Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai kyla į sąjūdį: šeštadienį per maršą skelbs deklaraciją

Šeštadienį po pietų Vilniuje tiksliųjų ir humanitarinių mokslų atstovai kartu su savo rėmėjais žygiuos marše už mokslą. Šis judėjimas yra tarptautinis, vis dėlto Lietuvos akademinė bendruomenė turi vieną aiškų lokalinį tikslą: pareikalauti valstybės iš esmės peržiūrėti prioritetus.
Liutauras Gudžinskas
Liutauras Gudžinskas

Šeštadienį šalyje veiks ne tik akcijos „Darom“ dalyviai, ne vien smalsuoliai lankys „Open House Vilnius“ festivalio erdves – į gatves išeis ir mokslininkai. Eisenos sumanytojai yra JAV mokslininkų organizacijos, sunerimusios dėl šalies prezidento Donaldo Trumpo viešų pasisakymų, kuriais jis neigia moksliniais tyrimais grįstus įrodymus apie žmogaus veiklos įtaką klimato kaitai.

Reikalaus atnaujinti mokslo politiką

Savo ruožtu Lietuvos mokslininkai ketina paskelbti dešimties punktų deklaraciją „Dėl Lietuvos mokslo politikos atnaujinimo“. Iš pradžių tarp Vilniaus universiteto biologų kilusi idėja marširuoti kaipmat susilaukė plataus palaikymo – dabar deklaracijai pritaria ir pagrindinės humanitarinių ir socialinių mokslų asociacijos šalyje: politologai, sociologai, filosofai, istorikai, religijotyrininkai, literatūrologai, kalbotyrininkai, baltistai, teisininkai, fenomenologai, psichologai.

„Jei mes norime realios pažangos, tikro proveržio, jei kalbame apie inovatyvią ekonomiką, mokslas yra esminis dalykas. Antraip greitai nubildėsime Graikijos keliu, kuri irgi buvo kažkada pasiekusi 80 proc. ES vidurkio, bet visas lėšas paleido perniek“, – sako maršo už mokslą iniciatorius, politologas dr. Liutauras Gudžinskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje tyrėjai gauna keturis kartus mažesnį atlyginimą nei ES vidurkis, nors Lietuvos BVP sudaro 75 proc. ES vidurkio. „Nuo 2008 m. nekilo tyrėjų atlyginimai. Tai yra pasityčiojimas. Finansavimą būtina peržiūrėti iš esmės“, – teigia L.Gudžinskas.

Po mokslininkų piketo praėjusių metų spalį vyriausybė mokslininkų atlyginimus pakėlė trimis milijonais eurų, tačiau tik institutų darbuotojams. Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto literatūrologė dr. Viktorija Šeina, ano valdžios ausis pasiekusio piketo organizatorė, teigia, kad ginti mokslą – tai ginti demokratines vertybes.

„Maršas už mokslą yra svarbi iniciatyva parodyti, kad gebame susitelkti ir kovoti išvien. Tai proga prabilti apie iššūkius, su kuriais šiandien susiduria ir Lietuvos mokslininkai, kaip antai, aukštojo mokslo institucijų tinklo pertvarka, tvaraus fundamentinių tyrimų finansavimo poreikis ir kt. Todėl aš būsiu šeštadienį Vašingtono aikštėje, o jūs?“ – sako V.Šeina.

Prisijungti prie pasaulinio maršo už mokslą iniciatyva kilo Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre darbuotojams susirašinėjant el. paštu. „Pamažu prisijungė ir kiti. Aš pati išplatinau kvietimą kitiems universitetams, tad dabar Vytauto Didžiojo universitetas organizuoja transportą atvykti į Vilnių. Pamatysime šeštadienį, kiek žmonių susirinks“, – sako maršo organizatorė, biologė dr. Eglė Lastauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius