Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokyklas saugos robotai?

Mokslininkų sukurtas pusantro metro aukščio, daugiau nei 130 kg svorio sargas yra labai panašus į garsųjį R2D2 robotą iš filmo „Žvaigždžių karai“. Jis galės dirbti už maždaug 6 dolerius per valandą, rašo nytimes.com.
K5 autonominė duomenų mašina
K5 autonominė duomenų mašina / Kadras iš filmuotos medžiagos

„K5 autonominė duomenų mašina“(K5 Autonomous Data Machine) – taip vadinasi vienos Kalifornijos bendrovės sukurtas robotas. Tai – įrankis saugumui įmonėse, gyvenamuosiuose rajonuose bei mokyklose užtikrinti.

Robotas, kurį jau galima pamatyti reklamose, vis dar yra tobulinamas. Jame bus įmontuota vaizdo kamera, šiluminiai vaizdo jutikliai, lazerinis įtaisas atstumui matuoti, radaras, oro kokybės jutiklis ir mikrofonas. Robotas turės labai ribotą savarankiškumą – galės važinėti tik suplanuotais maršrutais. Kol kas neplanuojama įdiegti pažangesnių programų, tokių kaip veido atpažinimas.

Tačiau tai, kas vieniems atrodo kaip puikus būdas užtikrinti saugumą, kitiems yra didžiulis privatumo pažeidimas.

Tačiau tai, kas vieniems atrodo kaip puikus būdas užtikrinti saugumą, kitiems yra didžiulis privatumo pažeidimas.

Masačusetso technologijos instituto ekonomistas Davidas Autoras primena, kaip tokių technologijų naudojimas darbo rinkoje paveiks viduriniąją klasę.

Minimali alga JAV yra 7,25 doleriai už valandą, Kalifornijoje – 8 doleriai. Roboto darbas per valandą kainuotų gerokai pigiau, taigi keliamas klausimas, ar dirbtinis intelektas pradės užvaldyti darbo rinką.

Pristačius K5 kilo nauja diskusijų banga – ne tik dėl to, kad robotai atima darbo vietas, bet ir dėl grėsmės privatumui. Jų naudojimas viešose vietose, tarkime, mokyklose, gali pažeisti privatumą. Panaši diskusija buvo kilusi kuriant „Google Street View“, tačiau privatumo gynėjai buvo įveikti.

Roboto kūrėjai nusprendė savo išradimą pristatyti kaip apsaugos darbuotojų darbo palengvinimą, net jei tai reikštų, kad bus samdoma mažiau žmonių. Jie pasakoja, jog K5 turi būti valdomi itin kvalifikuotų specialistų.

VIDEO: „K5 autonominė duomenų mašina“

Pasak tarptautinės aptarnaujančio sektoriaus darbuotojų sąjungos, JAV šiuo metu yra maždaug 1,3 mln. privačių apsaugos darbuotojų, daugelis iš jų gauną minimalų atlyginimą – per metus uždirba maždaug 23 tūkst. dolerių. Daugelis iš šių darbuotojų nepriklauso jokioms sąjungoms, taigi kyla grėsmė, kad jų darbo vieta atiteks pigiau atsieinančiam robotui.

Kūrėjai įsitikinę, kad jų išradimas leis užkirsti kelią dar net neįvykusiems nusikaltimams. Mokyklose ar gyvenamuosiuose rajonuose budintys robotai galės duomenų bazėje patikrinti įtartinų asmenų tapatybę, mašinų numerius ir panašią informaciją.

Nors labiausiai nerimaujama, kad mokyklose naujasis sargas užklius paaugliams, kuriems nuversti robotą atrodys smagus pokštas, kūrėjai tvirtina, kad roboto dizainas, svoris ir galimybė įrašyti vaizdą jį apsaugos nuo tokių nusikaltimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius