Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokinė išrado įkroviklį, kuris bateriją įkrauna per 20 sekundžių

Kalifornijoje (JAV) gyvenanti 18-metė Eesha Khare išrado ypač spartų telefono baterijų įkroviklį, kuris baterijos atsargas papildo per keletą sekundžių. Už tokį išradimą „Intel“ fondo Jaunojo mokslininko apdovanojimų ceremonijoje merginai buvo įteiktas 50 tūkst. JAV dolerių prizas.
Kalifornijoje gyvenanti 18-metė Eesha Khare išrado ypač spartų telefono baterijų įkroviklį
Kalifornijoje gyvenanti 18-metė Eesha Khare išrado ypač spartų telefono baterijų įkroviklį / Kadras iš „YouTube“

Dvyliktokė E.Khare – ne vienintelė Tarptautinės „Intel“ mokslo ir inžinerijos mugės laureatė. Didžiaisiais prizais joje buvo apdovanoti ir dar du jaunieji išradėjai. 17-metis Luizianos valstijos moksleivis Henry Linas sukūrė kompiuterinį modelį, kuris imituoja tūkstančius galaktikų. O 19-metis rumunas Ionutas Budisteanu pelnė Gordon Moore‘o vardinį apdovanojimą ir 75 tūkst. JAV dolerių premiją už savąjį dirbtinio intelekto kūrinį, kuris gali sumažinti autonominių automobilių kaštus.

Iš visų trijų laureatų, bene labiausiai apčiuopiamos E.Khare išradimo perspektyvos. Nors kol kas spartusis įkroviklis išbandytas tik su LED šviestukais, jis veikė nepriekaištingai ir gali būti pritaikytas platesnei įrenginių gamai. Be to, įkroviklis yra nedidelis, lankstus ir gali atlikti 10 tūkst. įkrovimo ciklų (įprastinės baterijos atlaiko tik iki 1 tūkst. įkrovimų). Vieno įkrovimo ciklo trukmė – 20–30 sekundžių.

„Mano mobiliojo telefono baterija labai greitai išsieikvoja, – „NBC News“ pasakojo laureatė. – Tai mane ir įkvėpė sugalvoti didelį energijos kiekį ankštoje erdvėje sukaupiantį įkraunantį įrenginį.“ Išradimas paskatino merginą labiau sutelkti dėmesį į jos interesų sritį – nanochemiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius