-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mokyklos direktorė policijai įskundė 15-metį interneto „piratą“, jis stojo prieš teismą

Švedijoje gyvenantis 15 metų moksleivis, nevengiantis internetu atsisiųsti autorių teisėmis saugomo turinio, stojo prieš Švedijos teismą dėl to, kad nelegaliai atsisiuntė ir padarė viešai prieinamus internete 24 Holivudo studijų filmus. Ši istorija išskirtinė ne tik dėl jaunuolio amžiaus, bet ir dėl to, kad jį pričiupo ne autorių teisių gynėjai, o mokyklos direktorė.
Vaikų pomėgis leisti laiką prie kompiuterio gali peraugti į priklausomybę.
Kompiuteris / Photos.com

Viskas prasidėjo dar šių metų kovo mėnesį, kai į Gotenburgo miesto vidurinės mokyklos kompiuterių tinklą pateko virusas. Mokyklos informacinių technologijų specialistai išsiaiškino, kad kenkėjiška programa į mokyklos kompiuterius pateko iš vieno studento atsinešto asmeninio kompiuterio, rašo Torrentfreak.com.

Patikrinus vieno jaunuolio kompiuterio kietąjį diską jame buvo rasta ne tik kenkėjiška programa, bet ir 24 nelegaliai atsisiųsti filmai. Jaunuolis filmus gavo iš dviejų Švedijos „torrent“ svetainių – Tankafetast.se ir Tankaner.se.

Apie tai sužinojusi mokyklos direktorė įdavė moksleivį policijai, jam buvo iškelta byla. Dabar jos svarstymo ėmėsi Gotenburgo teismas.

„Tokia mūsų politika – visada informuoti policiją, jei įtariame, kad atliekamas nusikaltimas. Ne mūsų darbas tai tirti, tą daro policija“, – sakė mokyklos direktorė svetainei GP.se.

Ne pirmą tokio pobūdžio bylą iškėlęs prokuroras Fredrikas Ingbladas teigia, kad ši yra išskirtinė, mat 15-metis yra jauniausias Švedijos pilietis, teisiamas už nelegalų failų dalinimąsi internete.

„Jei žinau, kad galiu įrodyti nusikaltimą, privalau pateikti kaltinimą. Man nerūpi asmens amžius ir ar failai buvo platinami dideliu mastu. Žinoma, į jo amžių bus atsižvelgta skiriant bausmę“, – sakė F.Ingbladas.

Jaunuoliui gresia piniginė bauda arba iki dviejų metų kalėjimo.

„Politikai ir autorių teisių monopolininkai visada vieningai žadėjo nesiundyti policijos prieš jaunąją kartą. Dabar mes galime pamatyti, kiek verti šie pažadai“, – sakė Švedijos Piratų partijos įkūrėjas Rickas Falkvinge‘as.

Pirmajame teismo posėdyje 15-metis prisipažino atsisiuntęs tokius filmus, kaip „Kovotojas“, „Mechanikas“, „Socialinis tinklalapis“ ir „Pats baisiausias filmas 4“, tačiau tikino nežinojęs, kad šias kopijas iš jo galėjo atsisiųsti kiti „torrent“ tinklo vartotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius