Mokslininkai pavianų skleidžiamuose garsuose aptiko žmonių šnekos užuomazgų

Naujas pavianų skleidžiamų garsų ir poravimosi šauksmų tyrimas atskleidė, kad žmonių šnekos ištakos galbūt siekia 25 mln. metų.
Pavianų šeima
Pavianų šeima / Scanpix/Picture alliance / Frans Lanting iliustr.

Gvinėjinių pavianų skleidžiami garsai primena atskirus, panašius į žmonių tariamus balsius, sakoma trečiadienį žurnale „Plos One“ paskelbtame tyrime, atliktame mokslininkų iš šešių Prancūzijos ir Alabamos valstijos universitetų.

Mokslininkai, kuriems vadovavo daktaras Louisas-Jeanas Boe iš Grenoblio Alpių universiteto, ištyrinėjo 1 335 šių beždžionių garsus bei jų liežuvio sandarą.

 Scanpix/Picture alliance / Frans Lanting iliustr./Pavianas
Scanpix/Picture alliance / Frans Lanting iliustr./Pavianas

Mokslininkai suabejojo teorijomis, kad kalba išsivystė tik atsiradus hominidams žemomis gerklomis. Remdamiesi savo tyrimu jie teigia, kad žmogaus balso sistema išsivystė iš gebėjimų, kuriuos jau turėjo anksčiau gyvenę protėviai, panašūs į gvinėjinius pavianus.

Beždžionių liežuviuose jie taip pat aptiko panašių raumenų, kokių esama ir žmogaus liežuvyje. Dėl jų mes galime ištarti balses.

„Kalba yra pagrindinis skirtumas tarp žmonių ir likusios gyvosios gamtos, bet mūsų kalbos kilmė tebėra viena didžiausių mokslo paslapčių“, – rašė mokslininkai.

„Šiame tyrime nagrinėjami įrodymai nepalaiko tos hipotezės, kad šiuolaikinių žmonių (Homo sapiens) kalba atsirado neseniai ir staiga, o kalba ir šneka atsirado vienu metu, – sakoma straipsnyje. – Jais teigiama, kad šneka išsivystė maždaug iš labai senų artikuliacijos įgūdžių, kuriais pasižymėjo mūsų vėliausi bendri protėviai ... maždaug prieš 25 mln. metų.“

Tyrimo rezultatai atskleidžia apytikrį panašumą tarp žmogaus tariamų balsių.

Autorių teigimu, tyrimo rezultatai „atskleidžia apytikrį panašumą tarp žmogaus tariamų balsių“ ir pavianų bendraujant skleidžiamų garsų, tokių kaip pavojaus šūksniai ar kvietimai poruotis.

Panašiame pernai paskelbtame tyrime taip pat buvo teigiama, kad penki aptikti balsiai turi sąsajų su žmogaus šnekos kilme.

Naujajame tyrime nedalyvavęs profesorius Scottas Moisikas iš Nyderlandų Maxo Plancko psicholingvistikos instituto sakė, kad pastarosios studijos rezultatai dera su kitais tyrimais ir jo paties patirtimi klausantis gyvūnų skleidžiamų garsų.

„Kai per „YouTube“ girdžiu katę, kurios skleidžiamas garsas primena žodžius „oh long Johnson“, „no no no“ ar šunį, kurio lojimas itin panašus į žodžius „I love you“, esu linkęs tikėti, kad, kaip sakė L.-J.Boe ir jo bendradarbiai, „šnekos pirmtakai“ (net ir primityvūs ar riboti) yra senesni nei 25 mln. metų“, – sakė jis elektroniniame laiške naujienų agentūrai AP.

S.Moisikas su savo kolega Danu Dediu pastebėjo, kad balsiai yra tik dalis šios lygties, ir paragino atidžiau patyrinėti sunkiau ištariamus priebalsius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius