Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslo kodas: muzika ir asmeniniai robotai

Muzikai jau nuo pat jos gimimo priskiriama daug magiškų galių, tarp jų – ir gydančių. Ką gi, mokslininkai įrodė: muzika išties gali padėti pasveikti. O kad nebūtų nuobodu, mokslo pasaulis mums netrukus žada pasiūlyti...naminius robotus.
Robotas kepa forminę duoną.
Robotas kepa forminę duoną. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Gydymas

Muzikos galia

Visi žinome tą jausmą: vos tik išgirstame seną pažįstamą dainą, atmintyje tuoj pat iškyla su ja susiję vaizdiniai – atmintinas šokių vakaras mokykloje ar tobula popietė su draugais. Mokslininkai atrado, jog tokios sąsajos atsiranda ne be reikalo.

JAV Kalifornijos universiteto tyrėjai nustatė, jog smegenų taške, esančiame kiek žemiau kaktos, yra atminties centras. Jis taip pat tarnauja kaip laidininkas, jungiantis emocijas, prisiminimus ir mėgstamą muziką. Pastebėta, jog muzika sugeba pažadinti net Alzeimerio liga sergančiųjų prisiminimus, mat šis atminties taškas, susijęs su muzika, ligos yra paliečiamas paskutinis. „Panašu, jog pažįstama muzika tarnauja kaip garso takelis, kuris pažadina „filmą“ smegenyse. Muzika atgaivina prisiminimus, su kuriais yra susijusi, ir išgirdus žinomą melodiją galvoje gali staiga išvysti senai pamiršto draugo veidą“, – teigia Petras Janata, vadovavęs tyrimui. Anot jo, atradimas gali patobulinti atminties problemų turinčių ligonių gydymą. Žodžiu, jei neprisimenate, kur padėjote akinius ar kelintais metais gimė draugės vaikas – peržiūrėkite savo muzikos įrašų kolekciją: gal padės.

Robotai – namų šeimininkės

Robotų – žmogaus padėjėjų idėja kino ekranuose šmėžuoja jau daugybę metų: nuo robotų policinininkų iki robotų – namų tvarkytojų. Tačiau panašu, kad netrukus jie iš tiesų egzistuos realybėje ir taps tokiais pat įprastais daiktais, kaip dulkių siurblys ar sulčiaspaudė. JAV Atlantos universiteto mokslininkas Alexanderis Stoytchevas pristatė visuomenei robotą, tiksliai atkartojantį žmogaus judesius. „Jau visai greitai turėsime asmeninius robotus. Pradžia padaryta – belieka juos patobulinti“, – sakė A.Stoytchevas. Anot jo, pagrindinė mokslininkų užduotis – išmokyti robotus mokytis. „Norime, kad robotai gebėtų savarankiškai reaguoti į įvairias situacijas. Tik taip jie galės būti naudingi ir sėkmingai funkcionuoti“, – teigia mokslininkas.Na va...norėjau pirkti šunį, bet kažin, gal geriau kiek palaukti ir įsigyti robotą?..

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius