-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mokslininkai, pasitelkę kalmarų odą, ketina sukurti spalvas keičiančius drabužius

Tiems, kurie yra nepatenkinti savo drabužių ar prietaisų spalvomis, dabar galima tik patarti parduotuvėje pasirinkti ką nors labiau atitinkančio jų skonį. Galbūt netolimoje ateityje drabužių arba elektronikos spalvą bus įmanoma pakeisti pagal savo norus.
Žvejo pagautas kalmaras nepagailėjęs rašalo ant Karolio rankų.
Žvejo pagautas kalmaras nepagailėjęs rašalo ant Karolio rankų. / Evelinos ir Karolio nuotr.

Tai bus įmanoma, jei Kalifornijos universiteto mokslininkams pavyks įgyvendins vieną iš idėjų, kuri pagrįsta įdomiomis kalmarų odos savybėmis.

Jei mokslininkams dirbtinėse struktūromis pavyktų atkurti tokias pat baltymų sekas, medžiagos bet kuriuo metu galėtų pakeisti spalvą.

Kalifornijos įlankoje gyvenantys galvakojai moliuskai Doryteuthis opalescens turi nuostabų sugebėjimą manipuliuoti savo odos spalva. Be įgimtos maskavimosi savybės, kurią taip pat turi sepijos, aštuonkojai ir kiti galvakojų šeimos moliuskai, šie kalmarai savo spalvą gali pakeisti keliais skirtingais būdais.

Neseniai profesoriaus Danielio Morse'o atliktas tyrimas parodė, kad kalmarų gebėjimą pakeisti savo spalvą nulemia baltymų sekų kontroliavimas, kuris leidžia sukurti tam tikrus šviesos atspindžius.

Profesoriui pavyko apibūdinti specialių, moliuskų odoje esančių ląstelių – iridocitų, funkcionavimo mechanizmą. Jei mokslininkams dirbtinėse struktūromis pavyktų atkurti tokias pat baltymų sekas, medžiagos bet kuriuo metu galėtų pakeisti spalvą.

Danielis Morse'as pažymėjo, kad kalmarai atkuria labai ryškias spalvas – kaip Monė paveiksluose. Tokių savybių turinčias medžiagas būtų galima panaudoti karinės ir specialios paskirties technikos bei rūbų maskavimui, kuriant dėmesį pritraukiančius ryškius drabužius, išmaniuosius telefonus ir t.t.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius