-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mokslininkų patobulintos baterijos įrenginį pakraus vos per kelias minutes

Mokslininkų grupė iš Singapūro Nanjango universiteto pranešė apie atradimą, kuris žymiai patobulins ličio jonų akumuliatorius. Pastarieji plačiai naudojami mobilioje elektronikoje, kraunasi ilgai, išsikrauna greitai, o kartu greitai praranda gebėjimą išlaikyti talpą.
Elementas
Elementas / Gottabemobile.com nuotr.

Geriausi šiuolaikiniai ličio jonų akumuliatoriai gali atlaikyti apie 500 įkrovimo/iškrovimo ciklų be žymios talpos degradacijos, tuo tarpu masiniai akumuliatoriai – apie 200-250. Mokslininkai iš Singapūro tvirtina, kad jų išradimas leis ličio jonų baterijoms atlaikyti iki 10 tūkst. ciklų – apie 20 kartų daugiau, nei įprasta.

Kita svarbia naujove yra galimybė įkrauti iki 70 proc. talpos vos per kelias minutes. Belieka tik įsivaizduoti tokią spartą – visaaverčiam įkrovimui užteks tiek laiko, per kurį deramai nebus galima išgerti kavos ar arbatos puodelio.

Naująsias savybes ličio jonų akumuliatoriams suteikė anodas, sukurtas iš titano dioksido nanovamzdelių. Tradicinis grafito anodas turi ribotą plotą kontaktui su reagentu. Nanovamzdeliai šiuo atveju turi tiesiog didžiulį kontaktinį plotą, o tai leidžia baterijai greitai įsikrauti bei atlaikyti didžiulius stiprius per labai trumpą laikotarpį.

Kada visa tai pasirodys serijiniuose produktuose? Mokslininkų teigimu, – po dviejų, trejų ar daugiau metų, jei bandymai su didelės talpos akumuliatoriais bus sėkmingi. Tyrėjai viliasi, kad didžiuliu stimulu taps automobilių gamintojai, kurie siūlo vis daugiau elektromobilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius