą darbų tuo pačiu metu. Jame įrengtas kaitinimo elementas, tad užtenka sudėti produktus, pasirinkti programą, o pats trintuvas viską susmulkina ir paruošia pageidaujamą patiekalą. Todėl, pavyzdžiui, tirštas sriubas galima gaminti labai greitai, nestovint prie puodo, o pats prietaisas neužima daug vietos“, – vardino pašnekovas ir pridūrė, kad toks virtuvės stebuklas turėtų ypač patikti šeimoms, auginančioms mažus vaikus, kai tėveliai pradeda maitinti kūdikius tyrelėmis ar trintomis sriubomis.

Elektrinio virdulio transformacija į momentinį vandens virimo aparatą

Pasak „ACC Distribution“ Produktų ir marketingo departamento vadovo, net ir tokį dalyką kaip virdulį, be kurio virtuvė, atrodytų, neįsivaizduojama, galima pakeisti kur kas efektyvesniu prietaisu, tokiu kaip momentinis vandens virimo aparatas.

„Standartinė virdulio talpa – 1.7 l, o žmonės dažnai pila jį pilną, nors jo tereikia vienam ar dviem puodeliams kavos. Tai užtrunka minutę ar dvi, ir eikvojama ženkliai daugiau energijos. „Caso HW 400“ naudojama ta pati technologija kaip kavos aparatuose – vanduo sušildomas labai greitai, vos per 5 sekundes, ir įpilama jo tik tiek, kiek reikia. Taip net 50 proc. taupomas laikas, elektra ir pinigai“, – teigė Marijus Miceika.

CASO momentinis vandens virimo aparatas vandenį užvirina per 5 sek.
CASO momentinis vandens virimo aparatas vandenį užvirina per 5 sek.

Jei kas nors prieš keletą metų būtų pasakęs, kad maistą gaminti taps taip paprasta ir malonu – vargu, ar dauguma iš mūsų būtų tuo patikėję. Šiandien naujausios maisto gaminimui sukurtos technologijos keičia įpročius ir vėl į virtuvę grąžina namuose paruoštam maistui neabejingus žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius